Hitman (seri)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hitman karakterinin ensesinde yer alan barkodu

Hitman, IO Interactive tarafından geliştirilen bir video oyunu serisi. Bilgisayar dışında birçok farklı platform üzerinde yer almaktadır. Bunların dışında William C. Dietz tarafından yazılan bir roman, Xavier Gens tarafından yönetilerek, Timothy Olyphant'ın Ajan 47 karakterini canlandırdığı, 2007 yapımı bir film yer almaktadır. Ayrıca Rupert Friend'in Agent 47 karakterini canlandırdığı, 2015 yapımı Hitman: Agent 47 isimli bir filmde yer almaktadır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ajan 47 (Hitman) dünyanın en tehlikeli suçluları DNA'lari tarafından yaratılmış bir klondur. Romanya'da 5 Eylül 1964 tarihinde yeraltı bir klonlama laboratuvarında Dr. Wolfgang tarafından süper kiralık katiller operasyonunda yaratılmıştır, operasyonun amacı bu DNA'larla bir ordu kurmaktı. Diğer klonlarıyla beraber laboratuvarda büyüyen Hitman/Agent 47 henüz 6 yaşındayken profesörleri yetenekleriyle hayretler içine düşürmüştür hem fiziksel hem de psikolojik olarak. Sosyal açıdan çok sessizdi ve her zaman etrafındaki kişilere dikkat ederdi. Ancak hızlılığı ve soğuk kanlılığı ilk olarak 1984'te görünmüştür, bu dönemde bir doktora muayene amacıyla gönderilen Hitman/Agent 47 bulabildiği bir iğneyi doktora defalarca batırmıştır. Ağır yaralanan doktor bulunduktan sonra, Ajan 47'nin kendisi için çok hızlı ve fazla güçlü olduğunu belirtmiştir. Olaydan sonra sorunsuz bir şekilde hücresine geri gönderilen Ajan 47, kaçmayı başarır, bunu yapmasının sebebi bazı kesimlerin ona fazla yaklaşmasından dolayıydı. Yıllar sonra laboratuvara geri dönen Ajan 47, klon yapımı ile ilgili dosyaları ele geçirmek için yaratıcısını ve diğer klonlarını öldürür. Bir kiralık katil firması "ICA HQ" (International Contract Agency Headquarters) için çalışmaya başlayan Ajan 47'nin yine buradan tek temas ettiği kişi Diana adında bir kimsedir (kendisi hakkında tek bilinen budur). Çok sayıda tanınmış ve tanınmamış insanı öldüren 47, kendi alanında uzmandır. Aslında FBI ve CIA böyle bir kişinin var olmadığını öne sürer ve aslında sadece kendisi ilk ve tek yaşayan 1. sınıf insan klonudur. İşini iyi yapmasına rağmen başı beladadır. Çünkü, 47'nin DNA'sı insan klonlamaları için bir tariftir ve bir yandan onu ele geçirip DNA'sını kullanıp ordu kurmak isteyenler, diğer taraftan ise herhangi bir ordu olayını önlemek için onu öldürmek isteyenler vardır.

47 numarası Hitman'in kafasının arkasındaki sayıların son iki numarasıdır: 640509-040147

640509 rakamları ise doğum tarihi olan 5 Eylül 1964'ü göstermektedir.

Oyun özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana oyun karakteri olan Ajan 47 modeli çok poligonlu, en az 8 eklemli yüksek çözünürlüklü bir modeldir. Kaplama olarak siyah takım elbise, beyaz gömlek ve kırmızı bir kravat ile siyah deri eldiven bulunmaktadır.

Profesyonel bir tetikçi olan Hitman'in yönlendirildiği oyunda hedefe ulaşmanın birden fazla yolu vardır ancak bazı bölümlerde sessizlik (düşmanına fark etmeden yaklaşma) ve fark edilmeme (kim olduğunu ele vermeden bir hedefi yok etme) oldukça önemlidir.Ajan 47 hiçbir zaman yanından ayırmadığı Silverballer(ya da AMT hardballer) taşır(hitman absulation oyununun bir kısmı dışında).Oyunun bazı serilerinde bu silahı modifiye etmek mümkündür.

Kontrol[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu, oyunun başından sonuna dek Ajan 47'yi yönetmektedir (her bölümde aralarda gösterilen sinematik segmentler ve ajanlara iş bağlayan International Contract Agency (ICA) çalışanı Diana Burnwood'un kahramanımıza verdiği brifinglerin anlatıldığı kısımlar hariç). Oyun genel olarak bir FPS olarak tanımlanmasına ve bu kategorinin başarılı örnekleri arasında yer almasına rağmen, aslında karaktere bir 3. kişi kamerasından (İng. Third Person Shooter) ve arka açıdan bakılmaktadır. 4 yöne olan ana hareketler dışında zıplama, eğilme, atlama ve iki yana hafifçe eğilme hareketleri de bulunmaktadır. Oyun içinde yer alan bazı modellerde (örneğin: merdiven, kutular vb.) tırmanma ve uzun mesafe atlama (örneğin: bir balkondan diğer bir balkona vb.) özelliği de bulunmaktadır. Ayrıca kahramanımız, hedefe ulaşmak için öldürdüğü ya da başka yollarla etkisiz hale getirdiği insanların kıyafetlerini alarak tanınmamak, cesetleri sürükleyip gizlemek gibi yeteneklere de sahiptir.