Soysuzlar Çetesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Inglourious Basterds sayfasından yönlendirildi)
Soysuzlar Çetesi
Inglourious Basterds
Inglourious Basterds film posteri
YönetmenQuentin Tarantino
YapımcıQuentin Tarantino
Lawrence Bender
Harvey Weinstein
Bob Weinstein
SenaristQuentin Tarantino
OyuncularBrad Pitt
Til Schweiger
Christoph Waltz
Eli Roth
Diane Kruger
Mélanie Laurent
Samuel L. Jackson
Görüntü yönetmeniRobert Richardson
KurguSally Menke
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon
Macera
Savaş
RenkRenkli (64K)
Yapım yılı2009, ABD
Çıkış tarih(ler)i19 Ağustos 2009 (Fr)
21 Ağustos 2009 (ABD)
21 Ağustos 2009 (Tr)[1]
Ülke ABD
 Almanya
Dilİngilizce
Almanca
Fransızca
İtalyanca
Bütçe70.000.000 $
Hasılat318.823.073 $

Soysuzlar Çetesi (İngilizceInglourious Basterds), Quentin Tarantino'nun yazdığı ve yönettiği 2009 yapımı film. Tarantino, II. Dünya Savaşı sırasında geçen filmin ismi için, İtalyan asıllı yönetmen Enzo Girolami Castellari'nin 1978 yapımı olan filmi Quel Maledetto Treno Blindato'dan ilham aldı. Filmde Brad Pitt (Teğmen Aldo Raine), Christoph Waltz (Albay Hans Landa), Diane Kruger (Bridget von Hammersmark), Mélanie Laurent (Shosanna Dreyfus), Mike Myers (General Ed Fenech), Samuel L. Jackson (Anlatıcı) gibi isimler oynadı.

Film, yönetmen Tarantino'nun en yüksek gişe hasılatı elde eden yapımı olmakla birlikte, dünya çapında, sinemalarda 321.000.000 $ hasılat elde ederek, ticari olarak başarılı olmuştur. En İyi Film ve sekiz Akademi Ödülü adaylığı dahil olmak üzere birçok ödül ve adaylık aldı. Hans Landa rolüyle Christoph Waltz, Cannes Film Festivali'nde hem En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü, hem de BAFTA ödülünü, Altın Küre Ödülü ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü'nü kazandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1941'de SS-Standartenführer (Albay) Hans Landa (Christoph Waltz), Fransız mandıra çiftçisi Perrier LaPadite'in evine gelerek, bölgedeki en son haber alınamayan Yahudi Dreyfus ailesinin nerede olduğunu sorgular. Landa sorgu sırasında, LaPadite'lerin Dreyfus'ları döşeme tahtalarının altında sakladıklarından şüphelenir ve mükemmel bir psikolojik baskı yapar. Sonunda LaPadite Almanların savaşın geri kalanında ailesini rahat bırakması karşılığında Albay Landa'nın şüphesini çaresizce ve gönülsüzce onaylar. Landa, SS askerlerine döşeme tahtalarından ateş ederek Dreyfus ailesinin hepsini öldürmelerini emreder; tüm aile kurşunlara hedef olup ölürken, aile üyesi Shosanna koşarak kaçar. Koşarken Landa onu vurmamaya karar vererek, Fransızca Au revoir Shosanna (Güle güle Shosanna) der.

1944'te, Birinci Özel Hizmet Gücü'nden Teğmen Aldo Raine (Brad Pitt), Alman askerlerini öldürerek ve kafa derilerini toparlayarak onları korkutmak için oluşturulmuş bir komando birimi olan Soysuzlar Çetesi'ne Yahudi-Amerikan askerleri toplamış ve askere almıştır. Çetenin arasında Çavuş Donny "Yahudi Ayısı" Donowitz, birçok Gestapo subayını öldüren haydut bir Alman askeri olan Çavuş Hugo Stiglitz ve grubun tercümanı Onbaşı Wilhelm Wicki yer almaktadır. Almanya'da Adolf Hitler, birliğine yapılan Soysuzlar Çetesi saldırısından kurtulan tek genç Alman askeri Er Butz ile konuşma yapar. Raine'in Butz'un alnına bir çuha bıçağıyla gamalı haç kazıdığı, böylece Butz'un gelecekte bir zamanlar bir Nazi askeri olduğu gerçeğini asla saklayamayacağı görülür.

