10 Holloway Circus

Koordinatlar: 52°28′31″K 1°54′01″B / 52.47528°K 1.90028°B / 52.47528; -1.90028
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Holloway Circus Tower sayfasından yönlendirildi)
10 Holloway Circus, Birmingham
Holloway Circus Kulesi
Harita
Genel bilgiler
Tür5-yıldızlı Otel ve lüks şahsi ikametgâhlar
KonumBirleşik Krallık Birmingham, Birleşik Krallık
Adres10 Holloway Circus, Birmingham. B1 1BT
Koordinatlar52°28′31″K 1°54′01″B / 52.47528°K 1.90028°B / 52.47528; -1.90028
Başlama2003
Açılış2005
Maliyet£72 milyon
SahipBeetham Organisation
Yükseklik
Anten130.00 m
Çatı121,50 m
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı39
Zemin alanı23.225 m2
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Ian Simpson
Baş müteahhitLaing O'Rourke

10 Holloway Circus (eski adları: Holloway Circus Tower veya Beetham Tower) Birleşik Krallık, Birmingham şehrinde kısmen lüks özel ikametgâh dairleri ve kısmen 5-yıldızlı lüks otel olma amaçlarıyla tasarlanıp yapılmış bir yüksek gökdelen tipli yapıdır.

Tasarım ve yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Birmingham şehri merkezinin yeniden geliştirilmesi hakkında düşünceler ve tartışımalar sırasında 1998'de şehir merkezinde bulunan Holloway Circus meydanında büyük bir gökdelen yapılması teklifine çok pozitif bakılmıştır. Bu büyük bina yapılması projesinin şehrin merkez bölgesinin yeniden canlanmasına büyük katkıları olacağı ekseriyetle kabul edilmiştir. Bu gökdelenin tasarımını üzerine alabilecek firmalar arasında bir yarışma yapılmıştır. Bu yarışmadan sonucunda ortaya atılan "CALA Homes" şirketi ve "Beetham Grubu" tarafından verilen iki teklif arasında ciddi incelemeler yapılmıştır. CALA teklifi her biri 30 kat yükseklikte üzerleri camla kaplı iki kule önermekteydi. Beetham teklifi ise tek bir 44 kat yüksekliğinde dairesel çaplı bir kule ve bu kule üzerinde 192 m'ye yükselen ince direkler bulunmasını önermekteydi. Beetham grubu projesi yapılmak için seçildi ve hatta bu projeye plan izini verildi. Ama El Kaide'nin 9/11 de New York gökdelenlerine hücumu dolayısıyla Birleşik Krallık "Civil Aviation Authority (Sivil Uçuculuk Otoritesi)" verdiği raporunda bu kadar yüksek bir binanın korunması hakkında şüphelerini ifade etti. Buna uyularak yapı projesinin 44 kat ve 122 m yükseklikle sınırlanması kabul edildi ve çatıdan yükselen ince direklerden ve binanın yüksek katlarında öngörülen hava bahçelerinden vazgeçildi. Bundan sonraki yeni tasarıma yerel idarenin planlama dairesi tarafından inşaat izini verildi.

Bina ve etrafında bulunan diğer binaları da içine alan bir şehir semti maketinde rüzgar tünelinde test edildi ve ortaya çıkan birkaç soruna da çözüm bulunarak yapının tasarımı sona erdirilip gerçek yapıma Mayıs 2003'te başlanıldı. Binanın yapılıp bitirilmesi yapılan plana uygun olarak 2006'da oldu. Zeminde 650 m2 bir alana 40 katlık 171 m. yükseklikte bir bina dikilerek 23.225 m2lik kullanılabilecek bir çalışma ve yaşama alanı kazanıldı. Bu yapının maliyeti yaklaşık £72 milyona geldi. Bu bina bittiğinde yapı Londra dışında bulunan yapılardan en yükseği oldu ama hemen o yıl aynı firmanın Manchester'de yaptığı Beetham Kulesinin yüksekliği daha büyük olduğu için bu rekora fazla bir zaman sahip çıkamadı.

Mimari özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bina betondan yapılmıştır. Ortasında bir an silindirik, çelikten çubuklarla güçlendirilmiş betondan yapılmış nüve bulunmakta ve bina yapılmakta iken kullanılan vinç bunun içinde bulunmaktaydı. Bu nüve yükseldikçe vinç de yükseltilmekteydi. Bu silindirik beton nüve içindeki vinç bina yapımı bitirilince sökülüp oradan alınmıştır. Bu silindir nüve yanında her kat için 8 ayrıca silindirik sütun yapılmıştır. Bu silindirik nüve sütünlar aralari büyük ve 22.5 cm kalınlığında, kurulduktan "sonra gerginleştirilen (post-stressed)" çelik halatlarla güçlendirilmiş beton levhalardan yapılmış kat ayrımları daha önceden kapalı fabrikalarda hazırlanıp inşaat alanına nakledildikten sonra vinç ile istenilen kata kadar kaldırılıp konulmuştur.[1] Binanın ağırlığını silindirik nüve her katta bulan 8 sütun çekmekte olduğu için binadaki duvarlar ağırlık taşımamaktadır ve giydirme cephe şeklinde olan kendinden renkli camdan yapılmıştır.

Bina 39 katlıdır ve yüksekliği 121,5 metredir. Böylece 10 Holloway Circus binası Birmingham'da içinde oturup yaşanabilir binalardan en yükseğidir. Fakat aynı şehirde bulunan BT Tower, Birmingham üzerinde yaşanacak katlar olmayan silindirik bir kule olarak yapılmış olup 150 m yükseklikte ve 10 Holloway Circus'dan daha yüksektir.

39 katlı binanın alt 19 katı bir 5-yıldızlı lüks otel olan "Radisson Blu Oteli" olarak işletilmektedir. Bu otel 16 Ocak 2006'da müşterilerine hizmete girmiştir. Binanın bu otel kısmının tabandan-tavana kadar camdan olan giydirme cepheleri binaya bir dik görüntü vermek için kullanılan cam adına "kaplan-çizgileri" denilen uzun çizgiler bulunan mavimsi renklidir.

Binanın üst 20 katı özel ikametgâh olarak kullanılmak 158 lüks daireye ayrılmıştır. Bunlardan en üst katında her biri 6 yatak odalı ve özel balkonlu 6 tane tripleks daire bulunmaktadır. Bu apartman dairelerinin bulunduğu katlardaki dışarıya bakan camlar alt otel katlardaki gibi mavimsi "kaplan-çizgiler" göstermemektedir ve bir çeşitli mavimsi tonlarda bir çeşit kamuflaj boyaması tipi seçilmiştir. Özel dairelerin satış fiyatının £2 milyon hemen altında olduğu ve bu dairelerin hemen hepsinin satışlarının gerçekleştiği bildirilmiştir.[2] Fakat bu daireleri satın alanlar özel şahısların bazıları daireleri teslime hazır olduğu zaman broşür niteliklerinden çok daha düşük kalitede olduğunu iddia ederek inşaat sahibi firmayı mahkemeye vermişlerdir.[3] Bu daire sahibi özel şahıslar bu binada bulunan otomatik otomobil park etme sisteminde de şikayetçi olmuşlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Homes in the Sky". The Concrete Centre. 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2008. 
  2. ^ "10 Holloway Circus". 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2012. 
  3. ^ "Row over lack of luxury at apartments". Birmingham Mail. 17 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2008. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]