Hidroflorokarbon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Florometan.

Hidroflorokarbonlar, hidrojen ve flor içeren organik moleküllerdir. Klimalarda ve buz dolaplarında soğutucu madde olarak kullanılmaktadırlar. Ozon tabakasına daha az zararlı oldukları için kloroflorokarbonlara alternatif olarak geliştirilmiştir. Buna karşın ısıyı tutma özelliği nedeniyle küresel ısınma açısından sera gazlarından biridir.

Birkaç C-F bağına sahip florokarbonlar, ana hidrokarbonlara benzer şekilde davranır, ancak bunların reaktivitesi önemli ölçüde değiştirilebilir.

Küresel ısınmaya etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hidroflorokarbon gazları, küresel ısınma söz konusu olduğunda karbondioksite (CO2) kıyasla ısıyı tutma açısından 11 bin 700 kat daha etkilidir.[1] HFK gazları, kloroflorokarbonların (KFK) üretiminin Montreal Protokolü çerçevesinde kısıtlanması sürecinde, 15 yıl önce kimya endüstrisi tarafından devreye sokulmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Han, Wenfeng; Li, Ying; Tang, Haodong; Liu, Huazhang (2012). "Treatment of the potent greenhouse gas, CHF3—An overview". Journal of Fluorine Chemistry. 140: 7-16. doi:10.1016/j.jfluchem.2012.04.012. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2023.