Hearts of Iron II

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hearts of Iron II Kutu kapağı
GeliştiriciParadox Development Studio
YayımcılarSteam, Gamersgate
YapımcıParadox Interactive
MotorEuropa Engine
PlatformMicrosoft Windows
Çıkış4 Ocak, 2005
TürlerStrateji,savaş
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Hearts of Iron II, Paradox Interactive'in yapımını üstlendiğini Hearts of Iron serisinin ikinci oyunudur. Serinin ilk oyunu gibi diplomasi ve savaş üzerine kurulu olan strateji oyunu, 1936-1948 yılları arasında, oyuncuya o dönem var olan ülkelerden birini seçme ve yönetme imkânı sunmaktadır.

Hearts of Iron II, Paradox Interactive'in 2006 yılında yayınladığı ilk eklenti paketi Doomsday[1] ve 2007 yılında oyunculara sunduğu ikinci ek paket Armageddon[2] ile birlikte oyunu genişletmiş, 1948'de sona eren senaryo bu 2 eklenti paketiyle Soğuk savaş yıllarını da içerisine dahil etmiş ve oyunu 1936'dan 1964 yılına kadar sürmesini mümkün kılmıştır.

Genel Bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Hearts of Iron II, serininin diğer oyunlarında olduğu gibi oyuncuya bir ülke seçme ve yönetme imkânı sunmaktadır. Oyuncu 1936 yılından başlayarak seçtiği ülkeyi (ek paketleriyle birlikte) 1964 yılına kadar yönetebilmektedir. Oyun ikinci dünya savaşı öncesi dönemi (1936-1939), İkinci Dünya Savaşı dönemi (1939-1945) ve Soğuk Savaş döneminin bir kısmını (1945-1964) kapsamaktadır. Oyun tarihsel gelişmelere dayalı bir mekaniğe sahiptir fakat oyuncunun izleyeceği yol tarihin akışının değişmesine de neden olabilmektedir. Örneğin oyuncu Türkiye ile oyuna başlayabilir ve II. Dünya Savaşı başladığında veya devam ederken Müttefik güçlerine katılabilir. Böyle bir durumda Almanya ve Nazi rejiminin kontrolünde bulunan Romanya ve Bulgaristan gibi ülkeler otomatik olarak Türkiye'yi düşman kabul ederler. Tarihi olarak Müttefik Devletleri'nin Türkiye'den talep ettiği ama dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından reddedilen Balkan cephesi böylelikle açılmış olur. Böyle bir durumda oyuncunun izleyeceği strateji oyunun değişkenlerini etkileyerek savaşın uzamasına, kısalmasına veya kaybedilmesine neden olabilmektedir.

Seçilebilir ülkeler ve uluslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Her ne kadar oynanabilir ülkeler listelenirken herhangi bir kategoriye bölünmeseler de ülkeler güç bakımından birbirlerinden ayrılmaktadır. Ülkeler oyunda askeri veya ekonomik anlamda değil sahip oldukları Endüstriyel Kapasitelerine (Industrial Capacity) göre kategorilendirilebilir. Oyunun başında ülkelere atanan Endüstriyel Kapasite oranları tarihi açıdan ülkelerin sahip oldukları sanayileşme ve altyapılaşma ile eş orantılıdır. Oyunun başlangıcından (1936) itibaren egemen ve bağımsız olan bazı ülkeler ve sahip oldukları endüstriyel kapasiteleri aşağıdaki gibidir.

60 veya Üzeri Endüstriyel Kapasite: Fransa, Almanya, Japonya, Birleşik Devletler, Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, İtalya

20 - 59 arası Endüstriyel Kapasite: Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, İspanya, Polonya, Türkiye, İsveç, Yugoslavya, Romanya, Hollanda, Kanada

10 - 19 arası Endüstriyel Kapasite: Avusturya, Şili, Kolombiya, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, İrlanda, Meksika, Norveç, Peru, Portekiz, İsviçre

Oynanış ve mekanik[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun temelde diplomasi, üretim ve teknoloji üzerine kuruludur. Kaynak yönetimi ve Endüstriyel Sanayileşme oyunun ilerleyen zamanlarında önemli bir faktör haline gelmektedir.

