Hrisostomos Kalafatis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aziz Smyrnalı Chrysostomos - Şehit
Aziz Smyrneli Chrysostomos
Doğum8 Ocak 1867
Tirilye, Bursa Vilayet, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm10 Eylül 1922
İzmir
KutsayanlarDoğu Ortodoks Kilisesi
Aziz ilanı4 Kasım 1992 Yunan Ortodoks Kilisesi tarafından
Yortu7-13 Eylül arasında

İzmirli Hrisostomos Kalafatis (YunancaΧρυσόστομος Καλαφάτης Chrysostomos Kalafatis; d. 1867, Tirilye - ö. 1922, İzmir), Rum din ve siyaset adamı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1867’de Tirilye'de dünyaya geldi. Asıl adı Kalafatis’tir. Yunanistan'da dini eğitim aldı ve metropolitliğe kadar yükseldi. Hrisostomos (Chrysostomos) adını kiliseye girdikten sonra aldı.

1902-1907’de Dırama Metropoliti olarak görev yaptı. 1910-1914 ve 1919-1922 arasında İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Metropoliti idi.

Yunan ordusunca İzmir'in işgali esnasında Yunan İşgal Komutanı Zafiriu’nun bildirisi halka dağıtılırken komutanı ve onunla birlikte bulunanları takdis etmesi, Türk halkında büyük tepki uyandırdı. Yunan ordusunun işgal ettiği bölgelerdeki eylemlerine dair şikayetler üzerine Ekim 1919'da Paris Barış Konferansı'na sunulan Milletlerarası Tahkik Komisyonu Raporu’nun 9. maddesinde "Metropolit’in askeri birlikleri takdis için yaptığı tören ateşe benzin dökmekten başka bir işe yaramamıştır." denilmiştir.[1]

Takdisten sonra askerlere verdiği vaazda “Ne kadar Türk kanı döküp içerseniz o kadar sevaba girmiş olacaksınız” gibi sözler sarf ettiği çeşitli Türk kaynaklarında iddia edilir. Böyle bir nutuk attığı kanıtlanmış değildir ancak işgalden bir gün önce bir bildiri yayımlamış olduğu; “Kurtarıcılarımız yarın şehre gelecektir. Yaşasın milletimiz!” şeklinde ifadeler kullandığı bilinmektedir.[2][3]

Metropolit, 9 Eylül 1922 günü Sakallı Nureddin Paşa komutasındaki Türk ordusunun İzmir'de yönetimi eline almasının ertesi günü tebrik ziyaretine giden heyette yer aldı. Hakkındaki iddialar sebebiyle, Yorgi Kilimanoğlu ve Nikolaki Çürükçüoğlu Efendi ile birlikte tutuklandı. Gözaltında iken linç edilerek öldürüldü. Ölümü hakkında çeşitli rivayetler vardır. İzmir Vilayet Konağı balkonuna çıkan Sakallı Nureddin tarafından ölüm emrinin verildiği Yunan kaynaklarında anlatılır.[4] Ancak olayın, Vilayet'ten gevşek bir koruma ile çıkarılıp Türk mahallelerinde gezdirilmesi sırasında halk tarafından linç edilmesi şeklinde gerçekleştiği düşünülmektedir.

4 Kasım 1992'de Yunanistan Kilisesi'nin Kutsal Sinodu tarafından Doğu Ortodoks Kilisesi'nin bir şehidi ve azizi ilan edildi.[5]

Dipnotlar ve kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hrisostomos, Yengen.blogspot.com, Erişim tarihi:27.01.2012
  2. ^ "İzmir Metropolitinin İrad Ettiği Nutuk yahut Hangi Tarih Yazımı Doğru? tsorian.blogspot.com sitesi (derkenar) 01.12.2010". 6 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2012. 
  3. ^ İşgalde yapılan katliamı bizzat idare ettiği, sağa–sola koşarak "Türkleri öldürün" diye bağırdığı gibi daha ileri derecede iddialar da, TBMM’nin 15 Mayıs 1920 tarihinde, İzmir'in işgalinin yıldönümü dolayısıyla yapılan toplantıda olaya şahit olan milletvekilleri tarafından ifade edilmiştir.
  4. ^ "Stavros T. Stavridis, Remembering Chrysostomos: A Modern Day Martyr (İngilizce), Hellenic Communication Service web sitesi, Erişim tarihi:26.01.2012". 16 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2012. 
  5. ^ Αγ. Χρυσόστομος Σμύρνης 21 Temmuz 2011 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi Municipality of Triglia (Greek)