Honduras Körfezi

Koordinatlar: 16°09′05″N 88°15′06″W / 16.1514°K 88.2517°B / 16.1514; -88.2517
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Honduras Körfezi sağ merkezde gösterilmiştir.
Honduras Körfezi haritanın ortasında gösterilmiştir.

Körfez ya da Honduras Körfezi Karayip denizine bağlantı kuran büyük bir giriştir, Belize, Guatemala ve Honduras kıyılarına sınrıı vardır. Kuzeyden güneye, yaklaşık 200 kmdir. Dangriga, Belize'den La Ceiba, Honduras'a uzanır.

Honduras Körfezinin iç kesimleri Belize Set Resifi tarafından kaplanmıştır, Mesoamerican Set Mercan Sistemi'nin 900 km uzunluğundaki güney kısmını oluşturur, dünyadaki en büyük ikinci mercan resifidir. Belize Set Resifi, cay adı verilen küçük adaları bünyesinde barındırır, Bu adalar topluca Pelican Cayları olarak bilinir.

Honduras Körfezi, kıyı ve açık suların karmaşık dinamikleri ve okyanus akıntıları ile karakterize edilmiştir; okyanus akıntıları, kıyı şeridinde çok geniş bir yelpazedeki kıyıda, deniz suları ile çok çeşitli ve özgün bir ekosistem üretmiştir; kıyı şeridi yatakları, haliçler, set resifleri, lagünler, tuz bataklıkları, deniz otu yatakları, mangrovlar ve mercan resiflerini ekosisteminde barındırır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pollution Control Program in the Gulf of Honduras. "Environmental Protection and Maritime Transport" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]