Hazal (şarkıcı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hazal
Doğum adıÖzlem Yerşen
Doğum27 Temmuz 1973 (50 yaşında)
İstanbul, Türkiye
TarzlarPop müzik
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1995-günümüz
Müzik şirketiKlip Müzik (1995-1997)
TMC Müzik (2000)
Yaşar Kekeva (2009)
Fono Müzik (2014)

Özlem Yerşen, ya da bilinen adıyla Hazal (d. 27 Temmuz 1973, İstanbul), Türk şarkıcı.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk, orta, lise ve konservatuvar eğitimini doğum yeri olan İstanbul'da tamamladı. 12 yıl boyunca lisanslı olarak voleybol oynadı.

1994 yılında Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nin sınavlarına girerek Klasik Türk Musikisi bölümünü kazandı. Melahat Pars, Cinuçen Tanrıkorur, Süheyla Altmışdört ve Sadun Aksüt gibi önemli isimlerin öğrencisi oldu. Ardından İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nın sınavlarına girerek başarılı oldu. Konservatuvar eğitimi sırasında müzisyen arkadaşlarıyla birlikte sahne performansı yapmaya başladı. Sahneye adımını attığı dördüncü ayda ise ilk albüm teklifini aldı. Bunun ardından okul hayatını askıya aldı.

15 Aralık 1995'te Klip Müzik etiketiyle çıkardığı, aranjörlüğünü Bülent Özdemir'in yaptığı, Sevdalım isimli albümünü yayınladı. Albümde, Bülent Özdemir, Seda Akay, Yıldız Tilbe, Ercan Saatçi, Bora Öztoprak, Toygar Işıklı, Kerime Abidik, Ömer Teoman gibi söz yazarı ve bestecilerle çalıştı. 2. Kral TV Video Müzik Ödülleri töreninde 1995'in en iyi çıkış yapan kadın şarkıcı kategorisinde aday gösterildi. İlk albümden sırasıyla Sevdalım, Elden Yar Olmaz, Bozuyorum Yeminimi isimli şarkılara klip çekildi. Bu albümü takiben yurt içi ve yurt dışında sayısız konserler vermeye başladı.

22 Kasım 1997'de yine Klip Müzik etiketiyle, aranjörlüğünü Selim Çaldıran'ın yaptığı Aşka Dair isimli albümünü yayınladı. Albümde Selim Çaldıran, Serdar Ortaç, Seda Akay, Bülent Özdemir, Niran Ünsal, Günay Çoban, Feyyaz Kuruş, Zeynep Talu, Toygar Işıklı, Hakan Maktav, Nurhat Şensesli, Mustafa Hoşgören ve Ömer Bayramoğlu gibi söz yazarları ve besteciler yer aldı. Bu albümden ise sırasıyla Osman Abim, Ölüm Gelir ve Yalancı Sevda isimli şarkılara klip çekildi.

4 Ocak 2000 tarihinde TMC etiketiyle, aranjörlüğünü Erhan Bayrak'ın yaptığı Sürgün Aşkımız isimli albümünü yayınladı. Albümde Günay Çoban, Mertol Şalt, Seda Akay, Kerime Abidik, Ayşe Birgül Yılmaz, Boran Turgay, Barlas, Nurhat Şensesli, Ülkü Aker, Norayr Demirci, Selahattin Sarıkaya, Benan Ekici, Ela Arslan gibi isimler yer aldı. Albümden İyi misin Anacığım, Parayla Saadet Olmaz ve Sürgün Aşkımız isimli şarkılara klip çekildi.

2001 yılında çıkan öğrenci affıyla birlikte yarım bıraktığı konservatuvar eğitimini tamamlama kararı aldı ve Hazal'ın İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndaki öğrencilik günleri başladı. Bu süreç içerisinde sahne çalışmalarına devam etti fakat albüm yapmadan geçen uzun bir ara vermiş oldu.

2008 yılında yeni albümünün çalışmalarına başlayan Hazal, albümün prodüktörlüğünü de kendisi üstlendi.

27 Nisan 2009'da Geriye Dönme isimli albümünü, Yaşar Kekeva Plakçılık etiketiyle yayınladı. Albümde aranjör olarak Selim Çaldıran, Dost Bilen Kırım ve Mustafa Yenerkol yer aldı. Bu albümde diğerlerinden farklı olarak beş şarkının sözleri ve iki şarkının bestesi Hazal'a ait. Dört bestesi ve bir şarkı sözüyle ise Dost Bilen Kırım yer aldı. Albümün tek klibi yönetmenliğini Burak Ertaş'ın yaptığı Görmeseydim isimli şarkıya çekildi.[1]

14 Nisan 2014'te Fono Müzik etiketiyle, aranjörlüğünü Ali Cem Çehreli'nin yaptığı Aşktan Bıçak isimli en son albümü yayınlandı. Albümde Dost Bilen Kırım, Günay Çoban, Kerime Abidik, Alper Çam, Burçak Durak, Tasos Panagiz gibi isimlerin eserleri yer alıyor. Tüm düzenlemeler Ali Cem Çehreli'ye ait. İlk albümü Sevdalım'da yer alan Elden Yar Olmaz ise yeniden düzenlendi.[2]

6 Mayıs 2015'te söz ve müziği Dost Bilen Kırım'a ait olan Sayende'ye klip çekildi.[3]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Video klipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Şarkı Albüm
1995 "Sevdalım" Sevdalım
1996 "Elden Yar Olmaz"
"Bozuyorum Yeminimi"
"Söz Dinle"
1997 "Osman Abim" Aşka Dair
1998 "Ölüm Gelir"
"Yalancı Sevda"
2000 "İyi Misin Anacığım?" Sürgün Aşkımız
"Parayla Saadet Olmaz"
"Sürgün Aşkımız"
2009 "Görmeseydim" Geriye Dönme
2015 "Sayende" Aşktan Bıçak

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sinematürk'te Hazal". sinematurk.com. 5 Haziran 2016. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2016. 
  2. ^ "Hazal'ın "Aşktan Bıçak" ile dönüşü..." alemfm.com. 10 Nisan 2014. 2 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2016. 
  3. ^ "Hazal sağ gösterip sol vurdu!". alemfm.com. 8 Mayıs 2015. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]