Halil Tekin Bucaklı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Halil Tekin Bucaklı
Doğum1903
Selanik
Ölüm19 Eylül 1980
İstanbul
MilliyetTürk
Meslekbürokrat

Halil Tekin Bucaklı (1903, Selanik - 19 Eylül 1980, İstanbul), Türk bürokrat.

Bir Osmanlı bürokratı olan Selanikli Hayrullah Efendi'nin oğludur.

Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) mezunudur. 1926'da Mekteb-i Mülkiye'yi dönem birincisi olarak bitirmiştir. Bürokrasinin çeşitli kademelerindeki hizmetlerinden sonra, 50'li yıllarda gözlerini kaybetmiş ve akabinde emekliye ayrılmıştır.

Dönemin bürokratik çevresinde son derece prensipli bir kişi olarak tanınan Bucaklı, devlet hizmetinde prensiplerine uymayan uygulamalar karşısında birkaç defa istifa etmiş ancak sonradan görevine geri dönmüştür. Fransız dili ve edebiyatına hakim olmasından ötürü, Ankara'nın 30'lu ve 40'lı yıllardaki yüksek bürokrasi çevresinde "Fransız" Halil olarak anılmıştır.

1953 yılında, Atatürk'ün naaşının taşınması esnasındaki duygularını anlatan, Attilâ İlhan tarafından da bir televizyon kanalında okunmuş Çakırım Destanı adlı eserin sahibidir. Bu destan, Prof. Dr. Nevit Kodallı tarafından opera olarak bestelenmek istenmiş, lakin bu tasarı hayata geçirilememiştir. Şiirlerinde "Selanikli Dertli Osman" mahlasını kullanmıştır.

Üç kız çocuğu babasıydı: Hüsniye (1946 Üsküdar Amerikan Kız Koleji mezunu), Melek (1951 Üsküdar Amerikan Kız Koleji mezunu) ve Tülin.