Heimaey

Koordinatlar: 63°25′K 20°17′B / 63.417°K 20.283°B / 63.417; -20.283
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Heimaey Adası sayfasından yönlendirildi)
Heimaey
Harita
Coğrafya
Koordinatlar63° 44′ 0″ K, 20° 25′ 0″ B
TakımadasıVestmannaeyjar
DeniziAtlas Okyanusu
Yüzölçümü&İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri..İfade hatası: Tanınmayan "," noktalama karakteri.13,4 km2
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
Yerleşim yerleri
  • Heimaey
Demografi
Nüfus&0000000000000004.5000004,500
Etnik grup(lar)İzlandalılar

Heimaey (IPA: ˈheɪmaeɪ) Atlas Okyanusu'nda, İzlanda'ya ait Vestmannaeyjar takımadalarının en büyük üyesidir. 13,4 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan ada İzlanda'nın güney kıyılarından yaklaşık 7,4 kilometre uzaklıktadır. Vestmannaeyjar'daki tek meskun adadır. Adada yaklaşık 4.500 kişi yaşar.

Türklerin adayı istilası[değiştir | kaynağı değiştir]

1627 yılında Osmanlı Devleti koruması altında yola çıkan Cezayirli korsanlar Vestmannaeyjar'a vardılar. Derhal saldırılara başlayan korsanların en kayda değer zararları Grindavík ve Heimaey kentlerinde olmuştur. Grindavík halkı evlerini zamanında boşaltıp gerekli yerlere saklanmayı başarabildikleri için bu saldırıdan pek zarar görmemişlerse de, Heimaeylilerin düzlük ve boş kentleri onların saklanmasını olanaksız kılmşıtır. Birçoğu tutsak düşerek Cezayir'e götürülmüş ve köle pazarlarında satılmıştır.

Eldfell[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Ocak 1973 günü sabaha karşı Heimaey'deki Eldfell adlı yanardağda bir hareketlenme başladı. O andan başlayarak adanın tüm yaşayanları balıkçı teknelerinin kapsamlı çalışmaları ile tahliye edildi. Kentin içlerine doğru akarak ilerlemeye başlayan lavlar kentin yaşam kaynağı olan limanı tehdit etmeye başladığında, deniz suyu ve toprak kullanılarak lavlarla savaşılmış ve lavlar geri püskürtülerek liman yıkımdan kurtarılmıştır. Ancak bu felakette kentin yarısına yakını yok olmuşsa da, olayın ardından kent hızla gelişmeye başlamıştır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]