Diplomasi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular diplomatik ilişkilerini kullanarak;

  • Bir ülkeye veya ulusa savaş ilan edebilir.
  • Bir ülkenin önemli şehir ve topraklarını ele geçirerek bir ülkeyi ilhak edebilir
  • Bir ülkenin önemli şehir ve topraklarının bir kısmını ele geçirerek barış antlaşması imzalamaya zorlayabilir
  • Bir ülkeyi ele geçirdikten sonra tamamıyla halka özgürlüğünü verebilir
  • Bir ülkeyi ele geçirdikten sonra kukla hükûmeti kurarak özgürlüğünü verebilir
  • Casus faaliyetlerini kullanarak bir ülkenin sanayi üretiminde geciktirmeler yaratabilir, teknoloji dokümanlarını çalabilir veya kamuoyunu etkileyerek rakip ülke içerisinde huzursuzluk yaratabilir
  • Yönettiği ülkenin kabinesini değiştirebilir
  • Başka bir ülkeye toprak verebilir ve hammadde antlaşmaları imzalayabilir.

Kaynaklar ve üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğal kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular yeraltı kaynaklarına sahip olan şehirlerinden hammadde elde ederler. Bazı şehirler doğal yollardan metal, enerji, veya petrole sahipken bazı şehirler hiçbir hammadde kaynağına sahip değildir. Yine de hammadde açısından kıt olan bazı şehirler stratejik açısından diğer şehirlere oranla daha fazla öneme sahip olabilmektedir. Oyunda yeraltı kaynağı olarak var olan hammaddeler aşağıdakiler gibidir;

Kömür: Fabrikaların işlev görmesi için önemlidir. Üretim aşamasında fabrikalar daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar.

Metal: İşlenmiş metal kullanılarak üretilen tüm taşıtların ana kaynağıdır (örnek: tank, gemi, uçak).

Az Bulunur Maddeler: Gelişmiş malzeme ve taşıtların üretiminde kullanılan kaynak.

Petrol: Motorlu taşıtların enerji kaynağıdır.

Diğer Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğal kaynak kategorisinde değerlendirilmeyen diğer kaynaklar arasında para, insan gücü ve askeri malzemeler vardır.

Para halkın yaptığı harcamalardan kazanılmaktadır. Barış zamanında yüksek tüketim ile daha fazla para elde edilir, tam tersi bir durumda yani savaş sırasında ise tüketim azalacağı için kazanılan parada azalmaktadır. Oyunda para yeni teknolojik icatlar ve buluşlar, casusluk faaliyetleri ve hammadde ithalat-ihracatı için kullanılabilmektedir.

İnsan gücü (Manpower) bir ülkenin askere elverişli insan sayısını göstermektedir. Bu rakam ülkeden ülkeye değişmekte ve bu sayı ne kadar yüksekse oyuncu da o kadar askere sahip olabilmektedir.

Askeri Malzemeler ise askerlerin ihtiyaç duyduğu malzemeleri kapsamaktadır. Savaş sürerken çatışma içerisinde olan birlikler daha fazla malzemeye ihtiyaç duymakta, barış zamanında ise tüketim çok daha az olmaktadır.

Endüstriyel Kapasite (IC)[değiştir | kaynağı değiştir]

Her ülke sahip olduğu Endüstriyel Kapasite (Industrial Capacity) kadar eşzamanlı üretim yapabilmektedir. Bir ülkenin sahip olduğu sanayi kapasitesi oyununcunun eşzamanlı üretim yapmasını sağlamaktadır. Bunu belirleyen unsur bir ülkede bulunan fabrika sayısıdır. Tarihsel olarak gelişmiş ve sanayileşmiş ülkeler diğer ülkelere oranla çok daha fazla üretimi eşzamanlı olarak gerçekleştirebilmektedirler. Oyuncu Endüstriyel Kapasitesini yeni fabrikalar kurarak arttırabilir veya başka toprakları işgal ederek işgal ettiği ülkenin sanayi gücünü kendisine katabilir. Daha fazla fabrika daha fazla sanayi üretimini sağlasa da bir yandan enerji tüketimini de arttırmaktadır. Bu açıdan Endüstriyel Kapasite, kaynak yönetimi ile bağlantılıdır.

