Hamster

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Altın hamster
Korunma durumu
Evcilleştirebilir
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia
Alt takım: Myomorpha
Üst familya: Muroidea
Familya: Cricetidae
Alt familya: Cricetinae
Cins: Mesocricetus
Tür: M. auratus
Mesocricetus auratus
(Waterhouse, 1839)

Hamsterler, yedi cinste sınıflandırılmış 19 tür içeren Cricetidae alt familyasına ait kemirgenlerdir.[1]

Hamster'ın hikâyesi, 1930 yılında Suriye Yahudi Üniversitesi[2] Zooloji Dalı öğretim üyelerinden Prof. İsrâ'el Aharûnî'nin bir dişi hamster'la 12 yavrusunu Suriye yakınlarında bir kasabada bulup almasıyla başlamıştır. Aynı üniversitede görevli Dr. Ben Menahem, bu yavrulardan iki dişi ve bir erkeği alarak çifleştirmiştir. Böylece insan eli altında yapılan ilk hamster yavruları elde edilmiş oldu. Dr. Menahem'in sahip olduğu bu hamster ailesi, bugün tüm dünyadaki evcil hamster'ların atası olarak kabul edilir.[3]

Yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamsterler, Avrupa'da ve Asya'nın batısındaki tarım alanlarında ya da bozkırlarda toprağın altında kazdıkları karmaşık yuvalarda yaşarlar. Yuvada tabanı otlarla kaplı odalar ve kışlık yiyeceklerin saklandığı depolar vardır. Genellikle meyve, sebze ve tahılla beslendikleri için bazen tarım alanlarına zarar verebilirler. Öte yandan baykuş, atmaca, kakım ve gelincik gibi hayvanlara yem oldukları gibi insanlar tarafından da avlanırlar.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamsterin derisi vücuduna tam yapışmamış olup esnek ve gevşek bir yapısı vardır. Âdetâ derisi, vücuduna bol gelen bir elbise gibidir. Gözleri parlak ve tam yuvarlak, ayakları tutmaya ve kavramaya uygundur. Bu yüzden iyi birer tırmanıcıdırlar. Ön ayaklarında dört, arka ayaklarında beş parmakları vardır. Kuyruk 1 cm den kısa ve küttür. Uzun tüylü varyetelerde kuyruk tamamen tüylerin altında gizlenmiştir. Boyları 15–20 cm, ağırlıkları 200 g civarındadır. Hamsterlar omnivor canlılardır. Fakat evcil türleri genellikla arpa, yulaf, buğday gibi kuru gıdalar ile beslenirler. Altın hamsterlar için günlük 15 gram civarında besin yeterli olurken, cüce hamsterlar için günlük 8 gram civarında besin yeterli olacaktır. Hamster, her zaman verilen besini yemek yerine, kimi durumda bir miktar saklayabilir.[4]

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamsterler yaklaşık iki yıl yaşarlar. Renk göremedikleri gibi, uzağı görme yetenekleri de fazla gelişmemiştir; buna karşılık koku alma ve özellikle işitme duyuları çok iyidir. Hamsterleri diğer kemirgenlerden ayıran en ilginç özellikleri yanaklarındaki keseleridir. Hamsterler, yiyeceklerini bu keselerde toplar ve yuvalarına taşıyarak depolarlar. Bu keseler yanaktan başlar ve omuz üstünde biter. Bir hamster, kesesinde kendi vücut hacminin yarısı kadar yiyeceği taşıyabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Poor, Allison. "Cricetinae (hamsters)". Animal Diversity Web (İngilizce). 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2021. 
  2. ^ Fritzsche, Peter (2008). Hamsters : everything about selection, care, nutrition, and behavior. Hauppauge, NY: Barron's Educational Series. ISBN 978-0-7641-3927-7. OCLC 174138864. 
  3. ^ Moor‐Janowski, J. (Haziran 1983). "Comfortable Quarters for Laboratory AnimalsRevised edition, Washington, DC: Animal Welfare Institute". Journal of Medical Primatology. 12 (3): 167-168. doi:10.1111/j.1600-0684.1983.tb00069.x. ISSN 0047-2565. 
  4. ^ Haziran 13; 2018 (13 Haziran 2018). "Hamster Bakımı Nasıl Yapılır". Hayvanlar Nasıl. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamster Türleri Hamsterlar Hakkında Bilgiler