Henry: Bir Seri Katilin Portresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Henry: Bir Seri Katilin Portresi
Henry: Portrait of a Serial Killer
Henry: Bir Seri katilin Portresi (Henry: Portrait of a Serial Killer) filminin sinema afişi
YönetmenJohn McNaughton
YapımcıJohn McNaughton
Lisa Dedmond
Steven A. Jones
SenaristJohn McNaughton
Richard Fire
OyuncularMichael Rooker
Tom Towles
Tracy Arnold
MüzikKen Hale
Steven A. Jones
John McNaughton
Görüntü yönetmeniCharlie Lieberman
KurguElena Maganini
StüdyoMaljack Productions
CinsiSinema filmi
TürüDram, Korku, suç, gerilim
RenkRenkli
Yapım yılı1986
Çıkış tarih(ler)i24 Eylül 1986, Chicago Uluslararası Film Festivali
Süre83 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe110.000 $
Hasılat600.000 $
Devam filmiHenry: Portrait of a Serial Killer, Part 2 (1998)
Diğer adlarıHenry: Bir Seri Katilin Portresi (Türkiye)
Henry, Portrait d'un Serial Killer (Fransa)
Henry - Portrait d'un Tueur (Kanada)
Henry - Pioggia di Sangue (İtalya)
Henry, Retrato de un Asesino (İspanya)

Henry: Bir Seri Katilin Portresi, 1986 ABD yapımı suç ve gerilim filmidir. Özgün adı Henry: Portrait of a Serial Killer dır.

Bu bağımsız filmin yönetmeni John McNaughton aynı zamanda filmin yapımcılarından biridir ve Richard Fire'la birlikte senaryoyu da yazmış hatta filmin müziğine de katkıda bulunmuştur. Filmin yıldız oyuncuları yoktur, çoğunlukla az tanınmış veya tanınmamış oyuncularla çekilmiştir. Başlıca rollerinde Michael Rooker, Tom Towles ve Tracy Arnold oynamışlardır. Michael Rooker'ın ilk sinema filmidir.

Sadece adına bakıldığında ucuz bir slasher filmi izlenimi verse de, aslında film şimdiye kadar çevrilmiş en dehşet verici seri katil filmlerinden biridir. Öncelikle film gerçekte bir seri katil olan ve 2001 yılında cezasını çekmekte olduğu hapishanede ölen Henry Lee Lucas'ın[1] soğukkanlı itiraflarına dayanmaktadır. Ayrıca diğer birçok slasher film gibi özel efektlere fazlaca baş vurulmaz ve katilin kimliği filmin en sonunda ortaya çıkmaz, o katil sıradan gibi gözüken gündelik yaşantısıyla başından beri seyirciyle birliktedir. Zaten filmi asıl ürkütücü ve rahatsız edici yapan da bu olağanüstü gerçeklilik duygusudur. Ayrıca film Amerika'nın yaldızlı görüntüsünün altında bir başka Amerika daha olduğunu gösteren az sayıda gerçekçi filmlerden biridir.

Film Henry Lee Lucas adlı bir seri katilin hayatından bir bölümü anlatır. Hapishaneden tanıştıkları ve aynı evi paylaştıkları kendisi gibi psikopat ve uyuşturucu bağımlısı arkadaşı Otis'le birlikte zevk için arka arkaya işledikleri bir dizi cinayet konu edilir. Bu canavarca cinayetleri durmaksızın işlerlerken hiçbir amaçları veya motivasyonları yoktur.

Bu bağımsız film $110,000 gibi düşük bir bütçeyle sadece bir ay gibi kısa bir sürede çekilmişti. ABD derecelendirme dairesi MPAA ile bir türlü mutabakata varılamaması nedeniyle tamamlandığı 1986 yılından 1989'a kadar gösterime verilemedi. Ancak o tarihe kadar Chicago Uluslararası Film Festivali başta olmak üzere birkaç festivalde gösterilebildi. İngiltere'de ise 1993 yılında gösterim izni alabilmiştir. Bu çok tartışma yaratmış film birçok kereler yasaklanmıştır.

1998 yılında bir devam filmi yapılmıştır. Henry: Portrait of a Serial Killer, Part 2 adındaki bu film ilki kadar ses getirmedi.

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu film Henry'yi canlandıran Michael Rooker'ın ilk sinema filmiydi. Kendi anlattığına göre filmin seçmelerine hademe olarak çalıştığı yerin üniforması ile gelmişti. Zaten filmin çekimlerinde de bu hademe üniformasını üzerinden hiç çıkarmamıştı, kanlı sahnelerde kan sıçramasın diye ceketini çıkartmıştı.[2] Filmdeki güçlü oyunculuğu ile Hollywood'un dikkatini çeken Michael Rooker daha sonra Mississippi Yanıyor (Mississippi Burning) (1988), Eight Men Out (1988), Aşk Denizi (Sea of Love) (1989) ve JFK (1991) gibi birçok önemli filmde güçlü yıldızların karşısında oynadı.
Seri katil Henry (Michael Rooker)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.polisiye.com/devam.asp?yazid=316# 25 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Henry Lee Lucas hakkında bilgi
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]