Hideaki Sorachi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hideaki Sorachi (空知英秋, d. 25 Mayıs 1979), Hokkaidōlu Japon manga sanatçısıdır. Shueisha Yayıncığın haftalık manga dergisi Shōnen Jump’ta çalışmaktadır. En ünlü çalışması Gintama adlı manga serisidir.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yayınını 2002 yılında Haftalık Shonen Jump dergisinin 42. sayısında çıkan Dandelion ile yapmıştır. Yayınladığı ilk manga dizisi olan Gintama ise 2004 yılında başlamıştır. Değişik isim anlayışı, tarzı ve çok başarılı olmayan çizimleri nedeniyle, editörler arasında "sadece en iyinin kalabildiği Jump'ta uzun süre kalamaz" diye konuşulmuştur. Yayınının 10. haftasına gelindiğinde, düşük popürlerliği sebebiyle iptal edilmesine ramak kalmıştır. Manganın popülerliği 11. haftadan itibaren yavaş yavaş artmaya başlamıştır. Death Note'un 1. sayısı ile beraber satışa çıkan ilk sayısı, otuz bin adet gibi az bir sayıda basılması nedeniyle ertesi gün tümüyle satılmış ve elde etmesi güç bir hale gelmiştir. Bunun ardından, kendine has komedi anlayışı ve karakterlerin popülerliği ile 2006'dan itibaren manga satışlarında üst sıralarda yer almıştır. Gintama'nın ilk anime serisi 2006 yılında yayına girmiştir.

Karakteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Manga çizmeyi düşünmesine Gökteki Kale (Laputa) filminin sonundaki ayrılma sebep olmuştur. Bugün hala Laputa'nın peşinden gittiğini söylemiştir. En sevdiği Hayao Miyazaki filmi Küçük Cadı Kikidir. En sevdiği mangalar ise Dragon Ball ve Slam Dunk'tır. Küçüklüğünde bu iki seri dışında fazla manga okumadığını, aksine daha çok komedyenlerden etkilendiğini söylemiştir. Ayrıca en çok etkilendiği ünlünün Sapooro TV'de sunuculuk yapan Eiichirō Akashi olduğunu da belirtmiştir. Kendi görünüşü ile ilgili olarak, Tetsuya Takeda'ta benzediğini söylemiştir ancak Jump dergisindeki profil fotoğrafı yerine bir goril resmi vardır. Kitap gibi bazı projelerinde toplantı fotoğrafları yayınlandığı olmuşsada, bu gibi durumlarda bile Sorachi'nin yüz kısmına goril kafası yerleştirildiği görülür. Parodi karakterlerin sıklıkla görüldüğü Gintama içinde kendinden esinlenerek yarattığı "Amachi" (天知) adlı bir karakter vardır. "Gintaman" adlı bir manga serisi yazmakta olan Amachi gerçek bir gorildir. Kendisini ise bazı Gintama eklerinde kendi ismiyle çizer, ancak asıl hikâye içinde görülmez. Buna rağmen karakter popülerliği ölçüm anketlerinin birincisinde 14., ikincisinde ise 16. sıraya girmeyi başarmıştır. Weekly Jump (WJ) Kapak Karakterleri Gintama Genel Seçimlerinin ilkinde 8. olmuştur. Jump'ta manga serisi olan çizerler içinde en yavaş çizenin kendisi olduğunu belirtmiş ve çizimlerini ikinci en yavaş çizerden her zaman bir gün daha geç teslim ettiğini eklemiştir. Şu an ana karakterler dışındaki çizimlerin çoğunu artık kendisinin yapmadığını söylemiştir.

Bu arada Hokkaidō'da bulunan Tōya Gölü yakınındaki bir hediyelik eşya dükkânı 'Echigoya' da, uzun yıllardan beri tahta kılıç (bokutō) üzerine isim ya da "Tōya Gölü"(洞爺湖) gibi bir hatıra yazısı kazıma hizmeti verilmektedir. Ancak Gintama'nın baş karakteri Gintoki Sakata'nın da kılıcına böyle yazdırması üzerine Echigoya dükkânında Tōya Gölü yazılı tahta kılıç isteyen müşterilerin sayısında hızlı bir artış görülmüştür. Aslında Sorachi'nin kendidsi de bir okul gezisi sırasında Tōya Gölü'ne gitmiş fakat tahta kılıç almamıştır. Ancak yıllar sonra dükkânından kendisine hediye olarak yollanmıştır.

Sorachi'nin bir ablası olduğu ve kitaplarının bazı ek hikâyelerinde onu konu ettiği düşünülür. Ayrıca bir 'Chappiii' adlı bir köpeği var, hatta bazı sayılarında kendi fotoğrafı yerine köpeğinin fotoğrafını koymuştur.

İşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Manga[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dandelion (2002)
  • Shirokuro (2003)
  • Gintama (2004-2019)
  • '13' (2008)
  • Bankara-san ga Tooru (2010)

Anime[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gintama 1. sezon (04.04.2006-25.03.2010, 201 bölüm)
  • Gintama 2. sezon(04.04.2011-26.03.2012, 51 bölüm)
  • Gintama 2. sezon uzatmaları (04.10.2012-28.03.2013, 13 (yeni) bölüm ve 'Yorinuki Gintama-san' adı altında eski bölümlerden bir seçki yayınlanmıştır.)
  • Gintama 3. sezon (08.04.2015- devam ediyor)
  • Gintama: Shinyaku Benizakura-Hen (2010, 1. sezonda yayınlanış bir hikâyenin tekrarı)
  • Gintama Kanketsu-hen: Yorozuya yo Eien Nare (2013, Hideaki Sorachi tarafından yazılmış orijinal hikâye)