In the Heights

Vikipedi, özgür ansiklopedi
In The Heights
MüzikLin-Manuel Miranda
SözlerLin-Manuel Miranda
LibrettoQuiara Alegría Hudes
Gala23 Temmuz 2005: Waterford, Connecticut

In the Heights söz ve müzikleri Lin-Manuel Miranda'ya ait olan, senaryosununda Quiara Alegría Hudes tartafından yazılan müzikal. Hikâye çoğunlukla Dominik-Amerikan kişilerin yaşadığı Washington Heights, NYC'de geçiyor.

Müzikal ilk olarak Wesleyan University'de gösterildi. Daha sonra bir off-Broadway yapımı olarak 8 Şubat 2007'de gösterimlerine başlandı. Bu yapımda yönetmenliği Thomas Kail, koreografiyi ise Andy Blankenbuehler yapmaktaydı. Oyuncular arasında Priscilla Lopez, Mandy Gonzalez, Olga Merediz, Karen Olivo, Andrea Burns ve Lin-Manuel Miranda bulunmaktaydı. Yapımcılığını ise Jill Furman ve Rent müzikalinin yapımcıları Kevin McCollum, Jeffery Seller yapmaktaydı[1] off-Broadway yapımı 9 Drama Desk Ödülü adaylığı aldı ve 2 ödül kazandı. Gösterimleri 15 Temmuz, 2007'de sona erdi.

Broadway yapımı ise 14 Şubat, 2008'de ön gösterimlerine başladı,[2] ve resmi olarak 9 Mart, 2008'de Richard Rodgers Tiyatrosu'nda oynanmaya başladı. Broadway yapımının yönetmenliğini ve koreografisini off-Broadway yapımındada çalışan Thomas Kail ve Andy Blankenbuehler yapmıştır. Müzikal 13 dalda Tony ödülüne aday gösterilmiştir.[3] En İyi Müzikal dalında ödül almıştır. 2008 Grammy Ödülleri'nde En İyi Müzikal Albümü ödülünü kazanmıştır.

2021 yılında bir film adaptasyonu yayınlanmıştır.

Hikaye Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Perde 1[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazın en sıcak günü başlarken, Usnavi de la Vega, Washington Heights'da minik bir bakkalın sahibi, dükkanının kepenkine graffiti çizen Graffiti Pete'i kovalar. Ardından kendini ve mahalledeki diğer insanları seyirciye tanıştırır: Abuela Claudia mahallenin anaerkisidir. Usnavi'yi bebekliğinden beri yetiştirmiştir ve bildiklerini öğretmiştir. Sonny, Usnavi'nin gerzek kuzeni, beraber bakkalı işletirler. Daniela ve Carla, kuaför sahibleridir. Ve Kevin ve Camila Rosario, taksi durağını işetirler. ("In The Heights")

Gün başlarken, Rosario'ların kızı Nina, Stanford Üniversitesi'de birinci yılını tamamladıktan sonra mahalleye geri döner. Çoğunlukla "kendini kurtaran" ve mahallenin gururu olarak görülen Nina, ailesine ve çevresine asıl dönme sebebinin Stanford'u bıraktığını söylemeye çekinir. Üniversite parasını ödemek için iki iş çalışmak zorunda kalmıştır, bunun sonucunda dersleri düşmüş ve bursunu kaybetmiştir. ("Breathe"). Haberleri vermek üzere ailesini ararken, Benny'le karşılaşır. Benny, Usnavi'nin en yakın arkadaşıdır ve Kevin finansal sorunlarını çözmeye çalışırken taksi durağını işletir. Birbirine romantik hisleri olduğu belli olan iki, Benny ve Nina aralarındaki buzları kırarlar. ("Benny's Dispatch")

Başka bir yerde Vanessa, Daniela ve Carla'nın kuaföründe bir çalışıyordur ve en büyük hayali moda tasarımcısı olmaktır. (Aynı zamanda Usnavi'nin romantik his beslediği kişidir) Şehrin kalabalık kısmında bir daire alıp yaşama hayallerini dile getirir. Kuafördeki molasındayken Sonny, Usnavi'nin yerine Vanessa'yı bir randevuya davet eder. Vanessa kabul eder. Usnavi çok mutludur ama mutluluğu kısa sıra sonra korkuyla yer değişir, Vanessa'nın taşındıktan sonra onu ve mahallenin geri kalanını unutacağından korkuyordur. ("It Won't Be Long Now")