Senaryolar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun başında seçilebilir senaryolar veya oynanabilir harekâtlar aşağıdaki gibidir. Oyuncu isterse 1936 yılından itibaren isterse de tarihin dönüş noktalarından birini seçerek oyuna başlayabilir. Buna ek olarak oyuncular ikinci dünya savaşı süresinde gerçekleştirilen bazı büyük harekâtları da yönetebilirler.

Seçilebilir senaryolar


Yönetilebilir Harekâtlar

  • Fall Gelb, 1940, Almanya'nın Fransa işgali
  • Operation Barbarossa, 22 Haziran 1941, Almanya'nın Sovyet Rusya'sının işgali
  • The Ardennes Offensive, 1944, Alman birliklerinin çıkartma yapan müttefik devletlerine karşı gerçekleştirdiği harekât
  • Southern Conquests, Japonya'nın Güney'e doğru gerçekleştirdiği genişleme harekâtları ve Pearl Harbour Saldırısı
  • Operation Watchtower, Müttefik Devletlerinin Japonya'ya karşı gerçekleştirdiği ilk büyük harekât
  • Fall Weiss, Polonya'nın Almanlar tarafından işgali
  • Fall Grün, Almanya'nın Çekoslovakya saldırısı
  • Platinean War, Almanlar tarafından desteklenen Arjantin'in Amerika tarafından desteklenen Brezilya'ya savaş açması (kurgusal)
  • Winter War, 1939-1940, Fin-Sovyet savaşı
  • Desert Fox, Amerika liderliğindeki Müttefik Devletleri'nin Afrika çıkarması
  • Operation Husky, Müttefik Devletleri'nin Sicilya çıkarması ve ardından gelen İtalya'nın işgali
  • Operation Overlord, 1944, Müttefik Devletleri'nin Avrupa çıkarmalarını kapsayan harekât
  • Operation Downfall, Amerika Birleşik Devletleri'nin Japon adalarına çıkarma harekâtı
  • Spanish Civil War, 1936-1939, Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında gerçekleşen İspanyol İç Savaşı
  • Battle of the Coral Sea, Japon donanmasının Yeni Gine'de bulunan Moresby Limanını ele geçirme harekâtı
  • Fall Blau, 1942, Almanya'nın 1942 yaz ayında Sovyet'lere karşı gerçekleştirdiği ilerleme saldırısı

Genişletme paketleri ve sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hearts of Iron II yayınlandıktan sonra oyunun yapımcısı Parardox Interactive 2006 yılında Doomsday, 2007 yılında ise Armageddon genişletme paketlerini satışa sundu. Bu iki genişletme paketi ile oyun içerisinde yer alan tarihi olaylar sayıca arttırıldı. 1948 yılında biten senaryo 1964'e kadar uzatıldı ve oyun soğuk savaşın bir kısmını da içerisine dahil etti. Ek paketlerle birlikte oyunun yapay zekası güçlendirildi, teknoloji ağacı genişletildi ve oyun mekaniğinde büyük değişiklikler yapılmadan bazı yenilikler eklendi. 2014 yılı itibarıyla oyun ve ek paketler birbirinde ayrı olarak değil bir bütün olarak Steam'de "Hearts of Iron II Complete" adı altında satılmaktadır.[3]

Serinin devam oyunu olan Hearts of Iron III'ün yayınlamasıyla birlikte geliştiricinin oyuna verdiği resmî destek kesildi. Yine de Paradox Interactive'in de desteğiyle bir grup geliştirici 2010 yılında Iron Cross adlı ayrı bir genişletme paketi,[4] Paradox Interactive forumlarından bir grup geliştirici ise 2011 yılında Darkest Hour: A Hearts of Iron Game[5] adıyla oyunlarını yayınlama şansı buldular. Darkest Hour eklentisi oyuna kattığı yeniliklerin yanı sıra Windows yazılımının neden olduğu bazı uyumsuzluk sorunlarını da ortadan kaldırdı. Paradox Interactive iki oyunun da yayıncılık görevini üstlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Paradox Interactive Doomsday Eklenti sayfası". 17 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013. 
  2. ^ "Paradox Interactive Armageddon Eklenti Sayfası". 17 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013. 
  3. ^ "Hearts of Iron 2 Complete Steam sayfası". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2014. 
  4. ^ "'Iron Cross' Expansion to Hearts of Iron II Out Now". 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2014. 
  5. ^ "Darkest Hour: A Hearts of Iron Game Steam sayfası". 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2014.