Üç yıl önce çiftlik evinden koşarak kaçan Shosanna Dreyfus ise, Paris'te Emmanuelle Mimieux adı altında bir sinema salonu işletmektedir. Tek bir savaşta 250 Müttefik askeri öldürmesiyle ünlü bir Alman keskin nişancı olan Fredrick Zoller ile tanışır. Zoller, bir Nazi propaganda filmi olan Stolz der Nation'da (Ulusun Gururu) başroldedir. Shosanna'ya aşık olan Zoller, Propaganda bakanı Joseph Goebbels'i filmin galasını onun sinema salonunda yapmaya ikna eder. Prömiyerin güvenlik şefi olan Hans Landa, Shosanna'yı sorgular ve onun gerçek kimliğinden şüphelendiğini ima eder. Kaymaklı Strudel (turta) sipariş ederek Shosanna'yı sinsi ve zekice bir teste tabi tutar fakat Shosanna açık vermez. Shosanna, Afro-Fransız sevgilisi ve makinist Marcel ile filmin galası sırasında sinema salonunu ateşe vermek ve katılacak Nazi liderlerini öldürmek için planlar yapmaktadır.

Bu arada, İngiliz Komandosu Teğmen Archie Hicox (Michael Fassbender), Soysuzlar Çetesi ile işbirliği içinde olan bir İngiliz' subayıdır ve saldırı planlanan Sinema Operasyonu'na liderlik etmesi için işe alınır. Hicox, Stiglitz ve Wicki ile birlikte, Paris'teki galaya katılacak gizli bir Müttefik ajan olan Alman film yıldızı Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) ile buluşmak için Almanya işgali altındaki kuzey Fransa'da bir bodrum tavernasına giderler. Hicox istemeden Wehrmacht Çavuşu Wilhelm ve Gestapo Binbaşısı Dieter Hellström'ün alışılmadık Alman aksanı ve tavırlarıyla dikkatini çeker; nihayetinde üç viski siparişi vermek isterken İngiliz el hareketi kullanarak kendini ele verir; Almanların, orta ve başparmağını kaldırma yöntemi yerine, barmenden 3 viski talebini işaretini, orta ve yüzük parmağını kaldırarak belirtir. Bu hareket, Çavuş Wilhelm ve bacağından vurulan von Hammersmark dışında meyhanedeki herkesi öldüren bir silahlı çatışmayı tetikler. Aldo Raine olay yerine gelir ve Alman Çavuş Wilhelm ile von Hammersmark'ı serbest bırakması için konuşur, hiçbir şey olmayacağına dair kendisine güvenmesini sağlar ancak Wilhelm gardını indirince von Hammersmark hemen onu vurur. Raine, Hicox, Stiglitz ve Wicki'nin yerine kendisi, Donowitz ve Omar Ulmer ile birlikte göreve devam etmeye karar verir. Daha sonra olay yerine gelen Landa, meyhanede ki olaylar sonrasını araştırır ve von Hammersmark'ın ayakkabılarını ve imzasının bulunduğu bir peçeteyi bulur.