Nina ailesiyle kavuşur ve Stanford'u bıraktığını açıklar. Ailesi şaşar. Kevin, ailesine yeterli olmadığından korkar ve kendi babasını düşünür. ("Inútil") Nina, Vanessa'dan moral almak için kuaföre gider. Bu sırada Daniela ve Carla, Nina'nın saçını yapar ve mahalleden dönen dedikoduları anlatır. En sonunda Nina, kuafördekilere okulu bıraktığını söyler ve kuaförden kaçar. ("No Me Diga")

Usnavi gün için dükkanı kapatırken, kendisi, Benny, Sonny ve Graffiti Pete bakkalın kazanan piyango biletini sattığını öğrenir. Piyango parası $96,000 dır. Tüm mahallenin haberi olur ve herkes para ödülüyle ne yapacaklarını hayal etmeye başlar. ("96,000") Heyecan sönmeye başlarken, Abuela Claudia binanın önüne oturup Küba'daki çocukluğunu ve annesi ile ABD'ye taşınma hikâyelerini hatırlar. Şükran gözyaşları ile kazanan piyango biletinin onda olduğunu açıklar. ("Paciencia y Fe")

Başka bir yerde, Nina, Benny ile mahallede yürüyüşe çıkmıştır. Yürürken mahallede geçirdikleri anılarını hatırlarlar. Nina kendi hakkındaki şüphelerini Benny'e anlatır ve Benny ona her türlü başarılı olacağını söyleyerek onu teselli eder ("When You're Home"). Akşam yemeği için Nina'nın evine dönerken, Piragua (Porto Riko'dan gelme buz üzerine meyve suyu dökülerek yapılan bir tatlı) satıcısı mahallede gezerek piragua satmaya başlar. ("Piragua")

Kevin ve Camila evlerinde akşam yemeği sunar ve Kevin, Nina'nın okulu için ödeme yapmak için taksi durağını sattığını açıklar. Nina ve Camila şoktadır. Taksi durağının başına geçme hayalleri yıkılan Benny, sinirlidir ve Kevin'e sinirini belirtir. Kevin, taksi durağının bir aile işletmesi olduğunu ve Benny'nin asla ailenin bir parçası olmayacağını açıkça söyler. Benny sinirle evden çıkar ve Nina, onu takip eder. (Nina, taksi durağından gelen parayı kabul etmemiştir.)

Usnavi, Vanessa ile randevusu için klübe gelir, ama çok gergindir. Vanessa başka kişilerle dans edip Usnavi'yi sözde kıskandırmaya çalışır. Usnavi'de başkalarıyla dans edip Vanessa'yı kıskandırmaya çalışır. Nina, Benny'i klübe kadar takip eder ve özür dilemeye çalışır ama Benny, çoktan sarhoş şekilde onu köşeye iter. İkililer aralarındaki atışmaları düzeltmeye çalışırken klüpte tansiyonlar artar. Benny, sinirli şekilde Nina'nın dans ettiği adamı yumruklar ve kavga çıkar. ("The Club") Bir anda, ısı ve nem yüzünden tüm şehir içinde elektirikler kesilir. Mahalle kaosa boyun eğer: Vanesa ve Usnavi, aynı zamanda Benny ve Nina birbirlerini bulmaya çalışıyorlardır. Sonny ve Graffiti Pete, bakkalın soyulmasından korkarak dikkat dağıtmak için havai fişek yakar. Havai fişekler aynı zamanda insanların yollarını görmesine sağlar. Usnavi, Abuela Claudia'nın yanına gider. Abuela, Usnavi'ye piyangoyu onun kazandığını açıklar. Benny ve Nina sonunda birbirlerini bulur, kavgalı olmalarına rağmen öpüşürler. ("Blackout")

Perde 2[değiştir | kaynağı değiştir]

