Hipermestra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hypermestra sayfasından yönlendirildi)
Hypermnestra, Bibliothèque Nationale de France

Hypermnestra ve ya Hypermestra, Yunan mitolojisinde, Libyalı bir prensestir, Danaidler olarak anılan, Danaos'un elli kızından biridir. Annesi Elephantis'dir ve öz kızkardeşi Gorgophone'dur.[1]

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Danaos'un ikiz kardeşi Aigyptos, kendi elli oğlu ile Danaidlerin evlenmesini talep etti. Ancak bu talepten memnun olmayan Danaos, Kral Pelasgos'un (Gelanor) hüküm sürdüğü Argos'a kaçmaya karar verdi. Aigyptos ve oğulları Danaidleri almaya geldiklerinde, Danaos Argos'u bir savaşa sokmak istemediği için, kızlarını vermeyi kabul etti. Ancak Danaos, Hypermnestra ve diğer Danaidlere düğün gecelerinde kocalarını öldürmelerini emretti. Kırk dokuz kız kardeşi babasının isteğini yerine getirdi, ama Hypermnestra kocası Lynceus[2] onun bakire kalma arzusuna saygı gösterdiği için, kocasını öldürmedi. Danaos, kızının itaatsizliğe kızarak onu Argos mahkemelerine verdi. Afrodit araya girerek Hypermnestra'yı kurtardı. Lynceus daha sonra kardeşlerinin ölümünün intikam olmak için Danaos'u öldürdü. Hypermnestra ve Lynceus'un oğlu Abas, Danaid Hanedanlığı'nın ilk kralı olacaktı. Efsanenin bazı versiyonlarında, Hypermnestra dışındaki Danaidler(veya bazen alternatif olarak Amymone) Tartaros'ta delikli bir küveti doldurmak veya bir elek aracılığıyla su taşımak zorunda bırakılarak cezalandırıldı. Su dışarı sızdığı için sonsuza dek küveti doldurmaya çalışacaklardı. Ancak Hypermnestra, doğrudan Elysium'a gitti.

Argos Soyağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunan Mitolojisinde Argos Soyağacı
İnakhosMelia
ZeusIoPhoroneus
EpafosMemphis
LibyaPoseidon
BelusAchiroëAgenorTelephassa
DanaosElephantisAigyptosKadmosCilix EuropaPhoenix
MantineusHypermestraLynceusHarmoniaZeus
Polydorus
SpartaLakedaimonOcaleaAbas AgaveSarpedonRhadamanthys
Autonoe
EurydiceAkrisiosİnoMinos
ZeusDanaeSemeleZeus
PerseusDiyonisos
     Erkek
     Kadın
     Ölümsüz

Kültürel tasvirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ovidius, Heroides'de Hypermnestra'dan Lynceus'a mektup yazmıştır.[3]

Geoffrey Chaucer, Hypermnestra Efsanesi'ni yazdı.[4]

Francesco Cavalli yazdığı Hipermestra, ilk kez12 Haziran'da 1658 Floransa'da gerçekleştirilen Festa Teatrale operasında sergilendi.

Charles-Hubert Gervais, ilk kez 3 Kasım 1716'da Académie Royale de Musique'de (Paris Operası) gerçekleştirilen Hypermnestre operasını besteledi.

Ignaz Holzbauer, Johann Leopold van Ghelen'in 1741'de Viyana'da sahnelenen Alman librettolu Hypermnestra adlı bir Alman operası besteledi.

Antonio Salieri , Les Danaïdes operasını François-Louis Gand Le Bland Du Roulet ve Louis-Théodore de Tschudi'nin bir Fransız librettosu ile besteledi ve prömiyeri Paris'te yapıldı .

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lyrceia Şehri

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Apollodorus, 2.1.5 16 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Dictionary of Greek and Roman Geography (volume II). Original from the University of Michigan: Walton and Maberly. 1857. s. 231. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  3. ^ Ovid, Heroides 14
  4. ^ "A Curious Error?: Geoffrey Chaucer's Legend of Hypermnestra, The Chaucer Review, Vol 36, Number 1, 2001, accessed 2 May 2013" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Mart 2022.