Haydar Aliyev Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Haydar Aliyev Vakfı
Heydər Əliyev Fondu
Kuruluş10 Mayıs 2004
TürVakıf
MerkezBakü, Azerbaycan
LiderMehriban Aliyeva
Resmî siteResmî site (Azerice) (İngilizce) (Rusça)
Azerbaycan posta pulu
üzerinde Haydar Aliyev Vakfı Genel Merkezi, 2012

Haydar Aliyev Vakfı (Azerice: Heydər Əliyev Fondu), Azerbaycan'da bir yardım vakfıdır ve Azerbaycan'daki en önemli sivil toplum kuruluşularından biridir. Kurum Azerbaycan'ın başbayanı Mehriban Aliyeva'nın öncülüğünde 10 Mayıs 2004 yılında kuruldu. Vakfın genel merkezi başkent Bakü'dedir. Kuruluşundan beri vakfın başkanı Mehriban Aliyeva ve başkan yardımcısı ise kızı Leyla Aliyeva.

Amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakıf, Azerbaycan devlet adamı ve cumhurbaşkanı merhum Haydar Aliyev'in anısını yaşatmak ve Azerbaycan için olan ideallerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak ve geliştirip yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır.

Etkinlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Haydar Aliyev Vakfı, Azerbaycan'ın sosyal ve kültürel kalkınmasında öncü bir rol üstlenmiştir. Vakıf, geniş bir kapsamı olan projeleri desteklemektedir ve bugüne kadar eğitim, bilim, kültür, sağlık, spor ve çevre gibi birçok alanda yüzlerle projeye imza atmıştır. Ülke genelinde birçok okul, kreş, kütüphane, hastane, sağlık ocağının açılışını gerçekleştirmiştir. Vakıf ayrıca, güzel sanatlar okuyan öğrencilere ve yetenekli öğrencilere burslar ve çeşitli sanat ve eğitim kurumlarına mali destek de sağlıyor.

Ancak vakfın çalışmaları Azerbaycan'la da sınırlı kalmamaktadır. Bugün itibarıyla ABD, Fransa, Rusya, Romanya ve Türkiye'de temsilciliği bulunan Haydar Aliyev Vakfı, yurt dışında özellikle Azerbaycan kültürünün, müziğinin ve diğer geleneksel zenginliklerinin uluslararası alanda tanıtımını yapmaktadır ve bu çerçevede etkinlikler ve projeler düzenlemektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]