Nina ve Benny geceyi Benny'nin dairesinde geçirir. Kevin tüm gece Nina'yı aramıştır. Benny, Kevin'in aralarındaki ilişkileri hakkında ne diyeceğinden korkar ama sonunda Nina ile birlikte olduğu için mutludur. ("Sunrise") Sokakta, Usnavi, bakkalı soyulmuştur, Abuela Claudia ile piyango parasını ne yapacaklarını konuşur. Abuela Claudia, paranın bir yarısını Sonny'e, bir yarısını kendisine, bir yarısını da Usnavi'ye vermeye karar verir. Abuela Claudia, Usnavi'ye parasını evine, Dominik Cumhuriyeti'ine dönmek için kullanmasını söyler. Usnavi biraz korksada, gitmeyi kabul eder. ("Hundreds of Stories") Nina sonunda eve döner ve ailesinin onu tüm gece beklediğini görür. Kevin, Benny ile ilişkisini öğrenince sinirlenir. Sinirinin sebebinin Benny'nin onlar gibi latino olmamasından kaynaklandığını öğreniriz. Nina ve Kevin yüksek sesle kavga ederken Camila araya girer ve ikisini de eleştirir. ("Enough")

Mahalle ısı, nem ve elektrik olmamasıyla başa çıkarken, Daniela mahalleye ayaklanmalarını ve kötülükler olmasına rağmen kutlama yapmaları gerektiğini anlatır. Mahalle yavaş yavaş bu fikre ısınmaya başlarken, Daniela, Vanessa'yı, Usnavi'nin ona karşı hislerini önceden fark etmediği için dalga geçer. Aynı zamanda Benny ve Nina'yı önceki gece yaşadıkları birleşme yüzünden alay konusu yapar. Usnavi araya girer, Abuela Claudia'nın piyangoyu kazandığını ve Dominik Cumhuriyet'ine bilet aldığını ve sonraki sabah oraya taşınacağını herkese bildirir. Sonny ve Vanessa, Usnavi'nin bu kararından bozulmuştur. Usnavi, paranın bir çeyreğini ona vereceklerini söylerek Sonny'nin moralini düzeltmeye çalışır ve mahalleye değişikleri kafaya takmamalarını ve yine de kutlama yapmalarını anlatır. ("Carnaval del Barrio")

Dans edip kutlamaya yapmaya devam ederken, paniklemiş bir Nina gelir ve Usnavi'yi köşeye çeker. Sahne kararır ve Kevin taksi durağından bir anons yapmak için ortaya çıkar. Abuela Claudia ani bir şekilde hayatını yitirmiştir. ("Atención") Usnavi, Abuela Claudia'nın anısına doğaçlama bir söyleşi geçer ve Abuela'nın "stres ve aşırı sıcak" sonucu öldüğü ortaya çıkar. ("Alabanza") Sonrasında, Usnavi ve Nina eski resimlere bakarken eskilere dalar. Nina, Abuela'nın eğitimine olan katkılarını hatırlar ve onun için ailesinin verdiği parayı kabul edip üniversiteye geri dönmeye karar verir. ("Everything I Know") Vanessa taşınmaya hazırlanırken, Daniela ona bir kaç haber verir. Usnavi, Daniela'yı Vanessa'nın kira bedelini imzalamasına ikna etmiştir. ("No Me Diga (Reprise)") Elektriksizlik devam ederken, Piragua Satıcısı sıcağın işletmesi üzerindeki pozitif etkilerinden bahseder. ("Piragua (Reprise)")

Vanessa, bir şişe şampanya ile Usnavi'nin yanına gider ve ikili birbiriyle flört etmeye başlar. Taşınmaya hazırlanan ve kafası dağınık Usnavi'ye mahallede kalmasını önerir, çünkü eğer o giderse onu bir daha görmemekten korkuyordur. Ama Usnavi bunu kesin olarak reddeder. Vanessa gitmeden onu öper ve hislerini erkeden fark etmediği için pişmanlığını dile getirir. ("Champagne) Nina, Benny'e verdiği kararı anlatır ve tüm yazı beraber geçireceklerine ve Nina okula döndüğünde ilişkilerini uzaktan devam ettireceklerine söz verirler. "(When The Sun Goes Down") Benny son kez Kevin'ın karşısına çıkar ve kendisinin hep Kevin için orada olduğunu, ama Kevin'in bunu Benny'e yapmadığını söyler. Gece sakinleşirken, Sonny, Graffiti Pete ile buluşup ona gizli bir teklif verir. Pete teklifi kabul eder.

