Hans Kannengiesser

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Albay Kannengeesser, sağdan üçüncü

Hans Kannengiesser (d. 25 Haziran 1868, Görlitz; ö. 1945, Neubrandenburg), I. Dünya Savaşı sıralarında yaşayan Alman subaydır.

Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı Ordusunda hizmet verdi. Otto Liman von Sanders komutasındaki Osmanlı Beşinci Ordusuna bağlı 9. Tümen'in komutanlığını yaptı.

Savaştan sonra Çanakkale Savaşları hakkında kitap yazdı.

Hans Kannengiesser :  30 Haziran 1913’de Osmanlı İmparatorluğu ile Alman İmparatorluğu arasında yapılan  protokole göre Alman Askeri Misyonu olarak Osmanlı Ordusu’nun reorganizasyonu ve modernleştirilmesi amacıyla İstanbul’a gönderilen subaylardandır. Alman Ordusu'nda görev beklerken, Kayzer II. Wilhelm'in emri üzerine Türkiye'ye geldi. Müttefiklerin 1915 yılından itibaren Çanakkale Boğazı ve Gelibolu kara taarruzları sonrası 1. Ordu Komutanı Liman von Sanders'ten aktif görev istedi. Liman Paşa onu Albay rütbesi ile 5. Tümen komutanlığına tayin etti. Ancak Mustafa Kemal, Conk Bayırında 19. Tümeni ile birlikte 5. Tümeni çoktan emri altına aldığından ve birlikler tamamen birbiri içine girdiğinden kendi tümenine komuta edemedi. Başka bir görevle 9. Tümen'e atandı ve bu tümene önce danışman, sonra da komutan oldu. Savaş sonrası Almanya’ya döndüğünde 1926 yılında anılarını kitap haline getirdi. ‘’Çanakkalede Türklerle Beraber - Bir Alman Albayın Gözünden Çanakkale ‘’ Türkçe ve Almanca yayınlanan kitabı C.J.Ball tarafından Almanca’dan İngilizce’ye ‘’ The Campaign in Gallipoli by Hans Kannengiesser’’ adı ile çevrisi yapılmıştır. Ayrıca bir başka kitabı da ‘’Çanakkale cehenneminde 500 Alman ‘’ adıyla Türkçeye çevrildi.