International General Certificate of Secondary Education

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(IGCSE sayfasından yönlendirildi)
IGCSE Kapak Fotoğrafı

International Genel Certificate of Secondary Education veya IGCSE okul öğrencilerine verilebilen uluslararası bir eğitim belgesidir. IGCSE Cambridge Üniversitesi Uluslararası Sınavları yani University of Cambridge International Examinations (CIE) tarafından 1988'de geliştirilmiştir ve bugün CIE ve London Examinations (Edexcel International) tarafından sunulmaktadır. Müfredat ve sınavlarda kullanılan dil İngilizcedir.

IGCSE genellikle 14-16 yaşındaki öğrenciler tarafından alınır ve bu öğrencileri daha ileri akademik çalışmalara ve belgelere hazırlar; bunlar arsında A level, AS Level öğrenimi ve IB Diploma Programı da vardır. Cambridge IGCSE dünya çapında birçok akademik müessese ve iş veren tarafından kabul görmekte, 100'den fazla ülkede alınabilmektedir. UCAS da IGCSE'yi İngiliz GCSE'ye denk kabul etmektedir.

Cambridge IGCSE çok geniş bir öğrenim programı sunmakta ve çeşitli alanlardan birçok konuyu kapsamaktadır: Dil, Beşeri bilimler, Sosyal bilimler, Matematik, Yaratıcı, Teknik ve Mesleki çalışmalar. Diller içinde Türkçe de bulunmaktadır. Farklı yeteneklere ve yetenek seviyelerine sahip öğrencileri bireysel olarak geliştirmek için birçok konuda (derste) Temel (Core) ve Extended (Gelişmiş) seçenekleri mevcuttur.

Not sistemi 8 puanlık bir skala barındırır: A* - G. A'dan E'ye kadar olan notlar O Level'in A'dan E'ye kadar olan notlarıyla eşittir. Bazı ülkelerde ve bazı üniversitelerde IGCSE liyakatı üniversiteye giriş gerekliliklerini kapsarken, çoğunlukla üniversiteye girişte kabul gören A Level, AS Level, IB ve US Advanced Placement kursları için bir hazırlık, ön aşama olarak görülmektedir.

IGCSE İngilizce dersinde (hem İlk dil hem de İkinci dil seçeneklerinde) C notu olmak Birleşik Krallık'taki birçok üniversite ve diğer İngilizce konuşulan ülkelerdeki bazı üniversitelerde üniversiteye giriş için şart koşulan İngilizce yeterlilik seviyesine denk gelmektedir.

2004-2005'te, Cambridge IGCSE sınavlarına 60'tan fazla konuda 120'den fazla ülkeden öğrenci girmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]