I. Clovis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
I. Clovis
Frankların Kralı
Hüküm süresi482-511
Önce gelenI. Childéric
Sonra gelenI. Theuderic, Chlodomer, I. Childebert, I. Clotaire
Doğum466
Tournai
Ölüm511
Paris
Eş(ler)iÖnce Evochilde, sonra Clotilde
HanedanMerovenj Hanedanı
BabasıI. Childéric
AnnesiBasena von Thüringen

I. Clovis (466; Tournai, Roma İmparatorluğu – 27 Kasım 511; Paris, Frank Krallığı), Frankların ilk kralı.[1]

Clovis,Tournai Bölgesinin efendisi kral I.Chideric'in oğludur. Basena adlı annesi Thuringia'lıydı. İlk yıllarına dair çok bir bilgimiz olmasa da çok erken yaşlarda bir savaşçı eğitimi aldığını varsayabiliriz.

Diğerlerinin yanı sıra bir Frank lideri olan Clovis'in tüm Galya çapında bir imparatorluk kurması öngörülemezdi. Franklar başlangıçta Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde, Ren deltasının batısında; Batı Almanya'da kurulmuş bir savaşçı birliğiydi.

Yaklaşık 450'den itibaren Salyan olarak bilinen Batı Franklar, güneye doğru göç etmeye başladılar ve yavaş yavaş Ren ve Somme arasındaki bölgeyi işgal ettiler. Clovis de Salyan Franklarındandır.

481 veya 482'de babasının ölümü üzerine, yönetici Merovenj ailesine mensup olan Clovis, onun yerine Salyan Franklarını bir araya getiren "Tournai Krallığı"nın başına geçti. Yalnızca birkaç bağımsız kabile kaldı.

İlk Fetihler[değiştir | kaynağı değiştir]

Soissons Zaferi[değiştir | kaynağı değiştir]

Clovis'in babası Childeric, Vizigotlara ve Alamannilere karşı Romalıların yanında savaşmıştı. Tahmin edilebileceği gibi Clovis de saltanatının ilk yıllarında bu iyi istihbarat politikasını sürdürse de, bu durum 486 yılında Clovis'in emrindeki Frank kabilelerinin Somme ve Loire arasındaki bölgeye saldırması ile sona erdi. Soissons'da kazandığı zafer onun Seine nehrine ulaşmasını sağladı.

Aslında bu savaş için Clovis'in yeterli ordusu yoktu. Bunun için diğer Frank kabilelerin desteğini almak istedi. Bunun için diğer Frank kabilelerin lideri olan Ragnacar ve Chararic'ten yardım istedi. Ragnacar ve Chararic, Clovis'in yakın akrabalarıydı. Ragnacar bu isteği geri çevirmemiş, Clovis'e yardım etmiş ancak Chararic, Clovis'in yardım isteğini geri çevirmiştir. Bunun sebebi ise savaşın kazanılamayacağını düşünmesidir.

486'da Soissons şehri yakınlarında Clovis, Syagrius'un ordusunu yenilgiye uğrattı. Bunun üzerine Syagrius dönemin Vizigot kralı II.Alaric'in yanına sığınmış ve ülkesi için yardım istemiştir ancak Franklarla savaşmak istemeyen Alaric, Syagrius'u Clovis'e teslim etmiştir.Clovis ise Syagrius'u idam ettirerek tüm Soissons topraklarını ele geçirmiştir[2]

Evlilik ve İttifaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Clovis sonraki yıllarını iki göreve adadı: Silahlarla edilen toprak gücünü korumak ve gücünü diğer Frank (barbar) liderlere karşı sağlamlaştırmak.

491'de Salyan gücünü tehdit eden Thüringen Germenlerine karşı bir zafer kazandı ve daha sonra Thüringen Germenlerini Frank etkisi ve kontrolü altında tuttu.

M.S. 493 civarında, kız kardeşi Audofleda'nın, Ostrogot kralı Theodoric ile evlenmesi sonucunda Ostrogotlar ile ittifak kurmuştur. Kendisi de aynı yıllarda Burgondiya prensesi olan Aziz Clothilde ile evlendi. Clothilde katı bir Hristiyandır ve kocası Clovis'in de Hristiyan olmasını istemiştir. Clothilde, Clovis'e 6 tane çocuk vermiştir.(İngomer, Klodomer, I.Childebert, I.Clothar, Clotilde, I.Theuderic)

Alamannilerle Yapılan Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Ary Scheffer'in 1836 tarihli tablosunda Clovis I , Tolbiac Savaşı'nda Frankları zafere taşıyor.

