Iroh

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Iroh, Amerikan yapımı Avatar: Son Havabükücü adlı çizgi dizide yer alan bilge bir kurgusal karakter. Michael Dante DiMartino ile Bryan Konietzko tarafından yaratılmış karakter. Ateş Lordu Ozai'nin kardeşidir. Orijinal serinin ilk iki sezonunda Mako Iwamatsu tarafından seslendirilmiş, Iwamatsu'nun ölümünün ardından son sezon ve devam dizisi The Legend of Korra'da bu görevi Greg Baldwin gerçekleştirmiştir. Dizinin Türkçe versiyonunda ise Osman Gidişoğlu tarafından seslendirilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Iroh, Ateş Ulusu tahtının gerçek vârisidir. Dizide eğlenceli ve bilge bir adam olarak tasvir edilir. Avatar'ın ateş bükme gücü kadar iyi ateş bükebilir. Ayrıca nâdir yıldırım bükme ustalarından da biridir. Kardeşi Ozai, hile ile tahtı ondan almıştır. Prens Zuko'yu oğlu gibi görür. Zuko'nun iyi tarafa geçmesinde büyük rol oynar.

Iroh, çayı ve pai sho oynamayı sever. Ayrıca Beyaz Lotus Örgütü'nde Grand (Yüce) Lotusdur. 2. sezonda peşindeki ödül avcılarından kaçmak için bu örgütten yardım almıştır.

Görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Avatar: Son Havabükücü[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Kitap[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kitapta Iroh, Ateş Ulusu'ndan sürülmüş veliaht prensi Zuko'ya Avatar'ı yakalama görevinde eşlik eder.[1] 1. kitabın sonunda Iroh, Ay Ruhu'nu öldürerek Su Ulusu'nun güçlerini almaya çalışan General Zhao ile savaşır ve bu yüzden Ateş Ulusu'nda bir hain ilan edilir.

2. Kitap[değiştir | kaynağı değiştir]

2. kitapta Zuko ve Iroh kaçak olarak yaşamlarını sürdürürler. Azula tarafından yaralanmış Iroh, bu sırada Zuko'ya yıldırımı kontrol etmeyi öğretir. Daha sonra Ba Sing Se şehrine yerleşip bir çaycı dükkânı açarlar. 2. kitabın son bölümünde Zuko Iroh'a ihanet eder ve Iroh Ateş Ulusu tarafından hainlik sebebiyle esir alınır.[2]

Iroh, 3. kitabın başlamasına kadar dünyada bulunan tek gerçek ateş bükücüdür. Ateş Kralı Sozin'den sonra bir rituel olarak seçkin ateş bükücülere kendilerini sınamaları için ejder avlatılırdı. Ejder öldüren bükücüler gerçek ateş bükücü olurlardı. Iroh ise bu ejderlerden son kalan iki taneyi öldürdüm demiş fakat ikisinin de hayatını kurtarmıştır. Bu yüzden gerçek ateş bükme yeteneği Iroh'a verilmiştir. 3.kitapta Zuko ve Aang de ejderha dansıyla gerçek ateş bükücüler olmuşlardır. İki ejder tarafından kendilerine ateş gücü verilmiştir.

3. Kitap[değiştir | kaynağı değiştir]

3. kitapta Iroh hapiste kendisini güneş tutulmasına hazırlar.[3] Tutulma sırasında ateş bükme yetenekleri kaybolan ateş bükücülerden kaçarak hapishaneden ayrılır.[4] Zuko'ya Avatar Roku ve büyük büyük babası Kral Sozin hakkında bilgiler vererek Aang'in tarafına geçmesini sağlar.

The Day of Black Sun Part 1 adlı bölümde ortadan kaybolmuş ve 3. sezon 19. bölüm The Old Masters 'da Zuko Iroh'u bulanca tekrar ortaya çıkmıştır. 3. sezon 21. bölüm Sozin's Comet Part 4 'da Ateş Ulusu'nun başına geçmek yerine Ba Sing Se'de çaycı dükkânı açmıştır.[5]

Film[değiştir | kaynağı değiştir]

Iroh, diziden uyarlama Son Hava Bükücü adlı filmde İranlı aktör Shaun Toub tarafından canlandırılmıştır. Ayrıca filmde ismi orijinal Hintçe fonetik okunuşuyla "İroh" olarak telaffuz edilmiştir. Filmin Türkçe dublajında Nüvit Candaner tarafından seslendirilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Director: Dave Filoni; Writers: Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko (2005-02-21). "The Avatar Returns". Avatar: The Last Airbender. 1. sezon. § 2. Nickelodeon. 
  2. ^ "The Crossroads of Destiny". Avatar: The Last Airbender. 2 (Book 2). sezon. § 20. 2006-12-01. Nickelodeon. 
  3. ^ Director: Joaquim dos Santos; Writer: John O'Brien (2007-09-28). "The Headband". Avatar: The Last Airbender. 3. sezon. § 2. Nickelodeon. 
  4. ^ Director: Joaquim dos Santos; Writer: Aaron Ehasz (2007-11-26). "The Day of Black Sun Part 2: The Eclipse". Avatar: The Last Airbender. 3. sezon. § 11. Nickelodeon. 
  5. ^ Director: Ethan Spaulding; Writers: Elizabeth Welch Ehasz, Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko (2008-07-19). "Sozin's Comet". Avatar: The Last Airbender. 3. sezon. § 58-61. Nickelodeon.