Hummel (araç)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hummel

Çeşidi Kundağı Motorlu Obüs
Uyruğu Nazi Almanyası Nazi Almanyası
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Özellikler
Ağırlık 24 ton
Uzunluk 7,17 m
Genişlik 2,97 m
Yükseklik 2,81 m
Mürettebat 6 (Sürücü, (5x) top mürettebatı)


Zırhı 10-33 mm
Ana silahı 1x 15 cm sFH 18/1 L/30
18 mermi
Diğer silahları 1x 7.92 mm Maschinengewehr 34
600 mermi
Motor Maybach HL 120 TRM V-12 benzinli
300 hp
Süspansiyon donanımı Yaprak yay
Harekat menzili 215 km
Azami hızı 42 km/h


Hummel (Türkçe Bombus) Nazi Almanyası'nın ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Geschützwagen III/IV şasesi üzerine yerleştirilen 150 mm obüsten oluşmuştur. 1942 yılından itibaren savaşın sonuna kadar kullanılmıştır.

Tam adı Panzerfeldhaubitze 18M auf Geschützwagen III/IV (Sf) Hummel, Sd.Kfz. 165 dir. 27 Şubat 1944 tarihinde Adolf Hitler'in emri ile adı kısaca Hummel oldu.

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Cephesi'nde bir Hummel, 1943

Hummel 1942 yılında tank birliklerine hareketli topçu desteği vermek üzere tasarlandı. İlk olarak Sovyet Rusya'ya karşı Barbarossa Harekatı sırasında kullanıldı. Wehrmacht elinde başka kundağı motorlu obüsler vardı ancak hepsi kullanımdaydı. Bu yüzden bu harekâttan önce çalışmalara başlandı.

İlk prototip Panzer III tank şaseşi üzerine konan 105 mm leFH 17 obüsten oluşuyordu. Ancak Panzer IV şasesi bu top için daha kullanışlı olduğundan değişikliğe gidildi.

Ancak Panzer IV şaseli prototipte beğenilmedi. Bunu nedeni kullanılan topun daha güçlü olmasının istenmesiydi. Sonuçta Panzer III'e ait yürüyen aksam ve direksiyon sistemi ile Panzer IV tankına ait süspansiyon ve motorun kullanıldığı bir alt yapıda karar kılındı. Bu alt yapıya Geschützwagen III/IV adı verildi. Bu yapının üstüne çok daha güçlü 150 mm sFH 18 L/30 obüs yerleştirildi. Aynı şase daha sonra Nashorn adındaki tank imha edicide de kullanıldı.

Hummel'in mürettebatı ve topu barındıran üzeri açık hafif zırhlı bir üstyapısı vardı. Aracın motorun orta kısımda bulunmaktaydı.

En son model Hummel araçlarında sürücü ve radyo operatörü için ayrı bir bölüm yapıldı.

Modelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hummel az sayıda mühimmatı ve mürettebatı taşıyabilecek kapasitesi bulunmaktaydı. Bu yüzden Munitionsträger Hummel (Hummel mühimmat taşıyıcı) adında görevi sadece mühimmat taşımak olan araç üretildi. Bu modelin topu yoktu ve 10 mm zırh ile kaplı idi. Bu zırhın içerisinde mühimmatı taşımak için parmaklıklı rafları bulunuyordu. Önemli bir durumda araca normal bir Hummel gibi obüs takılabiliyordu

Savaşın sonuna kadar 714 Hummel ve 150 adette mühimmata taşıyıcı araç üretildi.

Görev tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hummel modelinin en yoğun kullanıldığı yer Kursk Savaşı'ydı. Burada 100 araç kullanıldı. Bu araçlar 6 obüs ve 1 mühimmat aracından oluşan bataryalar halinde ve Panzer tümeni içerisinde Panzerartillerie Abteilungen olarak anılıyordu.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]