Hamketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hamketi (Adıgece:Хьамк1эт1ый;Rusça:Хамкетинская),Rusya Federasyonu'nda Krasnodar Kray'ın Mostovskoy rayonunda bir stanitsa (Kazak köyü).

Eylül 1861'de Kuban oblastı'nı ziyaret eden ve bu arada Maykop'un güneydoğusundaki Hamketi istihkamını teftiş eden Rus Çarı II.Alexander,bu sırada Adıge (Çerkes) temsilcilerle de görüşmüş,görüşme sonunda Adıgelere üç alternatif sunmuştu: Adıgelerin üstünde yaşadıkları toprakları Rus yerleşmeleri için terk edip Türkiye'ye göç etmeleri ya da Rus yönetiminde olan Kuban Irmağı boyunda gösterilecek düzlüklere yerleşmeleri ya da Ruslarla savaşa devam etmeleri.

Bir anlaşma sağlanmadığından savaş devam etmiş, bütün topraklar silah zoruyla Adıgelerden boşaltılmış, Ruslar 21 Mayıs 1864'te, şimdi Soçi (Saçe) metropolitan alanına bağlı Adler rayonunun Krasnaya Polyana (Kızıl Çayır) beldesi yerinde olan Kbaada'da bir askeri tören ve dini ayin düzenleyerek zaferlerini kutlamışlardır.

Öte yandan 2 milyon Çerkes içinden Orta Kuban ve Orta Laba solundaki düzlüklere yerleştirilen 80 bin kişi dışındakiler, ya savaşta ölmüşler ya da Türkiye'ye gönderilmişlerdir. Tıklayın-Adıge sürgünü,Adigey.