II. Guidobaldo della Rovere

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Guidobaldo della Rovere'nin Agnolo Bronzino tarafından yapılan portresi.

II. Guidobaldo della Rovere (2 Nisan 1514 - 28 Eylül 1574), 1539 yılından ölene kadar Urbino dükü olan İtalyan soylusu.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Guidobaldo, I. Francesco Maria della Rovere ve Eleonora Gonzaga'nın oğlu olarak dünyaya geldi. Camerino dükünün kızı olan Giulia da Varano ile evlendi. Babasının bir suikast sonucu hayatını kaybetmesinin sonucunda 1539 yılında Urbino dükü oldu.

Urbino Venüsü, Titian'a Dük tarafından eşine düğün hediyesi olması için ısmarlandı.

1546 yılında, Venedik Cumhuriyeti, askeri bir lider olması dolayısıyla condotta unvanını kendisine verdi. II. Guidobaldo'nun babası İtalya Savaşları sırasında önemli çarpışmaları yönetmişti. Giulia da Varano'nun 1547 yılındaki vefatının ardından 1548'de Vittoria Farnese ile evlendi. Yeni eşi Parma Dükü Pier Luigi Farnese'nin kızıydı. Gelinin annesi ise Luigi Orsini'nin kızıydı. Dük, daha sonraki yıllarda papalığın Fano elçisi olarak atandı ve capitano generale ve Roma'nın yüksek mevkili memuru unvanını aldı.

della Rovere ailesinin amblemi

1559 yılında, İspanya Kralı tarafından Bernardo Sanseverino'ya (Guidobaldo'nun kızlarından biriyle evliydi) yardım etmek için Osmanlılara karşı savaşması üzerine tutuldu. 1 Ocak 1573'te topraklarındaki ağır vergi uygulaması sebebiyle ülkesinde isyan çıktı. Bu isyan kan dökülerek durduruldu.

Ferrara ve Pesaro'ya yaptığı yolculuk sırasında hastalandı ve Pesaro'da 1574 yılında öldü. Oğlu II. Francesco Maria della Rovere babasının yerine Urbino dükü ilan edildi. II. Guidobaldo'nun diğer çocukları şunlardır:

  • Isabelle, Bernardo Sanseverino'nun karısı
  • Lavinia, markiz Vasto'nun karısı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bicchierai (1854). Lettere d'illustri capitani mai stampate (İtalyanca). Floransa. 
  • Litta, P. (1834). Famiglie celebri italiane (İtalyanca). Milan.