Halil Güven

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Halil Güven, 1956 Kıbrıs doğumludur. Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği 1978 mezunudur. Yüksek Lisansını Missisipi Üniversitesi'nde, Doktorasını ise Houston Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 1999-2003 yıllarında Bahçeşehir Üniversitesi'nde ve 2003-2007 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde rektörlük görevlerinde bulunmuş, 2009-2011 yillari arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmüştür[1] 20'den fazla bilimsel makalesi bulunan Prof. Dr. Güven, Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde "Rektörlük" eğitimi almıştır. Prof. Dr. Güven'in makine mühendisliği ve enerji sistemleri dışında diğer araştırma ilgi alanları arasında küreselleşme, liderlik, medeniyetler çatışması ve eğitim sayılabilir. Prof. Dr. Güven Türkçe, İngilizce ve orta seviyelerde İspanyolca ve Yunanca konuşmaktadır. Prof. Dr. Güven San Diego Eyalet Üniversitesi’nde (SDSU) yardımcı doçent (1984-88), doçent (1988-94) ve profesör (1994-2002) olarak görev yapmıştır. San Diego Eyalet Üniversitesi’nde bulunduğu dönemde Prof. Dr. Güven, Uluslararası Gelişim direktörlüğü görevini üstlenmiştir. San Diego Eyalet Üniversitesi’nde görev yaptığı dönemde Prof. Dr. Güven iki önemli merkezin kuruculuğunu ve direktörlüğünü üstlenmiştir; sanayi kuruluşları için uygulamalı enerji alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yürüten Enerji Mühendisliği Enstitüsü (EEI, 1986) ile ABD Enerji Bakanlığı’nın mali desteğiyle kurulan küçük ve orta ölçekli imalatçılara enerji konusunda denetim ve sanayi konusunda değerlendirmeler yapan Sanayi Değerlendirme Merkezi (IAC/EADC, 1990). Enerji Mühendisliği Enstitüsü, 1987-88 yıllarında ABD Enerji Bakanlığı’nın Enerji Buluş Ödülü’ne layık görülmüştür. Enerji Mühendisliği Birliği San Diego Bölgesi 1993-94 dönem başkanlığına ve önceki yıllarda da iki dönem başkan yardımcılığına seçilen Prof. Dr. Güven, enerji alanında gerçekleştirdiği başarılı çalışmalardan dolayı AEE (Enerji Mühendisliği Birliği) Uluslararası Gelişim Ödülü, SAE (Otomotiv Mühendisleri Topluluğu) Yılın Eğitimcisi Ödülü, SDES (San Diego Engineering Societies) Mükemmel Mühendislik Eğitimcisi Ödülleri gibi, 20’ye yakın burs ve ödüle layık görülmüştür.

1998 yılında Türkiye’ye dönen Prof. Dr. Güven, Bahçeşehir Üniversitesi’nin kurucu rektörlük görevini üstlenmiş (1999-2003) ve Harvard Üniversitesi’nde Rektörlük-Liderlik Eğitim Programı’na katılmıştır (2000). Prof. Dr. Güven’in girişimleri ile UNESCO Liderlik kürsüsü olan ve "İnsanlık için Liderlik" anlayışını yansıtan Uluslararası Liderlik ve Kamu Yönetimi Araştırma Merkezi kurulmuştur.

2004-2007 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) rektörü olan Prof. Dr. Güven, DAÜ’nün “uluslararası alanda tanınmayan bir ülkenin, uluslararası alanda tanınan üniversitesi” haline gelmesini sağlayarak siyasi ve akademik çevrelerde yankı yaratmıştır. Bu bağlamda DAÜ Avrupa Üniversiteler Birliği’ne (EUA) üye olmuş, EUA'nın kurumsal degerlendirme Programını tamamlamış, Mühendislik Fakültesi için ABET (ABD) akreditasyonu almış ve Uluslararası Üniversiteler Birliği (IAU) ve UNESCO’nun “Dünya Üniversiteler Listesi”nde yerini almıştır. 15.000’den fazla öğrencisi ve 65 ülkeden öğrencisi bulunan KKTC’nin en büyük üniversitesi Doğu Akdeniz Üniversitesi, Prof. Dr. Güven’in rektörlük döneminde kurulan Uyuşmazlık Çözümü, Barış Gazeteciliği ve Kadın Araştırmaları gibi mükemmeliyet merkezleri, artan bilimsel yayın ve öğrenci sayıları ile yükselişe geçmiştir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki rektörlük göreviyle, Türkiye'de üç ayrı kurumda rektörlük yapan tek akademisyen unvanını taşıyan Prof. Dr. Güven, toplumsal sorunlar, sosyal sorumluluk ve dönüşüm konularında çevre, liderlik ve yerel yönetimlerle artan işbirliği girişimleri ile İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana oluşturduğu birikimini genişletmektedir. Prof. Dr. Güven’in rektörlüğü döneminde İstanbul Bilgi Üniversitesi, sosyal bilimlerin yanı sıra, yeni açılan Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Sağlık Bilimler Yüksekokulu ile sayısal alanlarda da eğitim veren, niteliksel ve niceliksel açıdan hızla büyüyen dinamik bir üniversite olma yolunda sıçrama yapmıştır.

Prof. Dr. Güven, 2011 yılından itibaren San Diego'daki Laureate Uluslararası Üniversiteler ağının bir diğer üyesi olan New School of Architecture and Design'da sürdürülebilirlik ve alternatif enerji konularında ders vermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2011.