Stolz der Nation filminin galasında Raine, Donowitz ve Ulmer, ayak bileklerine bağlanmış zamanlı patlayıcılarla galaya katılırlar. Almanca konuşamama durumlarını gizlemek için von Hammersmark'ın İtalyan misafirleri gibi davranırlar. Bununla birlikte, Landa akıcı İtalyanca konuşur ve Donowitz ve Ulmer'in yerlerini almalarına izin vermeden önce Soysuzlar Çetesi'nin üyeleri ile kısa, gergin bir konuşma yapar. Landa, von Hammersmark'ı özel bir odaya götürür, kısa bir sorguya tutar, ardından meyhanedeki ayakkabının ona uyduğunu doğrular ve onu elleriyle boğarak öldürür. Raine ve başka bir çete üyesi olan Smithson Utivich esir alınır. Yine de Landa, Raine'in amiriyle Stratejik Hizmetler Ofisi ile temasa geçmesini ve kendisiyle bir anlaşma yapılmasını ister: Landa'nın Müttefik hatlarından güvenli geçişi, tam bir af ve savaşın sona ermesinden sonra çeşitli faydalar karşılığında sinemadaki suikastın ilerlemesine izin verecektir.

Filmin gösterimi sırasında Zoller, projeksiyon odasına gider ve Shosanna'yı zorla öpmeye çalışır, Shosanna kabul ediyormuş gibi yapar, sonra bir tabanca çeker ve onu vurur. Ölümcül şekilde yaralanan Zoller, ölmeden önce Shosanna'yı vurup öldürür. Stolz der Nation filmi doruk noktasına ulaşırken, Shosanna'nın önceden eklenmiş görüntüleri çıkar ve Adolf Hitler'inde bulunduğu izleyicilere İngilizce olarak bir Yahudi tarafından öldürülmek üzere olduklarını söyler. Sinemanın kapılarını kilitleyen Marcel, sinema ekranında Shosanna'nın görüntüsü gülerken ve sinema salonunda alevler hızla yükselirken, ekranın arkasında büyük bir yanıcı nitrat filmi tutuşturur. Ulmer ve Donowitz, Hitler ve Goebbels'in bulunduğu opera bölümüne girerek ikisini de hafif makineli tüfekle öldürür ve ardından bombalar patlayana kadar kalabalığa ateş ederek salondaki herkesi öldürürler.

Bu sırada Landa ve onun telsiz operatörü ile hep birlikte Raine ve Utivich'ide yanına alarak Müttefik topraklarına giderler ve kendilerini geri kalan Soysuzlar Çetesine teslim ederler. Görünüşe göre plana uygun davranmayan Raine, Utivich'e kafa derisi yüzmesini emretmeden önce telsiz operatörünü vurdurtur. Raine'nin amirleri Landa'nın anlaşmasını kabul etmelerine rağmen, Raine onu tutturur ve alnına bir gamalı haç oyar ve onun "başyapıtı" olduğunu söyler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Soysuzlar Çetesi oyuncuları ve ekibi 2009 Cannes Film Festivali'nde.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hans Landa karakteri için ilk düşünülen isim Leonardo DiCaprio'ydu fakat sonra Tarantino bu rolü Almanca konuşabilen bir aktörün canlandırmasının daha iyi olacağına karar verdi ve rol Christoph Waltz'a verildi. DiCaprio ise bu sebeple Tarantino'nun sonraki çekeceği filminde herhangi bir rol için erken rezervasyon yaptırmış oldu.
  • Almanya'da doğup büyümüş ünlü oyuncu Til Schweiger o zamana kadar kendisine gelen Nazi film ve rol tekliflerini hep geri çevirmiş ve bu yönüyle nam salmış bir isim. Soysuzlar Çetesi filmindeki rolü kabul etmesinin tek sebebi ise canlandırdığı karakterin Nazileri öldürmesiymiş.
  • İngilizce diyaloglu filmlerdeki iyi performanslarından dolayı Diane Kruger'ı Amerika'nın yerlisi sanan Tarantino, Kruger'ın oynayacağı karakterin Almanca diyaloglarındaki aksanı gerçekleştiremeyeceği konusunda şüpheye düşmüş. Oyuncu seçmelerinde anadili Almancayı akıcı bir şekilde konuşan Kruger, Tarantino'nun bu şüphelerini boşa çıkarmış.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Internet Movie Database". 25 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]