Ilıcaboğazı, Susurluk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ilıcaboğazı
Köydeki hamam (Nisan 2007)
Harita
Balıkesir
Balıkesir
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeSusurluk
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam320
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0266
Posta kodu10606
Resmî site
[2]

Ilıcaboğazı, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün panoramik bir fotoğrafı.

Bundan takriben 100 sene önce Kafkasya'dan gelen muhacirlerin yerleşmesi ile ilk temelleri atılan köy, daha sonraki daha sonraki yıllarda Balkanlardan gelen Muhacirlerin yerleşmesi ile kurulmuştur. Köy ilk kuruluş yeri olarak Kepekler mahallesinin şimdiki Sivritepe civarındaki “Beyleryeri” denen bölge olduğudur. Bu adın verilmesinin bir sebebi de ilk gelen Çerkes beylerinin buralara yerleşmiş olmasındandır. Bugün olduğu gibi o zaman da çok geniş arazilere sahip Kepekler beyleri ile yapılan zaman zaman silahlı müsademeler sonucu bugünkü “bağlıklar” mıntıkasına, o zaman çevrede en çok bulunan saz, karakufa gibi malzemeden, birbirine yakın iptidai şekilde evler yapılmıştır. Köyümüzün özellikler kışları çok meşhur olan lodos rüzgarının şiddetli estiği bir akşam çıkan bir yangın sonucu bu yerleşiminin tamamen yanması sonucu, o günkü ileri gelenler, artık buraların onlar için bir yurt olduğunu, ve buralara sağlam ve kalıcı olmak için, ona uygun konutlar yapmak gerektiği kanısına varmışlar. Bu sebeple bu gün Eski köy dediğimiz bölgede, herkes kendi tarlası veya arpalık dediğimiz arazilerine büyük taştan evler (Hanay) yapmaya başlamışlardır. Bunların bizim çocukluğumuzda yetiştiğimiz en önemlileri, Koca Sefer’in, Ormancı Bekir’in, Hatip Ağa’nın (Şevket Amca’nın), Hacı Tevfik’in evleri örnek gösterilebilir.

Yukarıda değindiğimiz, çok geniş arazilere sahip Kepekler Beyleri, o zaman çorak, sazlık, bataklık, işe yaramaz bir bölge olan bu araziyi istemeyerek de olsa bu davetsiz misafirlere terk etmek zorunda kalmışlardır.

Kepekler beyleri tarafından terk edilen bu araziye daha sonra, yine çevreden gelen Çerkes aileler, Doğu Anadolu’daki isyanlar sırasında sürgün edilen Kürt aileler, Lozan Antlaşması sonrasındaki mübadele muhacirleri ile, zaman zaman Rumeli’den (özellikle 1951 yılındaki) göçlerle bugünkü şeklini almaya başlamıştır.

1964 Yılı eylül ayında meydana gelen Gönen-Manyas depreminde Eskiköy bölgesindeki caminin minaresi yıkılmış ve bazı evlerde çatlaklar meydana gelmiştir. Deprem sonrası yapılan etütlerde köy arazisinde, özellikle kaplıcaların bulunduğu hat üzerinde çok hareketli bir fay kırığının olduğu tespit edilmiş ve yerleşimin ‘Hamam bayırı’ denen tepenin eteklerine şimdiki bulunduğu yere kurulmasına karar verilmiştir. Bütün Finansmanı ve Projelendirilmesi İmar İskan Bakanlığı Afet işleri Fonu tarafından yapılan köy, planlı yapısı, çağdaş konut uygulamaları, okul, cami, köy konağı gibi sosyal yapıları ile hem çevre köy ve kasabalara örnek olacak bir yerleşim birimi, hem de kaplıca bölgesine yakın olması sebebi ile kaplıcaların gelişimine ve tanınmasına katkı sağlamıştır.

Ayrıca 1973 yılında Cumhuriyetin 50. yılı sebebi ile Balıkesir Vilayetinde “ÖRNEK KÖY” seçilmiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıkesir il merkezine 67 km, Susurluk ilçesine 23 km uzaklıktadır.

Yukarıda saydığımız üzere Kepekler Beylerinin kolayca terk ettikleri bu arazi, Kuzey-Güney doğrultusunda ovada Hamam Çayırı, Öküz Çayırı, küçük ada, Koça ada ve Akçeşme düzlüklerinden oluşmaktadır. Bayırlar da ise Kepekler Korusu dediğimiz şimdiki mahallenin karşısındaki yerler, Koru Bayırı, mezarlık Bayırı, Sivritepe, Künk boğazı düzlükleri, Killik ve meşelik Bayırlarından oluşmaktadır. Mahallenin sınırları doğuda Hamambayırı (mahallenin olduğu yer), Kolağılı, kepekler korusu, ve mezarlık bayırlarında ufuk çizgisi, batıda Koyun Kafir çiftliği ile Mürvetler deresi, Kuzeyde Hamam çayır ile Kepekler köy tarlasının sınırı, Güneyde ise Muradiye mahallesi ile Eski Mandır Çeşmesi ve Meşelik bayırlarındaki köy tarlalarının sınırları mahallenin coğrafi sınırları olarak kabul edilebilir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 320
1997 211

Mahallenin nüfus yoğunluğu uzun yıllardan bu yana 80-90 hane ve 300-350 nüfus olarak tespit edilmektedir. Son yıllarda mahalleden kente göçün hızlanması ve kent ortamında ekonomik beklentilerin öne çıkması ile bu sayılar gerilemeye başlamıştır. Köy kuruluşu itibarıyla Çerkes mahallesi olmasına rağmen değişen zaman içinde, yukarıda saydığımız nedenlerle demografi yapı değişmiş, şu anda Göçmen kökenli komşular ağırlıklı olarak ikamet etmektedir.

Bilinen ve daha eskilerde duyulan, mahalledeki belli başlı aileler ve lakapları şöyledir:

Kaplıca havuzu
Ilıcaboğazı köyündeki Cenevizlilerden kalma tarihi hamam.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]