Hel (tanrıça)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hel (Eski Norsça: [ˈhel]) İskandinav toplumunda, Ölüler Ülkesi'nin kraliçesidir. Şiirsel Edda'da ve 13. yüzyılda yazılmış Nesir Edda'da kayda geçmiştir. Ayrıca 9 ve 10. yüzyıllarda yazılmış olan Heimskringla ve Egils destanındaki şiirlerde de adı geçmektedir. 12. yüzyılda Saxo Grammaticus tarafından yazılan Latince eser Gesta Danorum'daki bir bölümün genellikle Hel'e atıfta bulunduğu kabul edilir.

Şiirsel Edda, Nesir Edda ve Heimskringla'da Hel, Loki'nin kızı olarak anılır. Fenrir'in kız kardeşidir. Yer altı dünyası anlamına da gelir. Aynı Yunan mitolojisindeki Hades gibidir. Gylfaginning'a göre Odin tarafından Niflheim'da bulunan bir krallığın hükümdarı olarak atanmıştır. Aynı kaynağa göre yarı mavidir ve yarı ten rengindedir, kasvetli bir görünüşe sahiptir. Nesir Edda'ya göre yeraltı dünyasında birçok hizmetkarı vardır, geniş konakları yönetir ve ve tanrı Baldr'ın diriltilmesinde kilit bir rolü vardır.

Aynı zamanda İngilizcedeki Hell kelimesi Ölüler ülkesinin (Hellheim) kısaltması Hel'den gelir.

Ocak 2017'de İzlanda Adlandırma Komitesi, ''bu ismin çocuk büyüdükçe önemli sıkıntılara yol açacağı gerekçesiyle'' ebeveynlerin çocuklarına Hel adını koyamayacaklarına karar verdi.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Naming committee stops parents from naming daughter after goddess of the underworld". Icelandmag (İngilizce). 25 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2022.