Hermetia illucens

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hermetia illucens
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Takım: Diptera
Familya: Stratiomyidae
Alt familya: Hermetiinae
Cins: Hermetia
Tür: H. illucens
İkili adlandırma
Hermetia illucens
(Linnaeus, 1758)

Hermetia illucens (İngilizce: black soldier fly), siyah asker sineği, İki kanatlılar (Diptera) takımının Stratiomyidae familyasından sinek türü.

Yetişkin sineklerin uzunluğu 16 mm kadardır, görünüm ve renk olarak eşek arılarına benzer. Hermetia illucens başkalaşım geçiren bir böcek türüdür. Hayat döngüsü yumurta, larva, prepupa ve sinek formu olmak üzere 4 safhadan oluşur. Yetişkin sineklerin kullanılabilir bir ağızları yoktur vakitlerini eş aramak ve çiftleşmek ile geçirirler. Yetişkinlerin ömrü 5-8 gündür. Sıcak iklimlerde bütün yıl boyunca çiftleşebilirler, soğuk mevsimlerde yumurta bırakmazlar.

Yumurtaları ortalama 4 gün içinde çatlarlar. Yumurtalarını genelde çatlaklara, gübre veya komposto gibi çürümekte olan maddelerin üstüne veya yakınına bırakırlar.

Larvaların boyları 3 mm ila 19 mm arasında değişir. Larvalar büyümelerini tamamladıklarında "prepupae" adı verilen bir evreye girerler. Bu evrede yemeyi keserler, midelerini boşaltırlar. Ağızları tırmanmaya yarayacak şekilde kanca şeklini alır, kuru, karanlık ve güvenli bir yer ararlar.

Soğuk havalarda ve yiyeceğin az bulunduğu zamanlarda uyku halinde olurlar. Sıcak havalarda gelişimlerine devam ederler.

Siyah asker sineği larvası, su ürünleri yetiştiriciliği, hayvan yemi ve evcil hayvan ve insan beslenmesi için mükemmel bir sürdürülebilir protein kaynağıdır. Larvalar evde kullanılan yiyecek çöplerinin ve tarımsal atık ürünlerin kompostlanması için kullanılabilir.[kaynak belirtilmeli]

Siyah asker sineğinin (Hermetia illucens L.) küresel nüfusu tüm kıtalarda kendini gösterebilir.

Bu sinekler Neotropik alemin yerlisidir. Kanarya Adaları, Malta, İtalya, Güney Fransa, Hırvatistan, İber Yarımadası, İsviçre gibi Avrupa’nın ve Amerika Birleşik Devletleri’nin çoğu yerinde ve Rusya’nın Karadeniz kıyısında bulunurlar.

Ayrıca Avustralasya aleminde, Afrotropik aleminde, Nearktik alemde, doğu Palearktik aleminde, Indomalayan aleminde, Güney Afrika ve Kuzey Afrika’da bulunurlar.

Siyah asker sineği larvaları (Hermetia illucens L.), şu anda, gıda atıklarının böcek bazlı biyolojik dönüşümü için ticari olarak en yaygın kullanılan türlerdir [1]

Bitkisel gıda atıkları hem siyahasker sineği larvalarına, hem de un kurdu larvalarına besleyicilik sağlayabilir ancak bu atıkların protein içeriği karasinek larvaları için çok düşüktür.

Bunun aksine, et içeren restoran ve mutfak atıkları, karasinek ve siyah asker sineği larvaları için çok uygundur, ancak doğrudan havadan nem alabilen ve böylece daha kuru atıklarda optimum performans gösteren un kurtları için çok nemlidir.

Siyah asker sinek larvalarının sulu atıklara ve yüksek sıcaklıklara toleransı, birçok atık döngüsünden daha verimli yararlanmalarına izin verir.

Ancak hayvancılık uygulamaları aynı zamanda üreme için özel aydınlatma gerektirir, sinekler sıcaklık düşüşlerine ve ani ısı değişimlerine karşı dayanıksızdır ve bazı düşük besinli atıklarda (örnek: pancar küspesi) kötü bir yaşam ve üreme performansı gösterir.

Sineklerin bu abiyotik etkileşimleri ve fonksiyonel özelliklerinin kombinasyonu, gıda atıklarını kurutmak ve özel ekipman (ışıklar) kullanmak ticari operasyonlara maliyet kattığı için gerçek ekonomik dengelere dönüşür.

Bu nedenle, uygun atıktan böceğe ilişkilendirmeyi sağlamak, gıda atıklarının azaltılmasında ve böceklerin biyolojik dönüşüm sürecinde kullanılmasında önemli bir bileşendir.

Siyah asker sineği larvalarının yetiştirilmesi, insanlara birden fazla yönden fayda sağlar.Balıklara, domuzlara, kertenkelelere, çiftlik hayvanlarına, kaplumbağalara ve hatta köpeklere yedirilebilecek kadar protein ve yağ gibi besin değeri içerirler. 50-60 °F (10-16 °C) arasındaki sıcaklıklarda daha uzun raf ömrüne sahiptirler.

Bu sinekler sadece sürdürülebilir gıda kaynakları olmakla kalmaz, aynı zamanda gıda israfını da azaltır.

Entomoremediasyon araştırmaları, bu böceklerin ağır metallerle kirlenmiş biyokütleyi arıtmak için kullanılabilir bulmuştur. Ayrıca kurtçuk yetiştiriciliği (maggot farming) yoluyla yetiştirilirler.

Siyah asker sineği larvaları insanlar tarafından yenilebilir. Bununla birlikte, insan tüketimine ilişkin kayıtlar nadirdir. Avusturyalı bir tasarımcı olan Katharina Unger, insanların evde yenilebilir larva üretmeleri için bir yol keşfetmiştir.

Ayrıca su ürünleri yetiştiriciliğinde, yağ üretiminde, kitin üretiminde ve biyoremediasyonda kullanılırlar.

  1. ^ Wang, Yu-Shiang; Shelomi, Matan (Ekim 2017). "Review of Black Soldier Fly (Hermetia illucens) as Animal Feed and Human Food". Foods (İngilizce). 6 (10): 91. doi:10.3390/foods6100091. ISSN 2304-8158. 10 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2022.