Tōgō Heihachirō

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Heihachiro Togo sayfasından yönlendirildi)
Marquis Tōgō Heihaçirō
Tōgō Heihaçirō
Doğum27 Ocak 1848
Kagoşima, Satsuma, Japonya
Ölüm30 Mayıs 1934 (86 yaşında)
Tokyo, Japonya
Bağlılığı Japonya
Branşı Japon İmparatorluk Donanması
Hizmet yılları1863–1913
RütbesiFilo Amirali
Çatışma/savaşlarıAnglo-Satsuma Savaşı
Boşin Savaşı
Birinci Çin-Japon Savaşı
Rus - Japon Savaşı
Sonraki işiVeliaht Prens Hirohito'nun öğretmeni.

Tōgō Heihaçirō (東郷 平八郎) (27 Ocak 1848 - 30 Mayıs 1934), Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nde Filo Amirali ve Japonya'nın en büyük Donanma kahramanı. Batılı gazetecilere göre Tōgō Heihaçiro doğu'nun Horatio Nelson'uydu.

Togo feodal Japonya'da Satsuma alanı (günümüz Kagoşima ili) olarak Kagoşima şehrinin Kaciyaço ilçesinde 27 Ocak 1848 (Batı takvimine göre)'de doğdu. Togo'nun babası bir samuraydı ve Şimazu boyu altında hizmet verdi. Üç kardeşi vardı. Togo, İmparator Meiji altında önemli pozisyonlara yükseldi.

Kendisi İmparatorluk destekçisi olarak donmanma ile ilgilendi.Donanma alanında yaptığı modernizasyon çalışmaları ve taktikler geliştiren Tōgō Heihaçirō japon donanmasının doğudaki Horatio Nelson'u olarak anıldı.

İmparatorluk destekçisi olduğu için japon donanmasının ancak batıdaki gelişmeler gözetlenirse ve başarılı bir şekilde uygulanır ise güçlü olacağını savunuyordu.

1906 yılında, Togo İngiltere Kralı VII. Edward tarafından Liyakat Nişanı üyesi yapıldı. Daha sonra Togo Deniz Genelkurmay Başkanı oldu. Kazoku asalet sistemi altında hakuşaku (Kont) unvanı verildi ve Yüksek Savaş Konseyi üyesi olarak görev yaptı.

1913 yılında Togo, onursal Filo Amirali unvanını aldı.

86 yaşındayken 1934 yılında ölümü üzerine, büyük bir devlet cenaze töreni düzenlendi. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Fransa, İtalya ve Çin deniz kuvvetleri tüm Tokyo Körfezi'nde onuruna bir deniz geçiti töreni için gemi gönderdi.

Togo'nun oğlu ve torunu da Japon İmparatorluk Donanması görev yaptı. Torunu Leyte Muharebesi'nde ağır kruvazör Pasifik Savaşı sırasında öldü.