Havuzlu çıkarma gemisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Havuzlu Çıkarma Gemisi sayfasından yönlendirildi)
ABD Deniz Kuvvetleri'nin San Antonio sınıfı havuzlu amfibi nakliye gemisi'ne ait dahili özellikler. Bu özellikler birçok LPD'de benzerdir.

Havuzlu Çıkarma Gemisi (İngilizce: Landing Platform Docks ya da LPD), amfibik (yüzergezer) askeri gemi sınıfına girerler. Bu tip gemiler görev ve harp durumlarında malzeme yükleme/boşaltma, taşıma sağladıkları gibi uçan askeri araçların konma ve konaklaması için tasarlanmıştır. Fırtınalı ve sorunlu sularda yüklerin diğer gemilere aktarılmasında vinç veya benzeri aktarma sistemlerinin kullanılamaması gibi durumlarda bu gemilerin havuzu sayesinde yükler diğer gemilere doğrudan aktarılabilmektedir. Yüksek savaş yetenekleri ile donatılmış bu gemiler, çok az sayıda ülke donanması için hizmet vermektedir.

Türkiye'deki LPD Projesi[değiştir | kaynağı değiştir]

22 Haziran 2005 tarih ve 273 sayılı Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatılan ve 26 Aralık 2013'te Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanandı. LPD Projesi kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DzKK) ihtiyacına binaen, asgari bir tabur (550-700 personel) büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek araçlar inşa edilecektir:[1]

Kullanımda olan LPD'LER[değiştir | kaynağı değiştir]

Hizmetten çıkarılan LPD'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ LPD Projesinde Hazır Çözüm Tercihi, Savunma ve Havacılık, Cilt: 27, Sayı: 159, s. 88, ISSN 1300-2082