Hasan Nasrallah

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hasan Nasrallah
Nasrallah, 2019
Hizbullah Genel Sekreteri
Görevde
Makama geliş
16 Şubat 1992
Yerine geldiği Abbas Musavi
Kişisel bilgiler
Doğum 31 Ağustos 1960 (63 yaşında)
Burç Hamud, Lübnan
Partisi Hizbullah
Evlilik(ler) Fatıma Mustafa Yasin[1]
Çocuk(lar) 5
Mesleği Siyasetçi[1]
Dini İsnâaşeriyye (Şii İslam)

Seyyid Hasan Nasrallah (d. 31 Ağustos 1960, Arapça: حسن نصرالله) Lübnan'daki Hizbullah örgütünün genel sekreteridir.

Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960'ta başkent Beyrut'un kuzeydoğusundaki Burç Hamud'da doğdu. 1975 yılında Lübnan İç Savaşı sırasında ailesinin memleketi olan Güney Lübnan'daki El Bazuriye köyüne kaçtı. Orada Şiî Emel Hareketi'ne katıldı. Irak'ta Şiî eğitimi gördü. Daha sonra Lübnan'a dönerek Emel Hareketi'nin lideri Abbas Musavi'nin kurduğu okulda öğrenim gördü. 1982 yılında İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesinden sonra Hizbullah örgütüne katıldı ve hayatını İsrail'i Lübnan'dan atma amacına adadı. 1992 yılında Abbas Musavi'nin İsrail tarafından öldürülmesinden sonra Hizbullah'ın genel sekreteri seçildi.

14 Temmuz 2006 tarihinde 2006 Lübnan Savaşı sırasında Hasan Nasrallah'ın birkaç saat önce ziyaret ettiği büro İsrail'in attığı bombalarla imha edildi. Ancak Hasan Nasrallah, sağ olarak kurtulmayı başardı.

2006 Lübnan Savaşı, Nasrallah'a büyük prestij kazandırdı. 2006 Lübnan Savaşı'nın galibi, birçok Ortadoğu ülkesinde Hizbullah olarak görüldü.

Hizbullah'ın 2006 yılında envanterinin 33 bin roket ve füzeden oluştuğu tahmin edilirken, şimdi bu rakamın 150 bine yakın olduğu tahmin ediliyor.

Savaş sonrası Hizbullah, Lübnan'da etkisini daha da genişleterek sivil halkın desteğini kazandı, iyice güncel siyasette yer almayı başardı. Kurulan hükûmetlere bakanlar gönderdi, seçilen devlet başkanlarıyla, başbakanlarla ile iyi ilişkiler kurdu.

Önceki Lübnan Devlet Başkanları Emil Lahud ve Mişel Avn, Hizbullah'ın sıkı birer müttefikleri ve destekçisiydiler.

2011'den sonra Hizbullah, Suriye İç Savaşı'nda İran ile beraber Şam Hükûmetinin en koyu müttefiklerinden oldu.

Savaş sırasında Hizbullah, üyelerini Şam Hükûmeti için savaşmaya Suriye'ye gönderdi, bu mensuplarının savaş deneyimini arttırmalarını, diğer yandan da, Suriye'ye gelen Rus ordusunun planlama stratejisini öğrenmelerini sağladı.

Nasrallah'ın Hizbullah'ı, Suriye'deki savaşta oynadığı rol nedeniyle Lübnan topraklarındaki Sünni gruplarla da çatıştı.

Suriye İç Savaşı sonrası ayrıca Hizbullah, Yemen ve Irak'taki İran yanlısı güçlere de eğitimler verdi.

13 Eylül 1997 günü oğlu Hadi Nasrallah, İsrail güçlerince öldürüldü.

Oğlunun ölümünden sonra Nasrallah şöyle dedi;

"İsrail, oğlumu öldürmekle zafer kazandığını sanıyor. Onlar, Genel Sekreterin oğlunu öldürmediler. Hadi onlara gitti, onlar Hadi'ye gelmedi. Hadi, kendi iradesi, ayakları ve silahıyla gitti. Temel fark buradadır. Hadi'nin öldürülmesi, düşman için zafer değildir, zafer olduğu da kabul edilemez. Bu, Hizbullah'ın zaferidir. Bu, Lübnan'daki direnişin zaferidir. Biz, direniş yolundaydık, direniş yolundayız ve kıyamete kadar da direniş yolunda kalmaya devam edeceğiz! Şehid oğlum Hadi, bu yolu kendi iradesiyle seçti. Dosta düşmana, hiç kimsenin "bu genç babası olan Genel Sekreterin baskısı ile cihada gitti" şeklinde düşünmemesini istediğimi söylüyorum. Çünkü halen mücadele hattında olan bu gençler, cihad yolunu kendi iradeleriye seçti.."

Gençlik dönemlerinde, Lübnanlı ünlü şarkıcı Haifa Wehbe ile bir ilişkisinin olduğu dillendirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 8 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2016.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "saklibelgeler.wordpress.com" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]