Hupalar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hupa sayfasından yönlendirildi)
Hupalar
(Na:tinixwe)
Seyyar beşik (üstte) Zıpkınla balık avlayan Hupa adamı, 1923
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Amerika Birleşik Devletleri ABD (Kaliforniya)
Diller
Din

Hupalar (Hupaca Na:tinixwe «people of the place where the trails return»,[1] İngilizce Hupa, Hoopa, Hoopa Valley Tribe, Natinookwa, Natinixwe), Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan, avcı ve toplayıcı, animist ya da şamanist Kaliforniya Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Atabaskların Pasifik Atabaskları grubunun Kaliforniya Atabaskları alt grubunda yer alırlar. Diğer ABD Kızılderilileri gibi Hupalar da yasal olarak Kızılderili rezervasyonu adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar. Günümüzde çoğu Humboldt County, California'daki Cher-Ae Heights Indian Community of the Trinidad Rancheria rezervasyonunda,[2] bazıları da Elk Valley Rancheria rezervasyonunda[1] yaşarlar.

Bu bölgenin en az 4000 yıllık vatanları olduğu sanılmaktadır. Dilleri Hupaca araştırıldığında bu bölgeye de şimdiki batı Kanada'dan geldikleri varsayılmaktadır. 1770 yılında nüfuslarının yaklaşık 1000 kişi olduğu düşünülmektedir; 1910 yılına gelindiğinde nüfusları 500 kişiye kadar düşmüştür[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; p126 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ "Cher-Ae Heights Indian Community of the Trinidad Rancheria." 24 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alliance for California Traditional Arts. 2009. Retrieved 25 June 2012.
  3. ^ Alfred L. Kroeber (1925), Handbook of the Indians of California. Bureau of American Ethnology Bulletin No. 78. Washington, D.C. (sayfa: 883)