Isaac Asimov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Isaac Asimov
Asimov (1965)
DoğumIsaak Ozimov
2 Ocak 1920
Sovyetler Birliği Petroviçi, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti
Ölüm6 Nisan 1992 (72 yaşında)
New York, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetYahudi
Vatandaşlık Amerika Birleşik Devletleri
TürRoman yazarı, Kısa öykü yazarı, Biyokimya profesörü
KonuBilimkurgu
Edebî akımBilimkurgunun altın çağı
Önemli ödülleriHugo Ödülü
1963, 1972, 1977, 1983, 1992, 1995

Nebula Ödülü
1972, 1977, 1987


İmza

Isaac Asimov (d. 2 Ocak 1920 – ö. 6 Nisan 1992), Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

Daha çok bilimkurgu ve popüler bilim yazarlığı yapması ile tanındı. Hayatı boyunca 500'den fazla kitap 90.000 kartpostal yazdı ve üretkenliği ile bilinirdi.

Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilimkurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Onlu Sınıflama Sistemi'ndeki felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov, ortak görüşle bilimkurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "üç büyük" bilimkurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir.

Çocukluğu ve ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilimkurgu öyküleri yazmaya başladı.

Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu.

26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi.

1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden 10 yıl sonra kamuoyuna açıklandı.

Yazarlık kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazarlık kariyerine bilimkurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.

1941'de yayımlanan Galaksi Şeytanları (Nightfall) adlı kısa bilimkurgu öyküsü, en ünlü bilimkurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilimkurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilimkurgu öyküsü seçildi.

Asimov, Vakıf, Robot ve Galaktik İmparatorluk serileri ile büyük ün kazanmıştır.

Kazandığı Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Not: Asimov kitaplarının Türkçe çevirilerinde, (özellikle eski basım kitaplarda) orijinal isimlere sadık kalınmamış olduğu için, bazı baskılar bilgilendirme amaçlı olarak parantez içinde verilmiştir.

Bilimkurgu Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Seri Harici Hikâyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Asterisk * işaretli hikâyeler Vakıf ve Robot serileri ile küçük bağlantılar taşır.

Kısa Hikâye Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Popüler Bilim Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]