Hektor gagalı balinası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hektor gagalı balinası
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Cetacea - (Balinalar)
Alt takım: Odontoceti - (Dişli balinalar)
Familya: Ziphiidae - (Gagalı balinagiller)
Cins: Mesoplodon - (İki dişli balina)
'''Mesoplodon hectori - (Hektor gagalı balinası)
Gray, 1871

Hektor gagalı balinası (Mesoplodon hectori), gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. Adını, Yeni zelanda'da ilk bilinen bireyin iskeletinin sahibi J. Hector adlı müze müdürü tarafından almıştır.

Yayılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Hektor gagalı balinası güney yarıkürenin ılık ve soğuk okyanuslarında yaşar. Karaya vuran leşlerine Yeni zelanda, Avustralya, Güney Afrika ve Güney Amerika'nın güneyinde rastlanmıştır.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişiler erkeklerden daima biraz daha büyük olmak üzere boyları 4,4 m kadar varır. Uzun vücutları, çok küçük yüzgeçleri vardır. Kafaları uzun olur ve tüm gagalı balinalarda olduğu gibi sırf alt çenelerinde iki dişleri bulunur. Vücudun üst kısmı koyu gri veya kahverengimsi, alt kısmı ise daha açık renktir.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşam şekilleri hakkında çok az şey bilinir. Diğer gagalı balinalardan daha meraklı olmaları ile dikkat çekerler. Çift olarak yaşadıkları ve neredeyse sırf kafadan bacaklılar ile beslendikleri tahmin edilir.

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • R. Wandrey: Wale und Robben der Welt. Franckh-Kosmos Verlags Gmbh, 1997, ISBN 3-440-07047-6

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • {{{assessors}}} ({{{year}}}). {{{title}}}. IUCN 2008. IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi. Erişim tarihi: {{{downloaded}}}.