Hikmet Aslanoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hikmet Aslanoğlu
Doğum1913
İstanbul
Ölüm4 Temmuz 1980 (67 yaşında)
Balıkesir
Bağlılığı Türkiye
Hizmet yılları1933-1959
RütbesiYarbay
Çatışma/savaşlarıKore Savaşı
Sonraki işiİçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Uzmanı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı, Cumhuriyet Senatosu Balıkesir Senatörü

Hikmet Aslanoğlu (1913, Kağıthane, İstanbul - 4 Temmuz 1980, Manyas, Balıkesir), Ubıh asıllı Türk asker ve siyasetçidir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çerkes Sürgünü'nde Çerkesya'dan gelip Balıkesir ili Manyas ilçesi Değirmenboğazı ve Tepecik köylerine yerleşen ve Şaplı boyuna mensup bir Ubıh olan Aslanbek beyin torunudur. 1913 yılında Kağıthane'de doğdu. İlkokulu İstanbul'da okudu. Orta öğrenimini Halıcıoğlu ve Bursa Askeri Liselerinde tamamladıktan sonra Kara Harp Okulu'ndan 1936 yılında mezun oldu. 1937 Yılında Piyade ve Atış Okulu'nu bitirdi.

İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma kursları gördü. İngiltere'de üst düzey Sivil Savunma Eğitimi aldı. İngiltere, Almanya, Belçika ve Hollanda'da incelemelerde bulundu. Bir süre Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne devam etti. Balıkesir, Isparta, Iğdır, İstanbul ve Ankara illerinde ve Kore'de görev yaptı. 1939 yılında Isparta 7. Tümen 6. Alay'da görev aldı. O yıl Asteğmen olarak alaya katılan Alparslan Türkeş ile burada tanıştı ve birlikte görev yaptı. 1944 yılında Bandırma 6. Tümen 50. Alay'da görev yaptı ve o zamanlar yeni bir silah olan Havan Topu eğitimleri verdi. 1949 yılında Genelkurmay Millî Seferberlik Dairesi'ne atandı. Bu dönemde Ordu saatinde radyo konuşmaları yaptı. 1953 yılında Kara Kuvvetleri Yurt İçi Savunma Şubesi'ne tayin oldu ve daha sonra da Genelkurmay Moral Şubesi'ne atandı. 1956 yılında 7. Kore Tugayı Özel Şube Müdürlüğü'ne atandı ve Kore'de görev yaptı. 1959 yılında 1 senelik Yarbay iken kendi isteği ile emekli oldu ve İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı görevine atandı.

27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra Alparslan Türkeş'in Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulundu. Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşların kurulduğu bu dönemin, Alparslan Türkeş'in Başbakanlık Müsteşarlığı görevinden ayrılmasından sonra sona ermesiyle birlikte İçişleri Bakanlığı'ndaki görevine geri döndü.

27 Mayıs 1960 sonrası Alparslan Türkeş'in Başbakanlık Müşteşarlığı döneminde Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulundu. 14 Ekim 1973 tarihinde Adalet Partisi'nden Balıkesir Senatörü seçildi ve bu görevini 14 Ekim 1979 tarihine kadar sürdürdü.

Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevindeyken 4 Temmuz 1980 tarihinde Balıkesir Manyas Değirmenboğazı Köyü'nde geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etti. Cenazesi 5 Temmuz 1980 tarihinde yapılan törenin ardından Değirmenboğazı Köyü Mezarlığı'nda toprağa verildi

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Türk Gücü Hakkında Söylenenler, Ankara 1952
  • Türklerde At ve At Sevgisi
  • Kore ve Kore Harbi
  • Benim Görüşüme Göre
  • Kumandanlıkta Pratik Metodlar
  • Milli Güvenlik Ders Kitabı
  • Askerlik Öncesi Gençliğin Eğitimi
  • Kumandanlık ve Moral Hakkında

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]