II. Ludwig (Kutsal Roma imparatoru)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(II. Ludwig (İtalya) sayfasından yönlendirildi)
II. Ludwig İtalya Kralı
Genç Ludwig
II. Ludwig: İtalya Kralı ve Kutsal Roma İmparatoru
İtalya kralı
Hüküm süresi15 Haziran 844 – 12 Ağustos 875;
844-855 I. Lothar ile ortak kral
Taç giymesi15 Haziran 844, Papa II. Sergius tarafından , Roma
Önce gelenI. Lothar
Sonra gelenDazlak Karl
Kutsal Roma İmparatorları listesi
Hüküm süresi850 – 15 Haziran 875
850-855 I. Lothar ile ortak imparator
Taç giymesiPaskalya 850, Papa IV. Leo tarafından, Roma;
Tekrar, 18 Mayıs 872, Papa II. Hadrianos tarafından, Roma
Önce gelenI. Lothar
Sonra gelenDazlak Karl
Doğum825
Ölüm12 Ağustos 875 (50 yaşında)
Ghedi, Brescia
DefinSan Ambrogio Bazilikası, Milano
Eş(ler)iEngelberga Parmalı
Çocuk(lar)ıErmengard İtalyalı
HanedanKarolenj
BabasıI. Lothar
AnnesiErmengarde Tourslu
DiniKatolik

II. Ludwig İtalyalı veya Genç Ludwig (İngilizce: Louis II of Italy veya Louis the Younger) [1] (d. 825 – ö. 12 Ağustos 875, Ghedi, Brescia). 15 Haziran 844 – 12 Ağustos 875 doneminde Lombardlar üzerine İtalya Kralı (844-855 arasında babası I. Lothar ile ortak kral olarak) hüküm sürmüştür. 850 – 15 Haziran 875 doneminde İmparator. Ludwig'in hayatta iken kullanılan unvanı imperator augustus idi. Fakat Bari'yi eline geçirdikten sonra imperator Romanorum unvanını da kullanmaya başladı. Bu Roma İmparatorluğu olduğu kabul edilen Bizans İmparatorluğu ile ihtilafa yol açtı. Batı Francia'da unvanı imperator Italiae ("İtalya İmparatoru ") unvanı ile anılmakta idi. Bizans İmparatorluğu'nun kullandığı resmi unvan Basileus Phrangias (Franklar İmparatoru)" olmuştur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Lothar ve Ermengarde Tourslu'nun büyük oğullarıdır.

839 yılında İtalya Krallığı'na tayin edildi ve o ülkede residansını aldı ve Roma'da 15 Haziran 844 tarihinde Papa II. Sergius tarafından kral olarak taçlandırıldı.

Derhal şehirdeki haklarını talep etti, talebi kesinlikle reddedildi. Fakat 850 yılında Roma'da Papa IV. Leo tarafından ortak imparator olarak taç giydirildi. Kısa bir süre sonra 851 yılında Engelberga ile evlendi ve bağımsız İtalya Hükûmeti görevini üstlendi. İmparatorluk tacı giydiği yılda güney İtalya'ya yürüdü ve rakipleri olan Bevento Düklerinde Radelchis ve Siconulf'u barış yapmaya zorladı.

Onun aracılığı Lombard dükalığını böldü ve Radelchis'e onun sermayesi olarak Beneveto hissesini verdi ve Siconulf'a ise Salerno'yu bağımsız prenslik olarak verdi. Radelchis şimdi yatışmıştı ve Fatımi paralı askerlerine ihtiyacı kalmamıştı ve onları memnuniyetle imparatora ispiyonladı. Ludwig onlara hücum etti ve onları katletti. O daha sonra Papa Leo'ya karşı yapılan bazı suçlamaları kaldırdı ve Pavia'da ulusal meclisi topladı. Peter (Salerno)'in Salerno vekil prensliğini zorla ele geçirmesini teyit etti (Aralık 853). Babasının Eylül 855 de ölmesi üzerine biricik tek imparator haline geldi.

I. Lothar (Frank Kralı)'nın ülkesinin bölünmesi ile İtalya dışında hiç toprak kazanmadı. Bu nedenle memnuniyetsizliği arttı ve 857 yılında Alman Ludwig ile kendi kardeşleri Lothar (Lotharingia Kralı) ve Kral Dazlak Karl'a karşı birleşti. Fakat Alman Ludwig 858 yılında Papa I. Nicholas'ın seçimini sağladıktan sonra kardeşleri ile uzlaşma durumunda oldu ve Jura Dağları'nın güneyindeki bazı toprakları I. Lothar (Frank Kralı)'nın eşi Teutberga'dan ayrılması için verdiği destek karşılığında aldı.

863 yılında kardeşi Karl'ın ölümü üzerine Provence krallığını aldı ve 864 yılında kardeşinin boşanması üzerine Papa I. Nicholas ile fikir ayrılığına düştü. Bu evliliğin geçersiz olduğunu ileri sürdükleri için Nicholas tarafından görevinden alınan Başpiskoposlar imparatorun desteğini elde ettiler ve imparator 864 yılı Şubat ayında ordusuyla birlikte Roma'ya girdi. Fakat ateşli hastalığın kuşatmasıyla papa ile barış yaptı ve şehri terk etti.

Ludwig'in mezar taşı, Milano.

II. Ludwig, Capua'dan sürülen Fatımiler Devleti'ne karşı başarılar kazandı fakat İmparatorun Adeichis'i cezalandırma denemesi çok başarılı değildi. Kuzey İtalya'ya dönüşünde Ghedi yakınında( şimdiki Brescia bölgesi) öldü 12 Ağustos, 875. Milano Sant'Ambrosio kilisesine gömüldü. İtalya'da vârisleri olarak kuzeni Carloman ve oğlu Alman Ludwig'i belirtti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Genc" lakabı ve "II." olma niteliği Kutsal Roma İmparatoru olan büyükbabası Dindar Ludwig'den sonra Ludwig adını taşıyan ikinci imparator olmasından dolayıdır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Annales Bertiniani aveChronica S. Benedicti Casinensis kronik tarihleri. Her ikisi de Monumenta Germaniae Historica. Scriptores, Bände i. and iii. (Hanover ve Berlin, 1826 fol.)
  • Muhlbacher, E. (1881) Die Regesten des Kaiserreichs unter den Karolingern Innsbruck, (Almanca)
  • Sickel, T. (1867—1868) Acta regum et imperatorum Karolinorum, digesta et enarrata Viyana, (Almanca)
  • Dummler, E. (1887—1888), Geschichte des ostfrankischen Reiches Leipzig, . (Almanca)
  • Oman, Charles (1914) The Dark Ages 476–918. London: Rivingtons, (İngilizce)
İmparator Genç Ludwig veya II. Ludwig İtalya Kralı
Karolenj Hanedanı
Doğumu: 825 Ölümü: 12 Ağustos 875
Resmî unvanlar
Önce gelen
I. Lothar
İtalya Kralı
15 Haziran 844 – 12 Ağustos 875
Ortak kral: I. Lothar (844-855)
Sonra gelen
II. Karl
Önce gelen
I. Lothar
Kutsal Roma İmparatoru
850 – 12 Ağustos 875
Ortak imparator: I. Lothar (850–855)
Sonra gelen
II. Karl