Halis Komili

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Halis Komili (d. 1947, İstanbul), Türk iş insanı.

Halis Komili
Doğum1947
İstanbul
Meslekİş insanı, sanayici
OrganizasyonKomili Yağ (satıldı)
MemleketAyvalık, Balıkesir
EvlilikAlev Bilgişin (e. 1976)
Çocuk(lar)Arzu Komili

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1947 yılında Necmi ve Nebahat Komili çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Komili ailesi, Türkiye'de zeytinyağı üretimi ve ticareti ile ünlenmişti. 1878 yılında büyük dedesi Komili Hasan, Midilli'nin Komi köyünde ilk defa zeytinyağı üretimine başlamıştır. Yıllardır bu köyde yaşayan aile, nüfus mübadelesi sonrası Ayvalık'a göç etti. Dedesi Mustafa Komili şirketi Ayvalık'ta devam ettirmiştir. Babası Necmi Komili, şirketi tanınan bir isim ve gelecek kuşaklara devredilebilecek bir sermayeyi yapmıştır.[1]

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Komili, ortaöğretimini Robert Koleji'nde okumuştur ve kimya mühendisliği bölümünden 1969 yılında mezun olmuştur. Ardından İngiltere'deki Manchester Üniversitesinde İş İdaresi dalında yüksek lisansını yaptı.

Halis Komili, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

İş hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

70'li yılların sonunda Komili şirketinin yönetimini devralan Halis Komili, 1979 yılında TÜSİAD'a üye olmuştur. 1987 yılında TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi seçilmiş, 21 Ocak 1993 tarihinde ise TÜSİAD Başkanı olmuştur. Bu görevi 1997 yılına kadar yürütmüştür.

1992 yılında Komili, Komili Yağ şirketinin yüzde 51'ini uluslararası tüketim malları grubu Unilever'e satmıştır. Kalan hisseleri de 1995 yılında devretmiştir. Bu satıştan elde edilen gelirleri diğer şirketlerinde değerlendirdi. Önce sabun üretimini geliştirdi, ardından Komili Su'yu kurarak su sektörüne atıldı fakat bu atılımda başarılı olamadı ve Komili Su faaliyetlerine son verdi. Kendisine ait olan Bilkom'un %70'ini Koç Holding'e sattı.

Komili Yağ, diğer bir ünlü zeytinyağı markası olan Kırlangıç ile Anadolu Grubu'na ait olan Ana Gıda'ya satıldı. Anadolu Grubu, Ana Gıda'nın %55.25'lik hissesini Amerikan gıda şirketi Bunge'ye sattı.

Uzun bir süre sabun sektöründe faaliyet gösteren Halis Komili, ileri yıllarda Halis Bey adlı bir butik zeytinyağı markası kurdu, fakat Komili'nin yeni sahibi Bunge bunun sözleşmeye aykırı olduğunu belirtti. Hatta şirketin Halis Komili'ye dava açtığı iddia edilmektedir.[2] Halis Bey markası, zeytinyağı dışında klasik zeytinler ve "Olibites" adında dolgulu zeytinler satmaktadır.[3]

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1976 yılında Alev Bilgişin ile evlenmiştir. Arzu isimli bir kızı vardır.

Cunda'daki ünlü Koruyan Meryem Manastırı'nı almıştır. Ünlü iş insanlarının Ayvalık'ta yazlık yapmalarını Halis Komili'nin başlattığı söylenmektedir.[4]

2001 yılında ablası Ayşe Lütfiye Komili, kardeşi Halis Komili'yi 8 milyon dolar ve 201 bin İsviçre frangını kendi hesaplarına aktarmakla suçlayarak Deutsche Bank ile beraber davalık etmişti. Dava 2008 yılında Halis Komili lehinde sonuçlandı.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Halis Komili kimdir?". www.biyografi.info. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  2. ^ Özgentürk, Jale. "Zeytinyağında 'Halis' bir dava". www.hurriyet.com.tr. 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  3. ^ "Hakkımızda". 13 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2022. 
  4. ^ "Patronlar Ayvalık'ta komşu oldu". www.emlaktasondakika.com. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  5. ^ "8.2 milyon dolarlık kardeş kavgasını Halis Komili kazandı". www.hurriyet.com.tr. 10 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022.