Alamannilerle yapılan Tolbiac Savaşı, Avrupa tarihi açısından büyük önem arz etmektedir. Clovis bu savaşla beraber Hristiyanlığı kabul etmiştir. 496 yılında Alamannilerin istilası üzerine bazı Salyan halklar ve Riparians Regulileri (krallar) onların tarafına geçti. Clovis düşmanları ile güçlü Tolbiac Kalesi'nin yakınında karşılaştı. Çatışmalar sırasında Franklar ağır kayıp verdi. Clovis üç binden fazla Frenk arkadaşı ile birlikte bu sırada Hristiyanlığa geçmiştir. Hatta bu konu hakkında bazı söylentiler mevcuttur; Clovis Frankların zor durumu üzerine eşi Clothilde'nin hep bahsettiği İsa'ya dua etmiş ve savaş Frankların lehine geçmiştir. Franklar Pipuarian Franklarının yardımı ile Alamannileri az farkla yendi. Artık Hristiyan olan Clovis, esirleri Chararic ve oğlunu bir manastıra kapattı.[3]

Burgondiya'da İç Karışıklık[değiştir | kaynağı değiştir]

500-501' de Burgondiya kralı Gundobad'dı. Kardeşi Godegisel, Gundobad'ı indirmek için plan yapmaya başladı. Kayınbiraderine -Clovis- kardeşini mağlup etmesi durumunda toprak ve yıllık haraç sözü verdi. Amacı krallığa yönelik bu siyasi tehditi bastırmak ve yıllık haraç almak olan Clovis, bu teklifi kabul etmiş ve Burgondiya topraklarına girmiştir. Gundobad'da Clovis'e karşı harekete geçmiş ve üç ordu Dijon şehri yakınlarında karşılaşmıştır. Gundobad'ın güçleri Godegisel ve Clovis'in ordularına karşı yenik düşmüş ve Vizigot topraklarında saklanmıştır. Gundobad'ı takip eden Clovis'in ordusu, Gundobad'ın ordusu ile karşılaşır ancak Gundobad, Clovis'i kuşatmayı çekmesi konusunda ikna eder ve ona yıllık vergi ödemeye razı olur.

Katolik Clovis[değiştir | kaynağı değiştir]

"Frankların Tarihi" adlı kitabın yazarı Tourslu Gregory'nin aktardığına göre bir Pagan olan Clovis,Alamannilere karşı yaptığı savaştan sonra Hristiyan olmaya yemin etmiştir. Bu karar sonucunda Pagan askerler Clovis'e tepki olarak ordudan ayrılmış ve bir Pagan Frank kabile şefi olan Ragnacar'ın saflarına geçmişlerdir. Beklediği gibi Hristiyanların da desteğini aldı, ki ondan sonra gelecek hükümdarlar yükselen Hristiyanlık ile halkın ve Papa'nın büyük oranda yardımını almıştır.

Clovis'in Vaftizi[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçilen gün mesihin doğum günüdür. 25 Aralık 496'da Reims Katedralinde Aziz Remigius tarafından vaftiz edilmiştir. Fakat bazı kaynaklar onun 498 veya 499'da vaftiz edildiğine inanıyor.

Clovis saflığını simgelemesi amacıyla beyaz kıyafetler giymiş ve kendini suya atmıştır. Frank halkının yeni inançlarına bağlılığının kanıtı olarak üç bin askeri de vaftiz ettirdi. Hristiyanlığa geçmesinin ona faydalarından birisi artık Arius'cu hükümdarların yönetimi altında bulunan Gallo-Roma halklarının desteğini alabilecek olmasıdır. Kilisenin güçlü yöneticilerinin desteğini almaktan da çekinmeyecektir.

Clovis'in Vizigotlarla Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

481 ile 511 yılları arasında Clovis'in fetihleri

Euric'ten sonra Vizigot yönetiminde II.Alaric bulunmaktadır. Franklar ile Vizigotlar, Loire Nehri boyunda komşudurlar. II.Alaric; Ostrogot kralını Theodoric'i de yanına alarak 490 ylında uzun sürecek küçük çaplı çatışmalar başlatmıştı. 502 yılında bir anlaşma imzalanacak ancak bu anlaşma Franklar tarafından bozulacak ve Vouille bölgesinde çıkacak savaşta Vizigotlar ağır bir yenilgi alacaklardır. Ayrıca kralları II.Alaric'i de savaş alanında kaybedeceklerdir. Bu savaşla birlikte Vizigotlar Akitanya'yı ebediyen kaybedeceklerdir. Clovis'i cesaretlendiren etken Vizigot topraklarında yaşayan Hristiyanların kendisini bir kurtuluş olarak görmesiydi. Halk desteğini de yanına alan Clovis'i artık Vizigot seferinden alıkoyan hiçbir şey yoktur.

