II. Düzmece Dmitri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(II. Düzmece Dimitri sayfasından yönlendirildi)
II. Düzmece Dmitri

II. Düzmece Dmitri (Rusça; Лжедмитрий II, ölüm 11 Aralık 1610) I. Dmitri'nin öldürülmesinin ardından, Kendini gerçek IV. İvan'ın Ugliç'te öldürülen oğlu Dmitri İvanoviç olduğunu söyleyerek, II. Dmitri adıyla Tuşino'da bir ayaklandırma başlatmıştır.

II. Düzmece Dmitri, ilk kez Stradub'da 20 Temmuz 1607 civarına ortaya çıkmıştır. Bir rahibin oğlu veya bir Yahudi olduğuna inanılan ve nispeten yüksek bir süre eğitim gördüğü söylenir. O hem Rusça ve Lehçe dilleri bilen ve ayinlerde konuşan bir uzman olarak görülüyordu.

I. Dmitri gibi o da Polonyalılardan destek gördü ve ordu kurmasında yardımcı olundu. Karaçev, Bryansk'ı 1608 baharında ele geçirmiştir. Bunun üzerine Çar IV. Vasili ordusunu II. Düzmece Dmitri'nin üzerine yönlendirmiştir. I. Dmitri'nin öldürülmesinin ardından eşi Marina Mnişek, Rus Çarlığı tahtına çıkacağına inandığı II. Düzmece Dmitri ile evlenmiştir. II. Dmitri, askeri yenilgiler alıp kayıplar verdirmesine rağmen isyanında başarılı olamamıştır. 11 Aralık 1610'da Moskova'da yakalanarak kırbaçlatılmış ve bir Tatar prens tarafından öldürülmüştür. Böyle II. Düzmece isyanı bastırılmış ve Çar IV. Vasili tahttan indirilip bir manastıra kapatılmıştır. Rusya hükümdarsız kaldığı sırada Polonya kralı IV. Władysław Waza, Moskova Çarlığı tahtında hak talep ederek 3 yıl kadar Çar unvanını sürdürmüştür. Ancak Rus tahtına hiç çıkamamıştır. Ülke meclisi tarafından I. Mihail çar ilan edilmiştir ve IV. Władysław Waza'dan Rus Çarlığı tahtından geri çekilmesi için 200 bin ruble ve ülkeye bırakılmış toprakları verdi böylelikle Rusya'da Karışıklık Dönemi sona ermiş oldu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]