Hasan Fahri Polat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hasan Fahri Polat
Doğum1874
Gümüşhane, Türkiye
Ölüm03 Aralık 1950
Ankara
MilliyetTürk Vatandaşı
EğitimTrabzon Müftü Medresesi
MeslekMüftü

Hasan Fahri Polat, (d. 1874, Sarıca, Şiran, Gümüşhaneö. 3 Aralık 1950, Ankara), 1874 yılında Gümüşhane Şiran İlçesi Sarıca Köyü'nde doğdu. 1905 yılında Şiran Fevziye Medresesi'nden icazet aldıktan sonra Erzincan ve Trabzon Medreselerinde yüksek tahsilini tamamladı.

Trabzon Müftü Medresesi’ne Müderris olup özellikle Mesnevi Şerhi ve Tefsir dersleri ile civarda ün yaptı. Çok genç yaşında millî hareketle ilgilendi ve bir süre Teşkilât-ı Mahsusa içerisinde faaliyetlerde bulundu. Mondros Mütareke’sinden sonra Gümüşhane’deki dayanışma hareketinin organizesinde ve kurulmasında önemli katkılar sağladı. Dini alanda kendini yetiştirerek Şiran Müftüsü ünüyle anılır oldu.

1919 yılında Erzurum Kongresi’ne Şiran temsilcisi olarak katıldı. Kongrede imalı bir şekilde Cumhuriyet’in kurulmasını teklif etmiştir. Erzurum Kongresi'nin açılış ve kapanış dualarıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün dikkatlerini çekti. Kongre sonrası, açılış ve kapanışta dualar okuyan Müftü Hasan Fahri Efendi’yi Şiran’a dönerken aralarında Mustafa Kemal Paşa’nın da bulunduğu pek çok delege Ilıca’ya kadar uğurlamışlar ve burada Paşa kendisine Heyet-i Temsiliye namına (9 Ağustos 1919) bir teşekkür, takdir ve kutlama mektubu sunmuştur. Mustafa Kemal Paşa, sonraki dönemlerde Müftü Efendi’nin 1. BMM’de milletvekili olarak iştirakini arzu etmişse de, Müftü Hasan Fahri Efendi, bu şekilde halk içinde irşad görevinin daha yararlı olacağını düşündüğünü ifade ile Mustafa Kemal Paşa’dan müsaadesini istemiştir.

Mustafa Kemal Paşa’nın kendisini mecliste vekil olarak görmek istemesine karşı yazdığı mektubunda; “Paşamız vatanın istikbali için büyük işler arifesindedir. Bizlerin kısmen halk içinde kalarak bu büyük teşebbüs ve hizmetlere fikirlerini hazırlama vazifemize devamımız, memleket için hayırlı, lüzumlu hatta zaruridir. Ben ömrümü vakfettiğim bu diyar insanları içinde irşat vazifemde kalmaya naçiz şahsımdan vatanıma daha tatminkar olacağım kanaatindeyim. Paşa hazretlerinin bu düşüncemi tasvip edeceklerine kaniim” der.

3 Aralık 1950 tarihinde 66 yaşında Ankara’da öldü. Cebeci Asri Mezarlığına defnedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]