Hellmuth Marx

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lappin in traditioneller Tracht 1948

Hellmuth Marx (doğ. 17 haziran 1915 Linz, ö. 1 ocak 2002 Lienz) Avusturyalı bir heykeltıraştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Marx beş çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak Linz/Donau’da dünyaya geldi. Babası Graz doğumlu Viktor Marx (1870-1928), Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ordusunda subay, annesi Clara Marx (1876-1948), doğ. Pichler, Oberdrauburg doğumluydu. Marx, babaannesinin (bir fabrikatörün kızı olan Theresia Pesendorfer) doğduğu kent olan Graz’da ortaokulu, haziran 1933'te Marieninstitut’da liseyi bitirdi. 1933 yılında Graz’da Teknik Üniversitede mimarlık eğitimine başladı. Bu tahsiline büyük bir ihtimalle annesinin ailesindeki meslek erbabını örnek alarak başlamıştı. Aynı senelerde Steiermark Eyalet Güzel Sanatlar Akademisinde Profesör Daniel Pauluzzi, Profesör Alfred Wickenburg ve Profesör Fritz Silberbauer’in derslerini takip etti. Aynı eğitim kurumunda tahta ve taş heykelcilik konusunda da Wilhelm Gösser’in derslerine girdiği tahmin edilir. Wilhelm Gösser, 1909 yılında Oberdrauburg’da şair Friedrich Marx’ı anma levhasını yapmış olan heykeltıraş Hans Brandstetter’in oğluydu. 1938/39 yıllarında Klagenfurt’da mecburi askerlik hizmetini yaparken Kuzey Denizi Cephesine gönderildi. Savaş sırasında Laponya, Finlandiya ve Narvik’e kadar Norveç’in farklı yerlerinde askerlik yaptı. Mayıs 1939 ve ocak 1940 arasında askerliğine ara vererek, giriş sınavını kazanmış olduğu Viyana Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi Heykeltıraşlık bölümüne devam etti. Aynı bölüme, eğitim izni alarak, 1941/42 kış döneminde de kayıt olma şansını elde etti. 1946/47’de Josef Müllner’in heykeltıraşlık sınıfına devam etmek üzere Viyana’ya, Schillerplatz’daki akademiye geri döndü. 1948’de Heiligenblut/Großglockner’de annesi ve iki kız kardeşinin yanına yerleşti. Viyana’daki eğitim döneminden sonra haziran 1947’den 1955 sonbaharına kadar Heiligenblut’da yaşadı ve 1948’den itibaren sanatını icra etti. Aynı yıllarda Heiligenblut ve Oberdrauburg arasında gidip gelse de ölene kadar Stainernhaus[1] am Marktplatz adresinde yaşadı.

Hellmuth Marx 1 ocak 2002’de Lienz’de öldü.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hellmuth Marx, özellikle insan vücudunu sergileyen obje çalışmaları yapmıştır. Öncelikli olarak heykeltıraş olsa da resim ve diğer sanat kollarıyla da uğraşmıştır. Akt çizim ve resim heykeltıraşlık eğitiminin bir parçası olduğu için, zaman zaman bunlarla ilgilenmiş, daha sonraları fotoğrafçılığı eklemiştir. Aralarında portre çekimlerinin de bulunduğu fotoğraflarının negatifleri kaybolmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Okumak için
  • Heidi Brunnbauer: Hellmuth Marx. Bildhauer in Oberdrauburg, Leben und Werke, 2014, Edition Weinviertel, ISBN 978-3-902589-51-4
Notlar
  1. ^ Oberdrauburg, "Stainernhaus" ve "Gasthof Post"
    The "Stainernhaus" and "Gasthof Post" nowadays

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]