Hot Wheels

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hot Wheels
TürDemir döküm oyuncak arabalar
SahibiMattel
ÇıkışABD
Satış alanıOyuncak sektörü

Hot Wheels, 1968 yılında Amerikalı oyuncak üreticisi Mattel tarafından piyasaya sürülen bir kalıp döküm oyuncak araba markasıdır.

Birçok otomobil üreticisi, arabalarının ölçekli modellerini yapmak için Hot Wheels ile anlaşmalı olup, orijinal tasarım planları ve detaylarının kullanımına izin verir. Hot Wheels başlangıçta çocuklar ve genç yetişkinler için tasarlanmış olsa da, artık sınırlı sayıda modellerin kullanıma sunulduğu yetişkin koleksiyoncular arasında popüler hale geldi.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1968[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal Hot Wheels Elliot Handler (Amerikalı mucit, iş insanı ve Mattel'in kurucu ortağı) tarafından yapılmıştır. Handler, oğlu Kenneth'i Matchbox arabalarıyla oynarken keşfetti ve Matchbox ile rekabet etmek için bir oyuncak alanı oluşturmaya karar verdi. Firmanın kurucu ortaklarından ve o yıllarda önemli biri olan Elliot Handler, popüler İngiliz Matchbox markasını geride bırakacak bir araba kalıbı tasarladı.[1] Durumu karısı Ruth Handler'a önerdi, ancak Mattel'in yöneticiler gibi o da bu konuda hevesli değildi. Hot Wheels, başlangıçta Handler tarafından daha çok "hot rod" (genellikle büyük arka lastikleri, süperşarjları, alev boyama işleri, tuhaf oranları, kaput üfleyicileri vb. olan özelleştirilmiş / modifiye edilmiş veya hatta karikatürize edilmiş veya fantezi otomobiller) Olarak tasarlandı. Genellikle küçük ölçekli üretim arabaları olan Matchbox arabalara kıyasla çok daha modern ve ilgi çekici duruyorlardı. Mühendis Jack Ryan'ın yardımıyla ilk Hot Wheels arabaları üretilmeye başlandı.

"The Sweet 16"[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Mayıs 1968'de on biri Handler ve Ryan'ın yardımıyla Harry Bentley Bradley tarafından tasarlanan on altı döküm araba yayınlandı. İlk üretilen koyu mavi modifiyeli bir Camaro idi. Bradley, otomobil endüstrisindendi ve daha önce Dodge Deora konsept otomobilinin ve Custom Fleetside arabaların gövdesini tasarlamıştı.

"The Original Sweet 16" olarak bilinen Hot Wheels arabalrının ilk serisi 1968'de üretildi. Bunlar, ismini yanlarında kırmızı şerit bulunan lastiklerden alan Red Line Serisinin ilk ürünleriydi.

Yarış pisti seti[değiştir | kaynağı değiştir]

Otomobillere ek olarak Mattel, ayrı satılan bir yarış pisti seti üretti. Yıllar boyunca güncellenecek olsa da, orijinal parkur, bir (veya bazen iki) "süper şarj cihazı" (arabaların yol boyunca ilerlemesini sağlayan, pille çalışan dönen tekerleklere sahip, arabaları yola doğru fırlatan bir makine) ile dikdörtgen veya dairesel bir yarış pisti oluşturmak için birleştirilmiş bir dizi parlak renkli turuncu yol parçalarından oluşuyordu. Buradaki önemli bir özellik, Hot Wheels'ın diğer oyuncak arabalara kıyasla çok daha az sürtünme yaratan, geniş paletli, sert plastik lastikler kullanmasıydı. Hot Wheels arabaları yüksek hızlarda kolayca ilerleyecek şekilde tasarlanmıştı. Dönemde onları öne çıkartan en büyük yeniliklerinden biri de buydu.

90'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hot Wheels, 1990'larda da yeni ve orijinal tasarım modeller çıkarmaya devam etti. Larry Wood'a göre ise, Hot Wheels tasarımını yeni bir seviyeye çıkaran "Purple Passion" (Mor Tutku) çığır açan bir otomobildir. Bu seri, "49 Merc"den sonra modellendi, koleksiyoncu sahnesine çıktı ve hızla hayranların favorisi haline geldi.[2] 1996'da Hot Wheels, Mattel'in fabrikasından çıkan en önemli sürpriz kalıplardan birini piyasaya sürdü. Volkswagen Drag Bus, Phil Riehlman tarafından tasarlandı. Diferansiyelin altına bakılırsa, baş harflerini görülür (P-R). Bu döküm, bugüne kadar yapılmış en ağır dökümdür. Hot Wheels Racing 1999 yılında, beş Formula 1 takımıyla, ölçekli model Formula 1 arabaları üretmek için bir lisans anlaşması imzaladı.[3]

2007[değiştir | kaynağı değiştir]

Mattel, bu yıl içinde 36 yeni model ve 12 Hazine Avı isimli serisini (bulunması zor normal bir sürüm ve her birinin daha nadir "süper" versiyonuyla) yayınladı.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hot Wheels (İngilizce)". 18 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 
  2. ^ "THE HISTORY OF HOT WHEELS (İngilizce)". 17 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 
  3. ^ "PR Newswire for Journalists (1999-10-11). Retrieved on 2006-10-16. (İngilizce)". 8 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 
  4. ^ HotWheelsCollectors.com article: "2007 Mainline Cars Headed Your Way!" (İngilizce)