Hayig Tirâkyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hayig Tirâkyan

Hayig Tirâkyan veya Tiryakiyan (ErmeniceՀայկ Թիրեաքեան), Osmanlı Ermeni ziraat mühendisi ve siyasetçi. Trabzon doğumludur.

Tirâkyan Trabzon vilayeti'ne bağlı olan bir Trabzon sancağında doğmuştu.[1] 1893 senesinde Fransa ya gitti ve Nancy Üniversitesinde 1896'ya kadar ziraat mühendisliği okudu. Sonra ise Pastırmacıyan Karekin Efendi'ye katıldı ve Ermeni Devrimci Federasyonu üyesi oldu.

1896 yılında Karekin Efendi ve Papken Süni ile birlikte Osmanlı Bankası Baskını'na katıldı. Baskın sona erdikten sonra, Tirâkyan, Marsilya'ya sürgüne gönderilen eylemcilerden biriydi.

Mısır'a gitti ve Osmanıya geri döndü. Ömür boyu hapis cezası verildi ve Bodrum'da hapsedildi.[1] 1908 Jön Türk Devrimi sonrası Tirâkyan serbest bırakıldı ve İstanbul'a gitti. Orada Azadamard gazetesini yayınladı.

24 Nisan 1915'te Tirâkyan 2345 Ermeni aydınıyla beraber tutuklandı ve Ankara vilayeti'ndeki Ayaş kasabasına sürdürüldü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Tasnapetean, Hrach (1990). History of the Armenian Revolutionary Federation, Dashnaktsutiun, 1890-1924. Oemme Edizioni.