Hollywood Bulvarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hollywood Walk of Fame sayfasından yönlendirildi)
Hollywood Bulvarı

Hollywood Bulvarı (Hollywood Walk of Fame) (Türkçe: Hollywood Şöhret Yolu), Hollywood, Los Angeles, Kaliforniya, ABD'de bulunan; Hollywood Bulvarı ve Vine Street arasında uzanan, ünlü kişilerin ve dizilerin yıldızlarının bulunduğu bir yürüyüş yoludur. Bu kaldırımda 2.400'den fazla yıldızın ismi bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Michael Jackson'ın Hollywood Walk of Fame'deki yıldızı. (Hollywood Walk of Fame'de 2 yıldızı bulunan tek sanatçı.)

Şöhret Yolu 1958'de açılmıştır. Yıldızlar Consolidated Terrazo Company adlı şirket tarafından yapılmıştır. 1978 yılında Los Angeles belediyesi, Şöhret Yolu'nu tarihi eser kapsamında koruma altına almıştır. Bir ayda yaklaşık iki yeni yıldız gelir. Her ne kadar bazı yıldızlar çalınmış olsa da, Haziran 2008'de bölgede restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Güney Kaliforniya'lı sanatçı Oliver Weissmuller tarafından tasarlanmıştır. Sonraları burası şehrin en önemli bölgelerinden biri sayılmıştır. Bulvarın güvenliği, finansman tarafından sağlanır. İlk sekiz yıldız Eylül 1958 yılında kaldırıma konulmuştur. Ocak 1959 yılında, on iki katlı İlk Federal Tasarruf ve Hollywood Kredi binası tamamlanmıştır. Bulvarın adı 1960 yılı öncesinde Şöhret Zemin olarak bilinmektedir. Sadece gerçek insanların değil, kurgu karakterlerin yıldızları da olan bu bölgede ilk yıldıza sahip olan kişi 9 Şubat 1960'ta Joanna Woodward olmuştur.

Tüm yıldızlar yerde, kaldırımların üstünde yerleştirilmişlerdir. Bunun tek istisnası ünlü boksör Muhammed Ali için konulan yıldızdır; Muhammed Ali "Peygamberim Muhammed'in adını ayaklar altına koydurmam" deyip, bunda diretince organizatörler talebini kabul etmişler ve Muhammed Ali'nin yıldızını üstüne basılmaması için Kodak Theatre'ın duvarına asmışlardır.[1][2][3][4]

İlkler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Michael Jackson Hollywood Walk of Fame 'de iki yıldızı olan tek sanatçıdır.
  • Gene Autry, alınabilecek tüm yıldızları alan tek kişi olarak tarihe adını yazdırmıştır.
  • 1996'da Meksikalı şarkıcı Luis Miguel, Şöhret Yolu'nda bir yıldıza sahip olan ilk Latin Amerikalı olmuştur.
  • 1960'ta Jimmy Boyd, 20 yaşında Şöhret Yolu'nda yıldızı olan en genç şarkıcı unvanını almıştır.
  • 2003 yılında Britney Spears'in 22 yaşında yıldızının yer almasıyla yıldızı bulunan en genç ikinci şarkıcı unvanını aldı.
  • Shakira 2009 da duyurulan yıldızına 2011 yılında yıldıza sahip olmuştur. Böylece, Şöhret Yolu'ndaki tek Kolombiyalı olmuştur.

Yıldız listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu liste Hollywood Bulvarı üzerindeki yıldızların bulunduğu bir listedir. Bu listede her yıldız türü bulunmaktadır.

Akşamları hollywood bulvarı
Hollywood bulvarı

Bazı yıldızların resimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Christian, Margena A. (16 Nisan 2007). "How Do You Really Get A Star On The Hollywood Walk Of Fame?". Jet Magazine. 111 (15). ss. 25, 29. 4 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2010. 
  2. ^ "A Star for the Greatest". Jet Magazine. 101 (6). 28 Ocak 2002. s. 52. 6 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2010. 
  3. ^ "Hollywood Walk of Fame yıldız profili". 15 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  4. ^ Jet magazine, 9 Mart 2007; sayfa 39.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]