Hypsiprymnodon moschatus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hypsiprymnodontidae sayfasından yönlendirildi)
Hypsiprymnodon moschatus
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Eksik taksonomi şablonu (düzenle): Hypsiprymnodon
Tür: H. moschatus
İkili adlandırma
Hypsiprymnodon moschatus
(Ramsay, 1876)
Dağılımı

Hypsiprymnodon moschatus, yalnız başına Hypsiprymnodontidae familyasına konulan iki ön dişli bir keseli türü. Kangurumsuların (Macropodoidea) arasında en ilkelleri olarak kabul edilir. Diğer kangurumsular Sıçankangurusugiller ve Kangurugiller'dir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Misk sıçankangurusu'nun vücudunda diğer kangurumsularda bulunmayan bazı özellikler vardır: Arka ayaklarının başparmakları diğer kangurumsu familyalarından farklı olarak hala mevcuttur. Kuyruğu tüysüz ve pulludur. Kulakları ince, yuvarlak ve tüysüz olur. Ön ayakları diğer familyalardan farklı olarak daha uzundur. Üst kısmı kahverengi veya kızıl, alt kısmı ise daha açık renk olan postunun tüyleri kısa ve ipekimsidir. Vücutları 21 – 34 cm, kuyrukları ise 12 – 16 cm uzunluğa ve 340 - 680 gram ağırlığa ulaşırlar. İsimleri hem erkek hem dişilerin ürettiği misk kokusuna dikkati çekmektedir.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Misk sıçankangurusu

Misk sıçankangurusu Avustralya'nın kuzeydoğusunda bulunan tropik ormanlarda yaşar. Genelde bir ırmağın ya da gölün yakınında rastlanırlar. Sıçankangurusugiller'den farklı olarak daima gündüz aktif olur. Çok ürkek ve saklı yaşayan bir hayvandır. Hoplayarak ilerlemekten daha çok dört ayak üzerinde yürür ve iyi tırmanıcıdır. Genelde yalnız yaşarlar ama bazen ikişer veya üçer bireyin birlikte yem aradığıda görülür.

Beselenme şeklide diğer kangurularda olduğundan farklıdır. Misk sıçankangurusu neredeyse sadece böcek ile beslenir. Ara sıra solucan, mantar veya meyvede yer.

Üreme[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişilerin iyi gelişmiş bir keseleri ve kesenin içinde 4 adet memeleri vardır. Çoğunlukla 2 adet olan yavrular genelde yağmur zamanında (şubat ile haziran arası) dünyaya gelir. İlk 5 ayı annenin kesesinde geçirdikten sonra keseden çıkarlar. Birkaç hafta daha annelerinin yuvasında kalır ve yaklaşık bir yıl sonra ergenlik çağına ulaşırlar.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Misk sıçankangurusu eski sınıflandırmalarda Sıçankangurusugiller familyası içerisinde Hypsiprymnodontinae alt familyasına konulurdu. Ancak daha çağdaş görüşlere göre kendi kendine kladistik bir grup olduğu kabul edilir ve artık Hypsiprymnodontidae adında ayrı bir familyaya konulmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Burnett, S.; Winter, J.; Martin, R. (2016). "Hypsiprymnodon moschatus". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2016: e.T40559A21963734. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T40559A21963734.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 12 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Hypsiprymnodon moschatus ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Hypsiprymnodon moschatus ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]