Hojo undō

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hojo undō (補助運動), "tamamlayıcı egzersizler" anlamına gelen Japonca terimdir. Okinava kökenli savaş sanatlarında, özellikle Karate'de kasları güçlendirmek, eklemleri güçlendirmek ve esnekleştirmek, duruşları düzeltmek, vücudu koordine etmek ve darbelere alıştırmak gibi çeşitli amaçlara hizmet eden egzersizleri betimlemek için kullanılır. Hojo undō uygulayıcının tek başına veya bir partnerle yapabileceği hareketlerden oluşur ve bu hareketler sırasında çoklukla bazı geleneksel egzersiz aletlerine başvurulur. Sportif karate anlayışının yaygınlaşmasıyla bu aletlerin yerini modern egzersiz aletleri almış olsa da başta Gōjū-ryū olmak üzere geleneksel karate stilleri ve ekolleri tarafından sıklıkla kullanılmaktadırlar. En çok tanınanı makiwara olmak üzere hojo undō aletleri arasında şunlar sayılabilir:

Nigiri game, Chi shi
Tetsu geta
  • Chi ishi, ahşap bir sapı bulunan beton bloklardır. Geçmişte daha yaygın olarak beton yerine kaya parçalarından yapılmaktaydılar. Ahşap sapın ucundan tutularak, çeşitli kataların icrasında ve ağırlık egzersizlerinde kullanılırlar. Özellikle tutuşun ve el bileklerinin güçlendirilmesinde etkilidirler.
  • Ishi sashi, bir tutamaca sahip taş bloklardır. Eller ve ayaklar tutamaçlardan geçirilerek kata icra edilir. Günümüzde tetsu sashi denen demir türü de yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Makiage kigu, bir sopa, ortasına tutturulmuş bir ip ve ipe bağlı ağırlıktan oluşur. Uygulayıcı sopayı iki ucundan kavrayarak ve bileklerini döndürerek ipi sopaya sarar. Bileklerin güçlendirilmesi ve esneklik kazandırılmasında etkilidir.
  • Nigiri game, içine kum başta olmak üzere çeşitli ağırlıklar doldurularak kullanılan seramik testilerdir. Uygulayıcı testileri ağızlarından kavrayarak, belli bir duruşta hareketler yapar. Özellikle el parmaklarının güçlendirilmesinde kullanılırlar.
  • Tetsu geta, demirden nalınlardır. Ayaklara giyilerek tekme egzersizleri yapılır.
  • Jari bako, içine kum veya pirinç doldurulan kaplardır. Uygulayıcı kabın içine yaptığı saplama hareketleriyle parmaklarını ve vuruş gücünü geliştirir.
  • Tan, modern halterleri andırır. Kollar ve omuzlar için ağırlık egzersizlerinde kullanılır.
  • Sunatawara, içine kum veya pirinç doldurulan torbalardır. Modern kum torbaları gibi kullanılırlar.
  • Makiwara [1]15 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., yaklaşık 1.5 metre boyundaki tahtaya elle ve ayakla yapılan vuruşlar içindir. Sonucunda eller ve ayaklar inanılmaz sertleşir.

Yukarıda sayılan aletlerin çoğunluğu Fujian kökenli olup, Kanryo Higashionna tarafından şimdiki biçimleri verilmiştir. Bunların yanında, Kongoken adlı alet de yaygın olarak kullanılır. Kongoken 170 – 180 cm boyunda ve 35 – 40 kg ağırlığında oval bir demir kasnaktır. 1934 yılında Hawaii'ye yaptığı bir ziyaret sırasında buradaki güreşçiler tarafından kullanımına tanık olan Chojun Miyagi tarafından Okinava'ya getirilmiştir. Ağırlık egzersizleri, darbe egzersizleri gibi farklı kullanımları vardır.

Hojo undō yapılmadan önce junbi undō adı verilen ısınma ve esneme egzersizleri serisi yapılır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]