Frank Krallığının İlk Kralı[değiştir | kaynağı değiştir]

Krallığın ilk yıllarını genellikle savaşlara ayıran Clovis, iktidarının son yıllarını Frank topraklarında hüküm süren diğer Frank krallarının elinden yönetimi almak ve Frankların tek hakimi,kralı olmak için harcadı.Diğer Frank kralları (Chararic, Sigobert, Ragnacar) Frank topraklarının kuzeydoğusunda hüküm sürerken Clovis Soissons kenti yakınlarında bulunmaktadır. Diğer kralların kendi otoritesine zarar vereceğini bilen Clovis bu kralları yok etmek için planlar yapmaya başladı.

Sigobert-Topal Sigobert[değiştir | kaynağı değiştir]

Sigobert'in babasının adı Childebert'ti. Muhtemelen Alamannilere karşı yapılan savaşta bir bacağından yaralanmıştı. Tourslu Gregory'e göre Sigobert Clovis'e iki kere yardım etmesine rağmen, Clovis'in kışkırtması üzerine oğlu Chlodoric tarafından öldürüldü. Clovis; Chlodoric'e babasını öldürmesi için toprak,emrine ordu ve yüklü miktarda para teklif etmiştir. Chlodoric bu vaatler üzerine babası Sigebert'i öldürmüş ancak Clovis'in emrine gönderdiği ordu tarafından öldürülmüştür. Clovis daha sonra Sigobert halkının huzuruna çıktı ve oğlu Chlodoric'in Sigebert'i öldürmesinden duyduğu dehşeti dile getirerek onlara Chlodoric'in Sigobert'i öldürmek için suikastçiler gönderdiğini ancak kendi sonuyla da karşılaştığını söyledi. Clovis daha sonra Sigobert'in tebaasına onları korumak için yemin etti ve onların kralı oldu.

Chararic[değiştir | kaynağı değiştir]

Müttefiki Sigobert'in oğlu Chlodoric tarafından öldürülmesinin ardından Chlodoric'in de ölümünü ayarladıktan sonra Clovis, Chararic'e karşı çıktı. Chararic Soissons savaşında müttefiki Clovis'e yardım etmek yerine kenarda durmus ve savaşı kimin kazanacağını beklemiştir. Bunun bir daha yaşanmaması için Clovis, Chararic ve oğlunu bir tuzağa düşürüp yakalamış, mahzene kapatmış ve onları tıraş ettirmiştir. Clovis Chararic'in hapisten kaçıp kendisini öldüreceği haberini alınca Chararic'i öldürttü.

Ragnacar[değiştir | kaynağı değiştir]

Clovis, Ragnacar'ı en sonra bırakmıştı. Ragnacar bu kralların arasında Clovis'ten sonra en güçlüsüydü. Güçlü olmasının sebebi,Hristiyan olan Clovis'in ordusundaki Pagan askerlerin Clovis'e tepki amaçlı büyük bir Pagan temsilcisi olan Ragnacar'ın ordusuna geçmiş olmasıdır. Aslında Ragnacar Clovis'in akrabasıydı ve Soissons ile yapılan savaşta Clovis'i desteklemişti. Buna rağmen Ragnacar, Clovis için en büyük tehditti.

Clovis Ragnacar'ın gücünü azaltmak için öncelikle Ragnacar'ın emrindeki kabile şeflerine değerli eşyalar gönderip kendisine katılmasını istemiştir. Clovis'in galibiyetini daha olası gören gören kabile şefleri, Clovis'e katılmıştır. Bu durum Ragnacar'ı zayıf düşürmüş ve Clovis ile yaptığı bir dizi savaşlarda hem mağlup edilmiş hem de öldürülmüştür.

Frankların Tek Kralı : Clovis[değiştir | kaynağı değiştir]

Clovis'ten önce Roma İmparatorluğu adına savaşan savaşçılar olan Franklar, onun döneminde büyük bir Krallık olmuş ve uzun süre tarih sahnesinde var olmuşlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Clovis". Encyclopædia Britannica. 6 (11. bas.). Cambridge University Press. ss. 563–564. 
  2. ^ Larousse, Éditions. "Dictionary - Larousse online bilingual dictionaries". www.larousse.com (İngilizce). 1 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 
  3. ^ Susan Wise Bauer - OrtaÇağ Dünyası.