Hillel Slovak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hillel Slovak
1983 yılında Philadelphia konseri.
Genel bilgiler
Doğum13 Nisan 1962(1962-04-13)
Hayfa İsrail
Ölüm25 Haziran 1988 (26 yaşında)
TarzlarFunk rock, punk rock, funk metal, alternatif rock
Etkin yıllar1980–1988
Müzik şirketiMCA, EMI
İlişkili hareketlerRed Hot Chili Peppers, What Is This?, Addie Brik
Önemli çalgılar

Hillel Slovak (d. 13 Nisan 1962, Hayfa, İsrail - ö. 25 Haziran 1988, Los Angeles, Kaliforniya, ABD) İsrail doğumlu Amerikalı gitarist. Red Hot Chili Peppers grubu ile tanınır.

Gençlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Slovak, İsrail'de doğdu. Anne ve babası Almanya'dan kaçan Yahudilerdi. Slovak 5 yaşındayken ailesi ABD'ye taşındı. Bancroft Lisesi'nde okurken daha sonra grupta beraber çalacakları Jack Irons ve Flea ile tanıştı. Daha sonra Fairfax Lisesi'ne geçen üçlü orada Anthony Kiedis ile tanıştı. Bu sıralarda Slovak gitar çalmaya başladı.

İlk grup[değiştir | kaynağı değiştir]

Slovak ve Irons liseden arkadaşları Alain Johannes ve Todd Strasman ile birlikte Anthym adlı bir grup kurdular. Grup konserlere çıkarken Slovak, bas gitarist Strasman'dan memnun kalmadığı için Flea'ya bas gitar öğretti. Daha sonra da Flea gruba katıldı. Bu sırada grup adını What's This?'e çevirdi. Bu sırada Flea ünlü bir punk grubu olan Fear'dan teklif alıp grubu bıraktı. Flea'nın kararına saygı duyan grup üyeleri Kaliforniya civarlarında konserlerine devam ettiler.

Red Hot Chili Peppers'ın kurulması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir gün, Anthony Kiedis'in bir arkadaşı, iyi arkadaş olan Slovak, Flea, Kiedis üçlüsünden kendi grubundan önce çıkmaları için bir günlük bir grup kurmalarını istedi. Üçlü yanlarına Jack Irons'ı da alarak "Out in LA" adlı ilk şarkılarını yazdılar. Grup kendilerine "Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem" diyordu. Verilen enerjik performanstan sonra bar sahipleri grubu haftaya tekrar çağırdılar. Grubun adı Red Hot Chili Peppers oldu ve grup altı ay boyunca Los Angeles çevresinde büyük bir ün kazandı. Flea da Fear'i bırakıp Red Hot Chili Peppers'la ilgilenmeyi seçti.

Kısa bir ayrılık ve geri dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sırada Red Hot Chili Peppers ve What's This? yakın zamanlarda albüm teklifi alırlar. Slovak, Red Hot Chili Peppers'a bir yan proje şeklinde bakmaktadır. Bu yüzden Red Hot'tan ayrılır. Irons da ona katılır. Ancak What's This? albüm kayıtları devam ederken Slovak grup üyeleriyle istediklerini yapmamaktadır. Flea ile Red Hot Chili Peppers'a geri dönmeyi konuşur. RHCP üyeleri de Slovak'ın yerine aldıkları gitarist Jack Sherman'dan memnun değildir. Daha sonra RHCP'ye geri döner.

RHCP'nin tanınması[değiştir | kaynağı değiştir]

RHCP'nin ikinci albümü Freaky Styley'de Slovak gitarları çalar. Üçüncü albüm The Uplift Mofo Party Plan ile gruba davulcu Irons da katılır. Albüm ilk kez Billboard listelerine grubu sokar. Albümdeki "Skinny Sweaty Man" şarkısı da Slovak hakkında yazılmıştır.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Slovak ve Kiedis, albümleri kaydederken bir yandan da uyuşturucuya gitgide bağımlı oluyorlardı. The Uplift Mofo Party Plan albümünün turnesinde uyuşturucu problemleri gün ışığına çıktı. Slovak'ın uyuşturucuyu aşırı şekilde kullanmaya başlaması grup içinde sorunlar yaratıyordu ve Slovak gruptan bir süreliğine uzaklaştırıldı. Tedavi gördükten sonra gruba katılması grup için her şeyi daha da kötüye çevirdi ve Slovak 25 Haziran 1988'de aşırı dozdan hayatını kaybetti.

Hillel Slovak sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Slovak'ın ölümünden sonra Jack Irons, Slovak'ın ölümüne dayanamayarak gruptan ayrıldı. Kiedis ise tedavi olmaya başladı. Grubun sonraki albümü Mother's Milk'te Slovak'ın gitar çaldığı bir Jimi Hendrix cover'ı "Fire" vardı. Gruba onun yerine giren genç gitarist John Frusciante Slovak'ın hayranıydı. Mother's Milk'teki "Knock Me Down" ve Blood Sugar Sex Magik albümündeki "My Lovely Man" ona adamıştır.

Slovak'ın kardeşi "Behind the Sun" adlı bir site açmış ve Slovak'ın çizdiği resimleri, yazıları, grupla notlaşmalarını satışa çıkarmıştır.