Henry Hyndman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Henry Mayers Hyndman sayfasından yönlendirildi)

Henry Mayers Hyndman (7 Mart 1842 - 20 Kasım 1921), ilk önemli İngiliz Marksisti.Özellikle 1880'lerde önde gelen birçok İngiliz sosyalistini etkilemiş, ama geçimsizliği yüzünden çoğuyla arası açılmıştır.

Cambridge'de Trinity College'da öğrenim gördü. Sussex ilinin kriket takımıda oynadı (1863-1868), pek çok yolculuk yaptı. 1871-1880 arasında Londra'da gazeteci olarak çalıştı. 1880'de Marksizmi benimsedi, radikal görüşleri savunan başkalarıyla birlikte Demokratik Federasyon'u kurdu. İlk konferansı (Haziran 1881) için hazırladığı England for All (Herkesin İngilteresi) Robert Owen'ın 1830'lardaki reform hareketinin başarısızlığından sonra İngiltere'de yayımlanan ilk sosyalist kitapti.Hyndman bu yapıtında Marx'ın kuramlarından yararlanmış, ama bunu belirtmediği için Marx'ı gücendirmişti. Hyndman'dan hoşlanmayan Friedrich Engels, Marx'la Hyndman arasındaki kırgınlığın derinleşmesini bilerek katkıda bulundu. Böylece dönemin en seçkin İngiliz Marksisti ile Marx arasındaki her türlü işbirliği son buldu. (Marx'la Hyndman'ın aralarını Engels'in bozduğu, sansasyona meraklı liberallerin çok sevdiği bir uydurmadır. Meselenin aslı için, Marx'ın 20 Haziran ve 15 Aralık 1881'de Sorge'a yazdığı mektuplara bakınız.)

Demokratik Federasyon 1884'te, Sosyal Demokrat Federasyon (SDF) adını aldı. William Morris, John Elliot Burns ve George Lansbury gibi birçok federasyon üyesi Hyndman'ın etkisiyle Marksizm'e yönelmişti. Ama kısa bir süre sonra Morris ve arkadaşları SDF'den ayrılarak Engels'in desteğiyle Sosyalist Birlik'i kurdular. Bundan sonra Hyndman'ın İngiltere'deki sosyalist hareket üzerinde etkisi zayıfladı. Ama 1889'da, Londra'daki dok işçileri grevini onun yönettiğinin sanılması üzerine büyük ün kazandı.

İngiltere'ye yönelik bir Alman tehdidi nin varlığına inanan Hyndman, I. Dünya Savaşı başlayınca yurtsever ve Fransız yanlısı bir tutum benimsedi. Bu nedenle 1915'te, İngiliz Sosyalist Partisi adını almış bulunan SDF üyeliğinden çıkarıldı. Bunun üzerine, daha sonra yeniden Sosyal Demokrat Federasyon adını alacak olan Ulusal Sosyalist Parti'yi kurdu. Savaş sırasında Gıda Bakanlığı'nda danışmanlık yaptı. Başlıca yapıtı The Evolution of Revolution 'dır. (1920; Devrimin Evrimi)