Sonraki sabah mahalle değişmiştir. Rosario's taksi durağının tabelası yoktur, bakkalın kepenki açıktır. Usnavi, Abuela Claudia'nın eski plaklarını çalarken, mahallenin değişeceği gerçeğini kabullenir ve mahallenin o gidince nasıl değişikliklere uğrayacağını merak eder. O gitmeden önce Sonny yanına gidip bozuk kepenki tamir ettiğini açıklar, kepenki indirir ve Pete ile anlaşmalarının ne olduğunu öğrenmiş oluruz. Sonny, Pete'e kepenkin üstüne bir Abuela Claudia portresi çizmesi için para ödemiştir. Resmi görünce, Usnavi bir aydınlanma yaşar ve Sonny ve Pete'e mahallede kalma kararını herkese açıklamalarını söyler. Kendisini mahallenin dışsesi olarak ilan eder ve geleceğini düşünür. Mahalleyi gerçek evi olarak kabul eder. ("Finale")

Kadrolar[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter İlk Okuma Connecticut Denemesi Off-Broadway Broadway İlk ABD Turnesi[4] West End (Londra)[5]
Kennedy Center[6] Film adaptasyonu
2005 2007 2008 2009 2015 2018 2021
Usnavi De La Vega Lin-Manuel Miranda Javier Muñoz Lin-Manuel Miranda Kyle Beltran Sam Mackay Anthony Ramos
Nina Rosario Eden Espinosa Natalie Cortez Mandy Gonzalez Arielle Jacobs Lily Frazer Ana Villafañe Leslie Grace
Benny Christopher Jackson Rogelio Douglas, Jr. Joe Aaron Reid J. Quinton Johnson Corey Hawkins
Vanessa Jene Hernandez Sheena Marie Ortiz Karen Olivo Yvette Gonzalez-Nacer Jade Ewen Vanessa Hudgens Melissa Barrera
Abuela Claudia Doreen Montalvo Olga Merediz Elise Santora Eve Polycarpou Saundra Santiago Olga Merediz
Kevin Rosario John Hererra Rick Negron John Herrera Carlos Gomez Danny Bolero David Bedella Rick Negron Jimmy Smits
Camila Rosario Olga Merediz Nancy Ticotin Priscilla Lopez Natalie Toro Josie Benson Blanca Camacho -
Sonny - Robin de Jesús Shaun Taylor-Corbett Cleve September Mateo Ferro Gregory Diaz IV
Daniela Veronica Vasquez Monica Salazar Andréa Burns Isabel Santiago Victoria Hamilton-Barritt Eden Espinosa Daphne Rubin-Vega
Carla Janet Dacal Genny Lis Padilla Sarah Naudi Arianna Rosario Stephanie Beatriz
Graffiti Pete - Matt Saldivar Seth Stewart Jose-Luis Lopez Antoine Murray-Straughan Virgil Gadson Noah Catala
Piragüero (Piragua Guy) Eliseo Román David Baida Vas Constanti Eliseo Roman Lin-Manuel Miranda
Lincoln Rosario Javier Muñoz -

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Official Website of the American Theatre Wing's Tony Awards". IBM Corp., Tony Award Productions. 3 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Retrieved on April 4, 2007.
  2. ^ "Playbill News: In the Heights Will Play Broadway's Richard Rodgers Starting February 2008". 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  3. ^ "List of 2008 Tony Award nominations". 16 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  4. ^ "In the Heights Tour Cast". 15 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 
  5. ^ "Exclusive: Casting announced for In the Heights". 2 Eylül 2015. 14 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 
  6. ^ "First Look at Anthony Ramos, Vanessa Hudgens, Ana Villafañe, and More in Kennedy Center In the Heights". 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]