Hulk (karakter)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Incredible Hulk sayfasından yönlendirildi)
Hulk
Yayım bilgileri
YayımcıMarvel Comics
İlk görünümThe Incredible Hulk #1 (Mayıs 1962)
YaratanStan Lee (Yazar)
Jack Kirby (Sanatçı)
Hikâyedeki bilgileri
Gerçek adıRobert Bruce Banner[1]
UyruğuABD
Takım üyelikleriİntikamcılar
PartnerleriDemir Adam
Şahingöz
Wasp
Kara Panter
Karınca Adam
Kaptan Amerika
Önemli takma adlarıYeşil Dev
GüçleriÖfkelendikçe Artan Güç, Dayanıklılık, Süper Zıplama, Süper iyileşme.

Hulk (Türkçesi: İri ve Hantal), Marvel Comics adlı çizgi roman üreticisinin ortaya çıkardığı bir hayali kahramandır. Stan Lee ve Jack Kirby tarafından oluşturulmuştur. İlk defa The Incredible Hulk #1 (Mayıs 1962) adlı bölümde görülmüştür. İnanılmaz bir güce sahip olan bu yeşil dev, öfkesini kontrol edemez. Radyasyon kaynaklı mutasyon geçirmiştir. Ordu Kaptan Amerika'yı süper güçlü yapan süper asker projesini yeniden başlatır, fakat bunu yapabilecek zekada birini bulmalıdır. Bunun üzerine Doktor Bruce Banner'ı kandırıp onu radyasyon kalkanı yaptığına inandırırlar. Bruce Banner teorisinden o kadar emin olur ki bunu kendi üstünde dener. Radyasyon onu öldürmez fakat Hulk'a dönüştürür. Hayatının tehlikede olduğunu hissettiğinde ya da aşırı derecede sinirlendiğinde Hulk'a dönüşmektedir.

Stan Lee, Hulk'ın yaratılışının Dr. Jekyll and Mr. Hyde ve Frankenstein'ın kombinasyonundan esinlenerek ortaya çıktığını söylemiştir.

Güçleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Güçleri babasının ona ufakken enjekte ettiği farklı yaşam formlarının DNA'sıdır. Mesela deniz yıldızının bir kolunu kestiğinizde o koldan tam bir vücut çıkması gibi.

Bu DNA'ların toplamında bu tür bir canavar ortaya çıkmıştır ve gama radyasyonuna maruz kalmasında bu canavarın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. She-Hulk kuzenidir.

Gücü sınırsız değildir. Hulk'ın gücünün sınırsız denmesinin nedeni güç seviyesinin çok çok aşağıdan başlayıp sinirlenerek bir binayı kökleyebilecek kadar güçlenmesidir. Hulk'un limiti World War Hulk'tur, aynı zamanda bu halini konu alan çizgi roman serisinin ismidir. Kendisine ihanet eden kişilerden intikam almak için sinirlenerek limitlerine ulaşmıştır. Artık öyle bir noktaya gelmiştir ki sinirlenmesine gerek kalmadan gücü hep sabit kalmaktadır, yani sakinleşse bile gücünde azalma olmayacaktır. Üstelik normal Hulk'tan farklı olarak da Bruce'un zekasına sahiptir.

Bunun haricinde güçlerinin içinde Gama Işınını yaymak vardır. Bu gücü fiziksel gücüyle ve dayanıklılığıyla alakalı olmayıp içinde barındırdığı Gama Radyasyonuyla alakalıdır. Hulk, Planet Hulk çizgi romanında Worldbreaker Hulk halindeyken bu ışını yaymaya başladığından bir gezegeni yok etmiştir.

Dizi ve filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1977 yılında ABD de Incredible Hulk adıyla 5 sezon 82 bölüm olarak televizyon dizisi yayınlanmış başrolünde dünya vücut şampiyonu Lou Ferrigno oynamıştır.

2003 yılında The Hulk adlı film yapılmıştır. Bu Hulk'un ilk sinema filmidir. Ang Lee'nin yönettiği filmde Eric Bana, Jennifer Connelly, Sam Elliott, Nick Nolte, Josh Lucas rol almıştır.

2008 yılında The Incredible Hulk adlı film yapılmıştır. Kadrosu ve konusu değişen filmi Louis Leterrier yönetmiş, Edward Norton, Liv Tyler,Tim Roth, William Hurt, rol almıştır.

2009 yılında Hulk vs adlı Hulk ile Thor ve Hulk ile Wolverine'in karşı karşıya geldiği bir çizgi film bulunmaktadır.

2012 yılında Yenilmezler adlı film 6 süper kahramanı birleştirdi. Bunlar; Demir Adam, Kaptan Amerika, Thor, Hulk, Şahingöz ve Black Widow (Kara Dul)'dur. Bu filmde Bruce Banner (Hulk) rolünü Mark Ruffalo oynamıştır.

2015 yapımı Yenilmezler 2: Ultron Çağı filminde de Mark Ruffalo tarafından canlandırılmıştır.

2017 yapımı Thor: Ragnarok filminde Mark Ruffalo tarafından canlandırılmıştır.

2018 2019 yapımı Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı - Avengers: Endgame filminde Mark Ruffalo tarafından canlandırılmıştır.

2021 yapımı Shang-Chi ve On Halka Efsanesi filminde Mark Ruffalo tarafından canlandırılmıştır.

2022 yapımı She-Hulk dizisinde Mark Ruffalo tarafından canlandırılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Cronin, Brian (3 Kasım 2005). "Comic Book Urban Legends Revealed #23". Comic Book Resources. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. [Stan] Lee began referring (for more than a couple of months) to the Incredible Hulk's alter ego as 'Bob Banner' rather than the 'Bruce Banner' that he was originally named. Responding to criticism of the goof, Stan Lee, in issue #28 of the Fantastic Four, laid out how he was going to handle the situation, 'There's only one thing to do-we're not going to take the cowardly way out. From now on his name is Robert Bruce Banner-so we can't go wrong no matter WHAT we call him!'