Hindistan'daki üniversiteler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Hindistan'daki üniversitelerin listesi Hindistan'daki yüksek öğrenim kurumlarını sıralamaktadır. Hindistan yüksek öğretim sistemi özel ve kamu üniversitelerinin her ikisini de kapsamaktadır. Kamu üniversiteleri Hindistan Hükümeti ve eyalet yönetimleri tarafından desteklenirken, özel üniversiteler çok çeşitli kurumlar ve vakıflar tarafından kurulmaktadır. Hindistan'da üniversitelerin kuruluşu ve yürütülmesi 1956 Üniversiteler Ödenekler Komisyonu Yasası ile düzenlenmiştir ve Üniversiteler Ödenek Komisyonu ( University Grants Commission (UGC) ) tarafından kontrol edilmektedir.[1] Ayrıca, kontrol, akreditasyon ve koordinasyon amacıyla on beş profesyonel konsey kurulmuştur[2]

Hindistan'daki üniversitelerin türleri:

  • Merkez Üniversiteler ya da Üniversiteler Birliği: Hindistan yasalarıyla kurulmuş, İnsan Kaynakları Bakanlığı denetimindeki kurumlardır.[3] UGC'ye göre Hindistan'da 44 merkez üniversitesi vardır.[4]
  • Devlet Üniversiteleri: Hindistan'daki eyalet ve bölgelerde eyalet yönetimi tarafından yerel yasama meclisi yönetmeliğiyle kurulup yürütülen kurumlardır. 30 Kasım 2011 tarihi itibariyle UGC Hindistan'da 285 devlet üniversitesi olduğunu açıklamıştır[5] . Bunların içindeki en eski kuruluş 1857 yılında kurulan, Mumbai Üniversitesi, Madras Üniversitesi ve Calcutta Üniversitesi'dir.
  • Addedilen Üniversiteler: Bir üniversitenin addedilmesi UGC Yasası'nın 3. maddesi uyarınca, UGC'nin tavsiyesi üzerine Yüksek Öğretim Bakanlığı tarafından verilen bir özerklik statüsüdür.[6] 23 Haziran 2008 tarihli UGC listesine göre 130 addedilen üniversite vardır.[7] Bu listeye göre bu statüye sahip ilk üniversite 12 Mayıs 1958 tarihinde Hindistan Bilim Endüstrisi olmuştur. UGC farklı fakülte ve üniversiteleri birden fazla statüye ekleye bilmektedir.[8]
  • Özel Üniversiteler: UGC tarafından onaylanırlar. 10 Şubat 2012 tarihli UGC listesine göre Hindistan'da 106 özel üniversite bulunmaktadır.[9]

Hindistan'da toplam 563 üniversite bulunmaktadır. Hindistan 28 eyaletten oluşmaktadır ve elli beş üniversite ile Tamil Nadu sınırlarında en fazla üniversite olan eyalettir. Bu üniversitelerin yirmi dokuzu devlet üniversitesidir[7]. Andhra Pradeş eyaletinde otuz iki devlet üniversitesi bulunmaktadır ve en çok devlet üniversitesi olan eyalettir.[5] En çok özel üniversiteyi barındıran Rajasthan'da yirmi dört özel üniversite bulunmaktadır.[9]

Yerleri ve türlerine göre liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Hindistan'dahi üniversitelerin yer ve türlerine göre listesi
Yer Merkez
üniversiteler
Devlet
üniversiteleri
Addedilen
üniversiteler
Özel
üniversiteler
Toplam
Andhra Pradesh ( listesi) 3 32 7 0 42
Arunachal Pradesh ( listesi) 1 0 1 0 2
Assam ( listesi) 2 4 0 2 8
Bihar ( listesi) 1 14 2 0 17
Chandigarh ( listesi) 0 1 1 0 2
Chhattisgarh ( listesi) 1 10 0 4 15
Delhi ( listesi) 6 5 11% 0 22%
Goa ( listesi) 0 1 0 0 1
Gujarat ( listesi) 1 18 2 9 30
Haryana ( listesi) 1 10 5 5 21
Himachal Pradesh ( listesi) 1 4 0 12 17
Jammu ve Kashmir ( listesi) 1 6 0 0 7
Jharkhand ( listesi) 1 7 2 1 11
Karnataka ( listesi) 1 22 15 2 40
Kerala ( listesi) 1 11 2 0 14
Madhya Pradesh ( listesi) 2 15 3 6 26
Maharashtra ( listesi) 1 19 21 0 41
Manipur ( listesi) 2 0 0 0 2
Meghalaya ( listesi) 1 0 0 7 8
Mizoram ( listesi) 1 0 0 1 2
Nagaland ( listesi) 1 0 0 2 3
Orissa ( listesi) 1 12 2 1 16
Pondicherry ( listesi) 1 0 1 0 2
Punjab ( listesi) 1 7 2 3 13
Rajasthan ( listesi) 1 14 8 24 47
Sikkim ( listesi) 1 0 0 4 5
Tamil Nadu ( listesi) 2 24 29 0 55
Tripura ( listesi) 1 0 0 1 2
Uttar Pradesh ( listesi) 4 23 10 16 53
Uttarakhand ( listesi) 1 6 4 6 17
Batı Bengal ( listesi) 1 20 1 0 22
Toplam 43 285 129% 106 563

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "University Grants Commission Act, 1956" (PDF). Union Human Resource Development Ministry. http://mhrd.gov.in/sites/upload_files/mhrd/files/ugc_act.pdf. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012. (İngilizce)
  2. ^ "Professional Councils-Inside H E – University Grants Commission". ugc.ac.in. University Grants Commission. http://www.ugc.ac.in/inside/pcouncil.html. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012. (İngilizce)
  3. ^ "Central Universities }". mhrd.gov.in. Union Human Resource Development Ministry. http://mhrd.gov.in/central_univ_eng. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012. (İngilizce)
  4. ^ "Central Universities". ugc.ac.in. University Grants Commission. http://www.ugc.ac.in/inside/centraluni.html. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012. (İngilizce)
  5. ^ a b "List of State Universities" (PDF). University Grants Commission. 30 November 2011. http://www.ugc.ac.in/inside/State_UniversityNovember2011.pdf. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012. 
  6. ^ "Indian Institute of Space Science and Technology (IISST)". Union Human Resource Development Ministry, Press Information Bureau. 14 July 2008. http://pib.nic.in/release/release.asp?relid=40292. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.  (İngilizce)
  7. ^ a b "Deemed University – University Grants Commission". ugc.ac.in. University Grants Commission. 23 June 2008. http://www.ugc.ac.in/inside/deemeduniv.html. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012. { {en}}
  8. ^ "Listing of Homi Bhabha National Institute as deemed university". ugc.ac.in. University Grants Commission. http://www.ugc.ac.in/inside/deemed%20universities/homibaba.html. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012. (İngilizce)
  9. ^ a b "Private Universities – University Grants Commission". ugc.ac.in. University Grants Commission. 10 February 2012. 17 February 2012 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/65WOu09Fw. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.