Heusden-Zolder

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Heusden-Zolder
Belediye
Heusden-Zolder
Ophaalmachinegebouw
Heusden-Zolder arması
Arma
Heusden-Zolder'in konumu
Heusden-Zolder'in konumu
Belgium üzerinde Heusden-Zolder
Heusden-Zolder
Heusden-Zolder
ÜlkeBelçikaBelçika
BölgeFlaman
VilayetLimburg
İdare
 • Belediye BaşkanıSonja Claes (Christian Democratic and Flemish)
Yüzölçümü
 • Toplam53.23 km²
Nüfus
 (2012)
 • Toplam32,003
 • Yoğunluk600/km²
Posta kodu
3550
Alan kodu011

Heusden-Zolder kasabası Belçika'nın Limburg eyaletinde bulunmaktadır.

1960'lı yıllarda Türkiye'den büyük göç alan bu kasabanın nüfusu yaklaşık 32.000'dir ; bu nüfusun yaklaşık en az 1500'ü Türk vatandaşı tahmin ediliyor, geri kalan yaklaşık 7000 Türk ise Belçika vatandaşı olarak yaşamaktadır. Çoğunlukla Türkiye'nin Ardahan'ın Posof ilçesinden olmaktadır, sonra ise Kayseri, Çorum, Karadeniz şehirlerinden ve az Yozgat'tan gelen gurbetçilerden oluşmaktadır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kasaba Avrupa'nın ilk Türk futbol takımı olma özelliğine sahiptir takımın ismi: F.C Anadol ve yine bir başka özelliğe sahip olan bu kasaba Avrupa'nın ilk Camisini temsil eder, (Selimiye Camii) kuruluş tarihi 1962. Bu Cami kasaba sınırlarında barındırmaktadır.

İlçe merkezinde Türk işyerleri oldukça fazladır (kasap, fırın, kıraathane, berber, vs.).

Belediye sınırları içerisinde eski maden ocağı (Steenkoolmijn) binası şu anda düğün ve konferans salonu olarak hizmettedir, ayrıca ayda 2 defa çarşamba günleri maden'in büyük otoparkında pazar bulunmaktadır bu pazarın adı Turkenmarkt olarak geçiyor, pazarın ünü Belçika sınırlarında dışarı taşmıştır normal günlerde 8-10 bin ziyaretçi gelmektedir yaz aylarında ise bu sayı 20 bine kadar çıkmaktadır.

Zolder circuit[değiştir | kaynağı değiştir]

Zolder bölgesinde oto yarış pisti bulunmaktadır, yılda 5 defa düzenlenen bu pist dünya çapında önemli bir rol almaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]