Haslet Soyöz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Haslet Soyöz (d. 1955, Burdur), Türk karikatürist ve ressamdır.

1955 yılında Burdur’da doğdu. İlkokul dönemi Burdur, Trabzon ve Malatya’da geçti. Ortaokul'u ise Erzurum, Trabzon ve Turhal’da okumuştur. Turhal Lisesi mezunu olan Soyöz, 1972 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’ne iki yıl devam etti. Karikatüre yönelmesi de 1974 yılından sonra olmuştur. Soyöz, 1976 yılında İstanbul’a yerleşti. Sırasıyla Politika, Vatan, Çivi, Dünya, Cumhuriyet, Demokrat gazetelerinde çalıştı. 1982 yılından itibaren de Milliyet gazetesinde çizimleri yayınlanmaktadır.

Üslubu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanat yaşamının ilk dönemlerinde birçok ulusal ve uluslararası ödüller kazanan Haslet Soyöz’ün öz ve biçim anlayışı konulara göre değişiklikler göstermektedir. O, çizgi sanatının her dalında eserler vermiş ve yenilikçi denemeleriyle kendi kuşağının öncülerinden biri olmuştur. Soyöz’ün ürettikleri sınıflandırıldığında, onun kişiliğini en iyi yansıtan çizimlerinin “çizgi hikâyeleri” olduğu görülür. Bunlarda, Soyöz’ün duygusallığı grafik anlayışıyla birleşmektedir. Milliyet’te denediği “çizgili makaleler”i beş-on cümleyle anlatmak istediğini anlatır. O, bir konuyu en kısa yoldan anlatmak gibi “zor”u denemiştir ve başarılı olmuştur. Siyasi karikatürlerinde ise, gazeteciliğiyle sanatçılığı paralellik gösterir. Okurun gözünde, onun acımasız eleştirileri tarafsızlığıyla dengelenir. Biçimde kendisini hiçbir zaman zorlamaz.

Sırasıyla çalıştığı gazeteler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Politika
  2. Vatan
  3. Çivi
  4. Dünya
  5. Cumhuriyet
  6. Demokrat
  7. Milliyet Gazetesi

Ödüllerinden bazıları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1977 - Cesare Marcorelli (İkincilik ödülü)[1]
  • 1983 - Uluslararası Sedat Simavi Karikatür Yarışması (İkincilik ödülü)
  • 1995 - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti "Gazetecilik Başarı Ödülleri" (Mansiyon)[2]
  • 1998 - Karikatürcüler Derneği (Yılın karikatüristi)

Haslet Soyöz ve yağlı boya[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2003'te, Rahmi Koç Müzesi'nde açtığı "Cennetin Gemileri"[3] adlı sergisi tarihe ışık tutarken, aynı zamanda O'nun sadece karikatür değil, yağlı boya tekniğindeki ustalığını göstermiştir. "Cennetin Gemileri", Türk denizcilik tarihinin, şimdilerde birçoğu yok olmuş gemilerin öyküsünü anlatır. Mart 2007'de ikinci sergisi "Vesait-i Havaiye, Berriye, Bahriye..."yi[4] (Hava, Kara, Deniz Taşıtları Sergisi) açmıştır. Halen yağlı boya çalışmalarını sürdürmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kısa Fim". 20 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2010. 
  2. ^ "Milliyet Gazetesi Tarihçesi". 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2010. 
  3. ^ "Radikal Gazetesi". 25 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  4. ^ Karikatürcüler Derneği[ölü/kırık bağlantı]